懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

B過程

當我知道自己有左的時候,已經流左啡一個星期(我以為自己黎M,流量同黎M差不多),立即去睇一間私家醫院睇婦產科醫生講左自己情況,個醫生物都無驗就話我個B多數都無左,叫我諗下藥流定人流。我當時O左嘴,不過個醫生都安排我去驗血去睇下個BB點。

之後驗血話OK啊個BB,但第2份驗血又5 OK!果時好驚無左BB,成日喊,兼個醫生成日講D野搞到我一肚氣,例如:你個B有心跳先算啦!你個B無架啦無架啦!

果段時間我放左病假5個星期,日日都喊,再加上個醫生甘講,我真係覺得自己抑鬱。我一定要轉醫生!

5星期後,我無流啡啦~當我好開心,準備心情返工的時候,我係街跌倒,膝頭落地,條腰「啪」左兩聲,兩隻腳痺左,碌左落地,係醫院訓左一個星期,好慘,果時我嘔得好勁,輕左8磅,骨科醫生開病假一個月。好彩公司當時無炸型,仲叫我好好安胎,最緊要無事。

等陣再打

男爵府

回覆:分享陀B+生B經過

醫生咩名??

別墅

一個月後,
上班去,因我初期太「論盡」,返到公司粗重不能做,只坐坐坐同吹水吹水,無野做,佢地覺得打文件太費神都5比我做。同同事傾開想轉醫生,因為個醫生實在太5店,要轉醫生啊!同事比左孫醫生張卡片我,話佢好好人,會聆聽,好熱心之類。我心想係咪甘好啊?甘我就打電話去翹康BOOK時間。

去到診所,等左都幾耐,有D擔心個孫醫生會5會態度衰到爆,好似之前個醫生甘呢!終於叫到我個名啦!見到孫醫生,我第一時間拎哂所有報告比孫醫生睇,我好記得佢逐張睇,我講左我既經歷佢聽,我講哂我既擔心出黎(之前個醫生話我個B細啊!又話我個B發展遲。),孫醫生逐樣解答我,我同老公眼定定聽孫醫生講,佢解釋完,見我好迷茫甘說話:你甘擔心,不如我地照下個BB係咪甘啊,睇下個BB做緊物啊。」照左出黎,個BB係細左一週,但孫醫生話5緊要,可以追到架,叫我放心。
佢再問我會係邊間醫院生,我個心想會5會我係公定生就態度即刻勁衰,好似之前果個甘呢!我好坦白甘講我無錢架!我5會搵你生架!我搵你產檢,我係QE生。孫醫生無黑面,仲講QE好啊!我以前都係QE做啊~點點點點講QE好~~叫我放心係QE生。佢仲同我講佢係識我之前睇果個醫生。
孫醫生令我少一份擔心,多一份親切感。起碼5會黑面先啦!

跟住中期,陀B好穩定,無事無痛,私家,公家兩邊產檢都無物問題,一心諗住係公家順產,狂上堂關於順產,點做力啊!仲買左個FIT BALL返屋企日玩放玩,又做好多順產既運動,一心一意去順產。這個期間,我同老公講不如我地搵孫醫生幫我接生啊!老公答順產梗係公家啦,開刀就另計,如果你要開刀咪搵孫醫生囉!

等陣再打

大宅

回覆:分享陀B+生B經過

我都係孫醫生產檢,將會QE 生

首頁

尾頁

跳至