母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題: 係咪埋完身之後再食早餐? 要隔幾耐? 其實我個B未咁快到1歲,不過到時我要返工,所以想plan定先。

謝謝!

男爵府

回覆:1歲之後係咪可以只早晚埋身? 咁幾時食早餐?

最好唔好突然由一日6-7次轉為一日2次啦。咁樣會好谷好痛。
最好plan定慢慢減少次數。亦要睇佢一歲前食固體嘅時間表嘅。如果佢到一歲前已食固體好好,可以一歲前一個月開始慢慢減餵奶次數囉。

其實真係冇定嘅。睇你自己想點/lifestyle/工作情況。
我個friend就一歲即轉早晚各埋身一次。本來返工泵開,突然完全唔泵,佢話痛左好多日。所以慢慢減會好d。
基本上:起身>餵一次>返工,然後臨瞓前一次。

(我就16個月都一日4-6次不等,隨你嘅。冇對錯的。)

男爵府

回覆 Hyda 的帖子

謝謝妳! 其實我而家已經係一日埋身3次喇(BB 8個幾月), 所以我諗到時會OK唔會谷到爆,我會返工前tune好先。 其實我係想知到時多數2奶3固(for有時間表既BB),咁多數係飲完奶幾耐食早餐既?

大宅

引用:回覆+Hyda+的帖子謝謝妳!+其實我而家已經係

原帖由 danishbelle 於 13-06-21 發表
回覆 Hyda 的帖子

謝謝妳! 其實我而家已經係一日埋身3次喇(BB 8個幾月), 所以我諗到時會OK唔會谷到爆,我會 ...
我仔8點飲奶,9點左右食早餐

Our anniversary[br]

民房

回覆:danishbelle 的帖子

我仔15個月大,早奶後1個鍾就再食麵包或生果。

禁止訪問

回覆:1歲之後係咪可以只早晚埋身? 咁幾時食早餐?

男爵府

唔該哂大家!

洋房

回覆:s.andp 的帖子

請問早餐同下午茶食乜?thx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊