爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢個徦期係我屋企俯近商埸擺 Kia car show, 睇落以甘既價錢買到既設備同品質又好吸引 !
but 人人話韓國品牌唔得, 易壞, 鋼水差, 隔音差, 保養維修貴, 一兩年 D 野就壞.... 係唔係??
( 自己親都係二手車, 閒錢唔多, 想換車)

大宅

回覆:大家點睇而家 Hyundai, Kia 車質素

以架Kia morning為例,如車價12萬左右,我會寧願選擇一架3年左右車齡的Corolla,相信比kia更舒適和耐用。

大宅

咁如果比少d錢, 但係"人人話韓國品牌唔得, 易壞, 鋼水差, 隔音差, 保養維修貴, 一兩年 D 野就壞", 咁你會唔會比?

保養維修貴就睇下同邊間比, 打去問下換油幾錢咪知囉.

隔音差? 同咩車比先? 有公平既比較才可以講好定差.

鋼水差? 講果d人有冇切個出黎測試先? 咁韓國交通死亡率又有幾高呢?

自己去試下車吖嘛, 成個韓國咁大, 如果真係咁差, 就成個韓國都係日本車喇!

大宅

其實好多時都係香港人偏見, 唔係好接受新野

CoraP    發表於 13-7-5 16:41

複式洋房

My family have Hyundai H1 and it's going to be 2 years next year January. In this 1.5 years, it didn't have any problem.
I will see til it gets 5 years!

This is only a personal comment and to tell it, my younger brother works in an auto-repair, so he is the one who maintain our H1.

別墅

回覆:大家點睇而家 Hyundai, Kia 車質素 ?!

morning係外國好賣得,上youtube有好多review,評價唔差,香港都越黎越多人用,我覺得9萬幾有架全新車好抵,我第時換車都會考慮

大宅

唔睇易手價,
部車由出車個日用到行唔到為止.
你可買.
但kia我覺得較好.
因為一你想換車.你就知你部車係無人買易手的,
有都超低殘

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

去旅行租過kia,幾好揸!啲設備好update..夠力!

大宅

RayEE 發表於 13-7-3 11:13
咁如果比少d錢, 但係"人人話韓國品牌唔得, 易壞, 鋼水差, 隔音差, 保養維修貴, 一兩年 D 野就壞", 咁你會唔 ...
" 保養維修貴就睇下同邊間比, 打去問下換油幾錢咪知囉."

保養維修費用唔係換油幾錢。係有幾常要整,整啲咩,零件幾錢,人工幾錢。平時話日本車保養維修平, 係比較少要整,就算要整都容易, 零件又唔貴。歐洲車要整機會大, 而且整親都難(同樣換一種零件,有時歐洲車工時係日本車兩倍), 零件又貴。

至於Regular Maintenance 換油之類, 有限錢, 多數車都唔差得幾多。

" 成個韓國咁大, 如果真係咁差, 就成個韓國都係日本車喇!"

點解韓國冇日本車?
以前韓國有Import Tariff, 外國車車價入口先Mark 高幾成, 根本冇得Fight. 家陣就算Tariff Cut 咗, 想要買架日本車都唔係咁易搵到dealer! 只有英國、美國先咁Open,任外國車廠黎賣車, 多數國家都仲有保護主義, 保護自己國家工業。

RayEE    發表於 13-7-4 02:54
情到深處人孤獨

大宅

Both made good cars and cheap to maintain, just not popular in hk.

男爵府

我係第一批買HYUNDAI TUCSON, 至今已9年, 從未大維修過, 鋼水好實正, 正打算換車, 換回同款新型號, 之前揸過BMW, BENZ, TOYOTA, 駛得最小維修費係HYUNDAI..

男爵府

我都係去旅行租過Hyundai I30揸, 其實係不過不失, 如果諗住買架脚車又唔會點搞佢, 又唔會三兩年換車, 買韓國車其實ok, 但如要改下裝同keep住換新款, 咁就買返日本/歐洲車, 姐係雙田雙B最safe.

大宅

新出型號好得!

複式洋房

shingfx 發表於 13-7-5 14:59
新出型號好得!
Which model?

大宅

新加坡用來做的士,低轉行車,又爽又有力!

大宅

自己都係買Honda,其實之前想買韓車,但老婆唔鐘意個品牌,冇計!

大宅

但有幾位同事買韓仔SUV車真係好正!

別墅

引用:呢個徦期係我屋企俯近商埸擺+Kia+car+s

原帖由 Smile-Boy 於 13-07-03 發表
呢個徦期係我屋企俯近商埸擺 Kia car show, 睇落以甘既價錢買到既設備同品質又好吸引 !
but 人人話韓國 ...
韓國品牌吾差啫,睇三叔就知啦!

首頁

尾頁

跳至