家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

大力大力 發表於 13-7-25 14:51
社會就係你坤我, 我坤你而養活一大群人 ~~
尤其是香港呢個社會...

我另外有張AIA Capital Saver單, 又係買咗成10年, 差唔多係0增長, 剩係手續費都俾人食咗唔少.

水晶宮

回覆:恆 ? 今日10年計劃 - 要10年后到期攞錢

咪信呀,我係bk 已經吾係第一次share. 我10年前同獅子銀行又係買呢d plan. 當時話5厘應該10年後有7萬蚊息。第一到第九年比得4.5厘我,最後一年得返4厘。每月供款係主要靠最尾果年,因為本大。我仲有4個月到期,account 仍show 緊2萬幾蚊息,真係吾知4個月後total 有冇4萬蚊息。我放係大陸人仔一兩年既息都有喇!

水晶宮

畀面勳章

引用:簡直坤人,十年前做10萬,保證有11萬,個pl

原帖由 Yukmama 於 13-07-20 發表
簡直坤人,十年前做10萬,保證有11萬,個plan說有13萬幾,下個月取得12萬多少少,看statement每年得幾百红 ...
你join左邊間, 有咩plan, 係咪一定要十年??

水晶宮

畀面勳章

引用:我在另一保險公司做+,人地回報已多過一開

原帖由 大力大力 於 13-07-21 發表
我在另一保險公司做 ,人地回報已多過一開始個plan. 所以 不好在恒生做 ←←←←

保險公司一樣重坤得狼 ...
即係任何一間都一樣

侯爵府

2024年龍年勳章

原來搵笨架,好彩冇落搭嘖,月頭先比佢地SELL我做份15年,每月2千幾,初頭都心郁郁,但諗到15年真係太長,所以拒絕咗

男爵府

回覆:nganngan 的帖子

我屋企人都買左

當年月供1200,供左10年,本金$144,000保証$148,000

最終拎番$151,000。衰過放活期。

違規簽名-超版代刪

大宅

回覆 hihicathk 的帖子

複式洋房

I recently got the cheque from Hang Seng for my 3 year (8 year matured) express wealth life insurance policy.

Premium originally paid by me was $116,000. The cash value is $134,000 and accumulated dividend & interest is finally set at $1,000. This means that Hang Seng gave me 0.1% per annum only over past 8 years. What a fxxk off!!!

複式洋房

回覆 xirain 的帖子

Can we file a complaint to Monetary Authority / Consumer Council / Insurance Authority against Hang Seng for their misstatement?

大宅

回覆:xirain 的帖子

無牙老虎:;pppp:

大宅

回覆 ben-dan 的帖子

佢地有很多條款保護, 根本無法告佢
各JM告訴家人不要上當

複式洋房

不要信恆生,
我有朋友剛買了,
供3年, 共15萬,
話8年後取會18萬,
不過只保證8年後, 取會$158XXX,
其他就非保證,
如果我8年才取回$8XXX,
咁就真係冇乜用啦~
我自己就係D保險公司買, 起碼有保證

大宅

@bear 發表於 13-7-28 09:08
原來搵笨架,好彩冇落搭嘖,月頭先比佢地SELL我做份15年,每月2千幾,初頭都心郁郁,但諗到15年真係太長,所以拒 ...

好彩我都冇落搭....

別墅

回覆:恆

尒你地拎返本都好呀,剛打電話問,我供完10年第1年拎都拎唔返個本,月供1500,供10年,第11年只拎得112xxx.........
要拎返本起碼要16~20年先拎得返個本咋,好傷心

男爵府

我都有一份供 20 年而家供了12 年剛平手.

大宅

引用:尒你地拎返本都好呀,剛打電話問,我供完10

原帖由 338612 於 13-08-05 發表
尒你地拎返本都好呀,剛打電話問,我供完10年第1年拎都拎唔返個本,月供1500,供10年,第11年只拎得112xxx. ...
提早取消份單,攞唔番個本,慘過問佢借。等足八年佢是但比番一千元我,好似施捨咁。我對所有投資無哂信心。

男爵府

引用:咪信呀,我係bk+已經吾係第一次share.+我10

原帖由 Kittymummy 於 13-07-26 發表
咪信呀,我係bk 已經吾係第一次share. 我10年前同獅子銀行又係買呢d plan. 當時話5厘應該10年後有7萬蚊息。 ...
想問清楚, 你係講total計4厘幾, 定係由頭到尾計, 因為一開頭個本好少。呢d數真係好鬼複雜。

男爵府

引用:I+recently+got+the+cheque+from+Hang+Seng

原帖由 xirain 於 13-07-28 發表
I recently got the cheque from Hang Seng for my 3 year (8 year matured) express wealth life insuranc ...
其實呢d數應該係點計嘅呢. 因為唔係一來就擺哂d錢入去而係供下供下咁。 有無人可以post 條數式出來教下我?

大宅

回覆:恆

攞時一定小過成本

別墅

我朋友係恒生做左份儲蓄,供5年,但好似到15年先回本,真係見到都想死~~~

首頁

尾頁

跳至