母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個b 岩岩40幾日踏入猛長期,所以我呢幾日次次都埋身餵,有時每個鐘都要餵一次,但有時呀b當係奶嘴咁啜,不過啜兩下就訓左,呢兩日媽咪係咁話我咁樣唔岩,冇理由每個鐘都要飲奶,又話會搞亂b既餵奶時間,又話我掛住抱佢咩都唔做,又話湊我個時都冇呢個時期,我本身岩岩m come兩日已經好累,家務我都已經盡量做,自己完全冇訓過,我覺得自己好辛苦好似俾人屈咁…岩岩先對住b喊…我應該點做好呀…
我自己好少抱b,通常係屋企人黎就勁抱,又話我搞到b而家成日扭抱…本身我係未婚單親媽媽,我媽又乘機講我之前做錯既野,我覺得又好辛苦,我自問已經好努力做媽咪呢個角色既責任…
悲中永遠帶喜 生死難忘 別忘記自己

子爵府

回覆:為左b既猛長期同媽咪嘈...望住bb一個人自己喊....好辛苦

佢自己有無餵過人奶?無的話我會同佢講:你都無餵過人奶,你唔明㗎啦

esther_109  佢就係冇,所以勁話我.....唉,b係我自己既,唔通我會害自己個仔咩.....  發表於 13-7-27 08:51

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

加油。我阿媽都係好煩。如果你身心太累,補少少奶粉,等bb食飽之餘,你自己都可以休息一下。

esther_109  我想盡量人奶,有時奶粉又話冇益....壓力真係好大  發表於 13-7-27 08:54

水晶宮

回覆:為左b既猛長期同媽咪嘈...望住bb一個人自己喊....好辛苦

我之前同你一樣,俾媽勁話我有咩理由bb一喊就俾佢食,無晒規矩。我爸見bb一陣就要食就話我餵佢唔飽。我老公見親佢喊就話開奶粉。咁我有時間就會泵出黎,起碼俾佢地知道bb食左幾多。不過就搞到我依家都未做到全人奶。其實我都知道自己係窮媽媽,所以補奶粉都唔係一件好錯的事。咁辛苦都係想俾d好野bb,有幾多俾幾多啦,之後條路好長,搞到咁大壓力好辛苦。BB仲要媽媽照顧,加油

esther_109  最慘係佢地覺得我亂黎,我而家都係半人奶咋,我用奶嘴俾b又怕佢慣左,我係擠出黎呀,個泵我整唔出  發表於 13-7-27 08:58

大宅

看看: http://ardenwong.com/blog/?p=3379

很感动的!我情況很似!
加油媽媽!
你甘愛BB,給他一定是最好的,相信自己!
大家一起努力!

大宅

我個b依家三個半月,初初有段時間為咗bb都好唔開心,跟著我家姐就同我講:bb係我嘅,我係佢媽媽,我自己認為係好嘅野就應該要堅持比bb,唔駛理其他人點講。但亦都要聽取下別人的意見…開心啲啦!

象牙宮

BB 哭 並不一定是肚餓.

哭對 BB 是一种 运動. 哭下, 並非坏事.

大人, 心情不好, 大哭也非坏事. 倒使負面情緒... 好事來架.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:esther_109 的帖子

我果陣同你差不多,我阿媽仲要唔做家務,我由座月起要煮埋飯比佢食,因為佢唔識煮飯. 日日同佢嘈餵人奶, 佢一日抱阿B 抱到黑坐係度睇要視. 所以而家阿 B 成六个月都係唔識自己訓. 好後悔叫佢幇手, 如果唔係揾唔到育嬰院我又要返工,一早叫佢返香港. 好彩佢唔識英文,如果唔係一早出去買奶粉比我个仔食.

別墅

加油,過咗兩個月會順d,之後好快又一個月!我估你m到少咗奶,所以bb自己追奶啫~唔開心壓力大會仲少奶㗎!深呼吸,忘記d唔開心。做咗媽媽要學習堅強d!為bb好嘅嘢就要堅持~

仲有,成長環境對bb好重要,開心d,佢會感受到,做個開心bb!俾心機!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

樓主, 奶粉只係無人奶咁有益, 唔係有害, 如果係, 我地呢一代死左好耐LAR.

如果你太大壓力, 對你同BB身心發展都唔好, 真係餵人奶都補唔返.

我因為工作壓力大, 都好少奶, 連人奶姑娘都建議我補粉, 以免BB肚餓成日喊, 同埋怕我唔夠休息.

做半人奶媽都對BB好好. 不用勉強自己做全人奶媽.

侯爵府

親子王國15週年勳章

我阿媽都係無餵過人奶,佢仲大大聲同我講,佢生我時谷奶谷到滴,但佢堅持唔餵,係一滴都無餵,食藥收奶既。。。

所以到我話餵,佢口講你咪餵,但心底根本唔覺得會成功,都唔信只要啜就有奶。我bb出院後輕左,佢就認定我唔夠奶,就算之後重得okay,keep到生長線,bb有雙下爬,佢朋友讚bb肥,佢都覺得我無奶,bb喊親係餓,成日問住我泵到幾多(我係埋身媽)身邊一有朋友仔女生b餵人奶,就同我講人地一黎泵到三安半,人地生左一星期啲奶多到要冰。。。連上佢度食個飯,佢同我婆婆都要講話"多唔多奶好睇一個個人。。。"有時真係覺得好似我有咩缺陷咁。。。

但我唔會因為佢咁講而放棄架!就算窮媽都好,我盡左力比自己 bb,比到比唔到為止,話之佢講咩!為左bb,撐住呀!加油!呢度好多媽媽都一邊借聾耳陳隻耳,一邊餵奶架!You are not alone !

複式洋房

餵人奶要啜得密先至刺激到多奶,其實媽媽做得十分好!加油加油!同埋bb由暖暖肚皮來到冷冰冰世界係好需要媽媽既愛同擁抱,頭三個月愛撫佢多d係無問題架!只要佢唔係一喊即抱,愛撫下佢再抱就ok,的確有好多'專家'出現,唔使理人憑你直角,bb最信任就是你!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好理人地咁多, 呢度有更多人去支持你. 加油!

男爵府

畀面勳章

一於去健康院拎本小冊子比佢地睇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊