在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我生之前係讀緊pt既,生完都想繼續讀,但又怕自己分唔到身,依家bb已經5個幾月,想問一下其實之後忙唔忙,有無d時間可以做到自己野,如果讀返書可能都係返1,2晚,大家比d意見我!謝謝!

男爵府

回覆:blackelly 的帖子

忙到顛

大宅

回覆:PandaWhite 的帖子

會忙d咩?

大宅

回覆:PandaWhite 的帖子

搵學校?整bb食物?

大宅

我有讀開part time, 其實如果你懂得分配時間,而bb又唔太扭計,1-2晚番學應該無問題!
你要考慮:
1)你去咗番學,bb肯唔肯跟第二個?
2)你或者要放棄煲劇,玩手機,上網等娛樂
3)當你趕功課又或考試會唔會有人幫到你?
4)你要衡量你承受到幾多壓力
希望幫到你!

大宅

回覆:有無ftm進修緊架?比d意見丫!

補充一下:我現在襯bb瞓咗就整嘢佢食做家務同自己食嘢,要溫習都係夜晚等佢瞓咗先。但如果要交功課同考試就真係人都顛,除非你可以放低佢自己閉關乜都唔理,又或者你本身唔係點讀都會合格,否則你要有心理準備!

大宅

回覆:丁丁BeBe 的帖子

如果返1至兩晚,應該都唔多功課既,我老公又好支持我,而且諗住做ftm做到個女返幼稚園,所以唔想浪費咗d時間,之後返工就一定無時間進修,我會好好把握呢段時間!希望自己d時間都可以分配得好d!

大宅

引用:補充一下:我現在襯bb瞓咗就整嘢佢食做家務

原帖由 丁丁BeBe 於 13-08-06 發表
補充一下:我現在襯bb瞓咗就整嘢佢食做家務同自己食嘢,要溫習都係夜晚等佢瞓咗先。但如果要交功課同考試就 ...
我係想修讀設計,功課會麻煩d,但就應該唔會有考試,甘可能就會輕鬆d

禁止訪問

引用:會忙d咩? +

大宅

引用:Quote:原帖由+blackelly+於+13-08-05+發表

原帖由 looklook_66 於 13-08-06 發表
你係咪有工人?
我無丫,得我湊b,老公返工好長時間

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

難. 之後真係忙到癲, 飯都唔得閒食果種架. 初生bb 只係食同訓, 之後只會越黎越忙, 忙到返學至可以鬆番少少.

有段時間我湊一個 (果陣阿仔1歲), 夜晚返2晩學.

日頭跟本係湊到好攰, 我個仔係遲學行, 佢未識行時我仲可以由得佢自己爬, 咁我可以一邊睇書一邊睇住佢, 之後就唔得啦, 真係要牛咁眼昅實佢, 以防佢有意外. 同埋佢一日食5餐, 朝朝早我一擘大眼就係去開奶, 之後呢頭煮完又要餵, 仲要洗野, 已經日日不停咁做呢d野, 仲有家務仲未計. 半夜有時間要去熨衫. 忙到日頭求其碌個麵或食塊飽做brunch, 到食晚飯時至飲我全日第二杯水. 仲要抽時間同小朋友去公園, 同佢玩等.

果陣時我返學只當係出去relax 一晚半晚, 可以去見下人, 唔駛24x7小時對住個b 咁解.

大宅

引用:難.++之後真係忙到癲,+飯都唔得閒食果種架.

原帖由 bosch 於 13-08-06 發表
難. 之後真係忙到癲, 飯都唔得閒食果種架. 初生bb 只係食同訓, 之後只會越黎越忙, 忙到返學至可以鬆番少 ...
\"果陣時我返學只當係出去relax 一晚半晚, 可以去見下人, 唔駛24x7小時對住個b 咁解.\",有同感!

大宅

回覆:有無ftm進修緊架?比d意見丫!

不過,每個人能力唔同,如果你bb食嘢快夾叻又易湊,你都可以先試一科,反正你讀設計又唔一定要坐定定咪書,或者一邊整嘢一邊有idea!
我就相反,讀account, 啲subject全部都要坐低計同背,嗰頭睇完條題目,轉頭又要去捉反個周圍攪攪陣嘅bb, 仲有我仔食嘢慢,所以空閒時間唔多!
同埋如果你忙緊你功課,但你bb又嘈緊,個人會好易忟㗎!
不過,我覺得可以試下,ftm有啲寄托係好事!

大宅

引用:難.++之後真係忙到癲,+飯都唔得閒食果種架.

原帖由 bosch 於 13-08-06 發表
難. 之後真係忙到癲, 飯都唔得閒食果種架. 初生bb 只係食同訓, 之後只會越黎越忙, 忙到返學至可以鬆番少 ...
多謝你的分享,但我都會試下先!

大宅

引用:不過,每個人能力唔同,如果你bb食嘢快夾叻

不過,每個人能力唔同,如果你bb食嘢快夾叻又易湊,你都可以先試一科,反正你讀設計又唔一定要坐定定咪書, ...
我好同意有精神寄託,做咗5個幾月,有時真係會係屋企亂諗野,得老公搵錢,又唔想成日出街,出街就要洗錢。。。

大宅

回覆:丁丁BeBe 的帖子

你Bb依家幾大?你讀account真係有排讀,我知道要考好多試,你好勁丫!加油丫!

大宅

BB 9個幾月喇,都有諗過放棄,不過同你諗法一樣,小幼稚園後出番嚟做嘢!

別墅

回覆 bosch 的帖子

非常同意你嘅講法

大宅

引用:BB+9個幾月喇,都有諗過放棄,不過同你諗法

BB 9個幾月喇,都有諗過放棄,不過同你諗法一樣,小幼稚園後出番嚟做嘢!

...
係丫到時出返黎做野想讀都難了!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

blackelly 發表於 13-8-6 10:16
多謝你的分享,但我都會試下先!

有機會, 當然後生去試左先.

如果你想生多個, 可以諗下好唔好響讀書時生埋.. 我就係咁, 不過主要原因係趕住響高齡前收工, 有一輪湊2個又要返學, 真係行 c 走肉咁, 返學時成個人係呆晒又恰眼訓.

首頁

尾頁

跳至