論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

網址轉了,請大家再收藏過,謝謝!

【僱傭天書】中/英/印/菲(有關文件/秘訣/法例)保障僱主權益

天書<<大家可click入去save

2016年法定假期表已在天書,有須要請入天書僱主須知查看.

政府已於2013年宣布永久取消外傭稅[Levy]

入境處嚴防外傭「跳工」 <<各位僱主記得完約/斷約後寄終止合約通知書比入境處啦

各位比rules工人簽既僱主,在解釋內容時,為避免口頭協議無人証,請錄埋音,以防他日工人反咬無聽過而告僱主無理解僱.最緊要要工人答佢清楚明白上述內容並同意.

各僱主請謹記: 無論任何國籍的家庭傭工,都要跟足勞工法例放假,而法定假期[即勞工假]是不能以錢代假,請勿輕信代理公司謠言,以免犯法.

勞工處法例一則:
根據《僱傭條例》外傭僱主如非法扣減僱員工資,(例如將部份工資轉交予職業介紹所或其他第三者,作為外傭償還拖欠該介紹所或人士的債務之用),亦屬違法,最高可被罰款10萬元及監禁1年。外傭與介紹所或第三者的借貸及償還安排,應由他們自行處理,僱主不應牽涉其中。

下面仲有好多條LINK,請CLICK入去睇清楚法例,以下進入去溫書:

1. --->僱用外籍家庭傭工實用指南 - 外籍家庭傭工及其僱主須知
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

2. ---> 為 新 聘 的 傭 工 申 請 入 境 簽 證
3. ---> 切 勿 聘 用 非 法 員 工

部份有些資料係好多網頁copy番黎,再剪剪貼貼咋!!
特此聲明,此網所有資料只屬BK各有心會員義務提供,不得用作商業用途及以此牟利.謝謝!!

p.s. 為左方便有新野update,我開呢個topic再請BK置頂,舊link如下,大家如有時間可入番去溫書>>舊link

公爵府

引用:為甚麼法定假期[即勞工假]是不能以錢代假?

原帖由 phoebe02262011 於 14-03-31 發表
為甚麼法定假期[即勞工假]是不能以錢代假?
在勞工法例列明的。

公爵府

回覆:mccgg 的帖子

Ok啦,你再試入

公爵府

回覆 ksmmami 的帖子

我地無呢種通知書,以防家傭反咬是被迫簽署,正常做法,佢辭職要佢自己親手寫及簽署最好.

公爵府

samsonb 發表於 16-8-1 21:16
回覆 FA8866 的帖子

你好, 請問為何 "天書" 無法打開

條link無問題呀,你再試試

公爵府

梓晴媽咪 發表於 16-7-25 17:29
工人玩失蹤,我已打去勞工處問,佢叫我掛號去印尼比姐姐,
請問有冇sample 可參考點寫.唔該 ...

無呢類sample.但記得寄雙掛號,你自己記緊留番底,証明你有寄出

公爵府

venus.c 發表於 16-8-19 09:15
為什麼天書開唔到?

開到呀,你再試下

公爵府

Cheung_ 發表於 16-8-25 16:39
我想問 合約兩年 期間唔需要工人了 可以一個月通知佢,唔需要俾多一個月工資佢?係咪咁?炒就要補一個月工 ...

對,一個月通知或代通知金

公爵府

要大家等唔好意思,舊網實在太貴啦,所以我停左,依家已搵到一個平尐既網站存放,大家可以去第一個POST 拎番天書

https://hkemployergb.com/

公爵府

HuTianqiao_FB 發表於 17-9-11 20:13
天書又睇不了!

睇到呀,你再試下

首頁

尾頁

跳至