在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

急 :你會為你的小朋友而放棄事業嗎 ?

各位在職媽媽 :

近日本人身體響起警號, 似乎要叫我作出決定 :

1. resign, 搵一份reception / 秘書做, 準時走, 返屋企睇小朋友功課, 但要放棄既係現有既職位, 權力同薪酬, 但又怕作出依個決定會對小朋友有更大奇望 !

2. 搵一份同依家title 差唔多或者更高既工, 但又驚到時又要係公司博, 冇時間返去睇小朋友, 但收入好d, 又可以供給小朋友多一些既資源support !

如果choice 1, 但過多十年, 小朋友都大, 我都跟唔到啦, 到時再返出黎想搵番自己既事業, 又冇可能; 但如果繼續我既事業, 小朋友最需要我既時候過左, 亦補唔番, 我應該點呢 ?

民房

Re: 急 :你會為你的小朋友而放棄事業嗎 ?

Hi Daisy媽咪,

如果因為自己身體健康問題作前提,我會resign,因為無左健康,又點應付如下漫長既路;但一定要有心理準備resign之後,有可能如你所願有choice 1 & 2 出現,但亦有更大可能未必有你希望的choice 1 & 2出現,到時你會接受到嗎?你願意(甘心)成為一位以家庭岡位為首的媽媽嗎?平平淡淡但開開心心地與家人一同生活同樣是富足的.加油!

autumn girl

大宅

Thanks ! 我已決定resign了, 因為我要3個月notice, 所以有慢慢時間去諗 choice 1 or 2 !

大宅

i will, cos bb's time is going fast, we need to 珍惜

大宅

THANKS, RESIGN 左人輕鬆左, 冇再失眠 ! 至於其他野, 見步行步啦 !

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

me 2~!! :mrgreen:

cecilia618 寫道:
i will, cos bb's time is going fast, we need to 珍惜
[url][/url]

民房

I think you should ask yourself if you give up your career for your baby, will you think this is a regret? Be frank, I love my baby so much and I want to spend more time with her also. But if this put a ceiling to my career, I think this will also be a great regret for me. Hence, I've tried to squeeze my work in the weakdays and spare the weekend for her. Surely, I need full support from my husband that he can assure me he spend more time with the baby when I'm away.

However, regarding health, I think nothing is more important than this. Without health, without strength, you can neither take care of your baby nor pursue your career. If you are exhausted at the moment, I think you should take a long break to restore your health condition and give yourself sometime to think through.
該用戶已被刪除

禁止訪問

侯爵府

Daisy媽咪:
支持你的決心及決定!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

daisy媽)))支持你!!如果財政上唔係太大問題既話,resign自己揍返小朋友當然好啦

洋房

揍番小朋友當然係好事

大宅

好多時放棄任何嘢也非單一原因,尤其放棄career,當中涉及$$及成就感...故做或不做也不單為bb,也為自己!若只說為bb,未免給他太大負担。
我去年自請降職,雖然收入少了,除了可照顧囝囝,自己壓力少左,身心都健康左,hb都支持話好值得!

大宅

Hi Daisy媽咪,

介唔介意問你的小朋友幾嵗呀?我都有兩個小朋友,7years,上小二,每天都在煩惱中,十五十六到現在都做不了決定,最近換了個新工人,更加唔定。垠熬了這麼年,對兩個小朋友的成長一直內疚,現在又要跟功課。嗨...!我都唔知岩到几時?有時間交流下心得,好嗎?

別墅

其實呢個世界上無一個人可以取締媽咪0既角色, 所以我認為如果經濟許可, 自己照顧係最好, 無論教育&親子0既關係都係最好, 無一個人可以以一個媽咪0既心去照顧您0既仔女, 工人/親人亦係一樣

洋房

agree
牛咪咪 寫道:
其實呢個世界上無一個人可以取締媽咪0既角色, 所以我認為如果經濟許可, 自己照顧係最好, 無論教育&親子0既關係都係最好, 無一個人可以以一個媽咪0既心去照顧您0既仔女, 工人/親人亦係一樣

別墅

我個女己小四啦, 我認為對小朋友來講, 最好係有媽咪照顧, 有一個兄弟or妹妹, 甘0既成長係最好, 小朋友吾係要一D咩0既物質生活, 而係愛心同細心加上適當0既管教之下去成長, 我都好遺憾自己個女無係甘0既環境下長大, 我地兩個都出來工作, 放左工由BB到而家我都堅持自己照顧返, 真係好辛苦, 由BB個一種辛苦到而家教功課勞氣, 對一個在職媽咪來講, 有時都想再做好D, 但係真係力不從心, 吾知做得邊樣, 家務/照顧BB/煮飯…….真係令人好倦好倦, 吾係一日兩日, 而係十年, 個一種心身被累真係好辛苦, 所以如果ok, 自己照顧當然係最好

大宅

Hi 牛咪咪,

你就快岩出頭了,小朋友大點有自己的思為和生活空間,在大點,也就不再太依賴父母了。但我小朋友小學剛開始,我應該如何決定才好?...針冇兩頭利,但做人就想針能有兩頭利。

別墅

我很想但是做唔到....因為我同老公都要一起打工才有一個叫做好D生活環境,有時唔明點解有D真係可以老公一個打工
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

別墅

Hello 333chan, 多謝您0既鼓勵

針甘係兩兩頭利, 所以要取捨都好辛苦, 如果自己有工作, 經濟方面會鬆動D, 如果想個女去學下野, e.g英文/Swimming/補下習.....樣樣都百百聲, 如果得老公一個搵錢就會辛苦D, 俾佢學都會諗清楚, 不過自己照顧, 兩公婆就吾使成日因為做家務去吵, 當您放工之後己經好倦, 仲要對功課/煮飯/....., 就算幾好脾氣都會火都來埋, 呢D生活我都過左9年, 以前佢細個吾放心俾黑人照顧, 所日頭肓嬰園照顧, 放工接返, 真係好倦, 直到今年個人真係做到精神緊張同成日訓吾到, 就搵左中點, 我放工佢就走, 情況就好左好多啦, 吾使有個人係家甘吾方便, 我覺得好過請黑人

首頁

尾頁

跳至