少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 小朋友大脾氣,可以點教

我以前看過一段文章,如果小朋友大發脾氣,那便留他一人自己在一角,然後不要和他說話,直至他靜下找你為止,那到時他便會聽話很多。

大宅

SandraLo,
Thanks for your sharing and thank you all other moms comments. My girl she's turning 4 in March and she also got sleeping problem, we tried to use the method you mentioned.

>>唔好出聲,唔好開燈,是但一個陪住,但乜都唔好做,佢起身就放番佢落牀,一百次都係咁,只响旁邊靜坐 (其實亦係 Super Nanny 教嘅方法),<<--- But the problem is, when I carry her back to her bed, she flight to escape from me or hold me like a Koala bear, I could not get her to her bed, any suggestion I could do?

SandraLo 寫道:
[quote]
tramtram 寫道:
hi SandraLo
1. 佢多數係半夜 2-4 點, 原因 (a) 有時係佢自已叫要小便後就醒醒地 (b) 發惡夢要d樣要果樣開始 (c) 佢有時話d到痕果到痕 (有時是真的, 因佢好易皮膚敏感)
2. 好彩佢係返下午班, 就算喊完再訓返, 精神都 ok, 不過, 有黑眼圈. (反為, 我, 老公, 工人就係最傷)
3. 佢無份星期幾都會係咁.
4. 佢好鐘意返學, 又好聽老師話.
5. 佢平時都有飲果汁 & 吃小食 (糖...)
其實近兩次真係好明顯扭計, 好似星期五半夜又黎, 發晒癲晒話要我地唔要佢架單車 (架單車佢愛最心愛玩具, 我地都覺得好怪, 之後, 就話好...明天先唔要啦, 之後 tim 下佢, 佢就訓返) 咁琴日, 我問佢掂解唔要單車, 佢話要買過架 hello kitty 單車, 咁唔要而家d架 (咁好明確係佢想換單車).
另外, 真係頭一兩次我地以為佢發惡夢 & 唔舒服, 全家都好緊張會好 "就" 佢, 咁就入左佢圈套.
而家, 我的方法係 (1) 日頭我地唔會理佢. (2) 半夜如果佢一開始發癲, 我地講少d, 只係答好...好, 盡量少激起情緒, 如果佢真係發癲, 老公叫我同工人唔好理佢 (我地兩個比較心軟) 老公唔會"就"佢等佢自已扭計, 直至佢自已倦, 然後再訓返. (妳話咁岩唔岩呀 ? 請指教) thank you

唔好意思,我真係睇到笑 ,你呀囡真係好鬼醒,佢唔知有冇日頭寫低定夜晚要啲乜,排住隊咁上.......

你地之前就咗佢 (例如即買果汁),reinforce 咗佢用呢個方式嚟「要」一啲嘢,咁梗係就算咁啱真係要買都唔買住啦!

先從瞓覺入手,如果怕佢唔夠瞓會病,揀星期五、六,唔好俾佢遲起身,日間刻意玩累些(但唔好去多人地方,病菌太多),晚上冲個熱水涼,飲小杯熱奶,然後夜少少瞓,希望佢可以一覺瞓天光......
搞掂嘅話,一起就大讚:嘩你好叻喎,尋晚一覺瞓到起身喎,等媽咪獎你XXX啦 (一樣佢鍾意但未响半夜提起過嘅嘢,例如一齊去麥記食早餐等等,最好可以「即獎」唔好「攤凍」!)

如果半夜真係醒,要乜講乜都好,唔好出聲,唔好開燈,是但一個陪住,但乜都唔好做,佢起身就放番佢落牀,一百次都係咁,只响旁邊靜坐 (其實亦係 Super Nanny 教嘅方法),初初會搞得耐啲,因為佢試過得,已經寵壞咗,但如果你做得到,包保三晚ok![/quote]
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

伯爵府

hi SandraLo

thank you, 我會同家心講多用 ignore 方法.[quote]
tramtram:

始終都係嗰句:要單用 ignore 才算成功 ignore,唔好心急而嚇佢,嚇佢係唔長遠同唔好嘅方法,唔好貪快而比呢樣嘢 (嚇佢)蒙閉咗,之前嗰個放阿仔入皮夾焗死咗嘅阿媽,就係試過困一次,個仔乖咗幾個月就以為係好方法!

你嚇佢「要佢去婆婆度」都重好,必要時真係可以做,但「要佢出門口」呢d 就千祈唔好講,因為你唔會真係做,要做你肯定驚過佢,而且佢大大吓唔驚呢樣嘢絕對唔出其,但幾時開始唔驚你又唔知;再講,你嚇佢,佢大啲一樣學曉嚇你,到時佢大你話「要去死」,就超難搞,亦唔可以用讚去改變呢

珍珠宮

chickenwing 寫道:
SandraLo,
Thanks for your sharing and thank you all other moms comments. My girl she's turning 4 in March and she also got sleeping problem, we tried to use the method you mentioned.

>>唔好出聲,唔好開燈,是但一個陪住,但乜都唔好做,佢起身就放番佢落牀,一百次都係咁,只响旁邊靜坐 (其實亦係 Super Nanny 教嘅方法),<<--- But the problem is, when I carry her back to her bed, she flight to escape from me or hold me like a Koala bear, I could not get her to her bed, any suggestion I could do?

I don't quite understand your situation.....
When my daughter was three, she would have bedtime story before she slept; and she's already in her bed while I read her the story. After that, she would sleep. Do you mean you used to carry her before she fell asleep ?

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

Tora 寫道:
係呀, 我真係贊成SandraLo所教的ignore 方法, 好似禽晚返到屋企, 我要忙煮飯的時候, 囡囡話要我幫佢除襪及除外套, 之後又話要陪佢睇書.
我初初咪幫吓佢除底小小, 要佢自己除埋出嚟, 佢唔肯, 又開始扭計啦!! 後來我都比佢喊到好煩, 即刻同佢除咗件外套同對襪. 點知佢再次試探我, 要我同佢睇書,
我話要煮飯, 你自己睇, 之後佢當然勁喊啦!! 今次我唔睬佢啦, 自己繼續煮飯洗菜, 好神奇, 今次喊唔夠十分鍾, 佢就收聲走咗去.
我好奇望吓佢做緊咩, 佢居然乖乖咁將對鞋收返入鞋櫃, 然後自己攞本書出嚟,坐响廚房門口自己睇.

不過, 咩嘢情況吓先可以打或嚇吓佢?? 有時佢一喊, 我的情緒亦好難控制, 好多時就會用打嚟stop佢喊...

唔好意思我又忍唔住要笑......
一路睇你個 post,你似乎都好認同用 ignore,亦都覺得 work,但到尾又突然話想打......
既然係 work,又点解要諗打同嚇呢?
我都係阿媽,有啲嘢我明嘅.... 用番「星爺」嗰句 (唔記得邊套戲):曾幾何時,我都想大巴大巴咁打過去...

講真,「嚇」真係唔可以,嚇即係「罸」(做嘅話)或者係「講大話」(唔做嘅話),除咗我之前講嘅壞處外,會令你返唔到轉頭,重要佢一路大,你要一路 "upgrade" 你嚇佢嘅嘢,只會「引」佢同你爭拗,只有 ignore 係最好;有啲 attention seeking 嘅細路,你去鬧佢,佢都已經算攞倒阿媽嘅 attention,咁就永無寧日!

「打」就反為有一個情况可以:當小朋友做一樣危險嘅事,佢年紀係未明白点解危險,咁就要用打令佢記住唔可以做,我只打過阿女一次,就係佢一歲半時伸手指入把風扇度,佢到而家都重記得! 打嘅壞處唔駛講啦!出面有個 topic 可以睇!

有乜明晚再講!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

咪就係因為自己衰, 控制唔到, 之前佢一喊我就打咗前, 但落咗手先記得要冷靜吓...跟住再用返ignore呢招囉!!

另外, 有咩方法可以令囡囡一叫佢就應吓我? 最近發覺佢叫極都唔睬我, 應一聲都冇, 直至我要行到佢面前, 佢先笑住睬吓我, 真係比佢激死!!

大宅

Sorry for the confusion. She fall into sleep okay (I used to accompany her, she sleep in her own bed, after she asleep, I left her room).

The situcation I was talking about is, she wake up in the midle of night... she keep crying no matter what I offer her. Then I tried to use the 'ignore' method recently, but as mentioned above, it's very diffcult to apply. Could you advise what to do?

[quote]
SandraLo,

I don't quite understand your situation.....
When my daughter was three, she would have bedtime story before she slept; and she's already in her bed while I read her the story. After that, she would sleep. Do you mean you used to carry her before she fell asleep ?

[/quote]
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

男爵府

我都想請問囡囡叫極佢都唔采你,有什麼方法令到佢認你呢?

珍珠宮

Tora:

情緒控制對成人(尤其係父母)係相當重要,小朋友睇大人做「版」,你做到時佢都要假以時日先至做到,何況你都做唔到呢?

記得 ignore 時唔好有「嬲佢」嘅表現(唔係佢又學識嬲人),依然要同平時一樣,和顏悅色,咁先至傳達到:「你扭係唔會令阿媽俾任何嘢你,甚至係情緒反應!」

囡囡叫極唔睬會唔會佢根本响太遠聽唔清楚?我C6成日鬧我响屋企嗌佢同阿女,因為佢聽唔清楚嘅多,但我地兩個又冇乜問題,會唔會你叫佢叫得太多,佢唔想應?

男爵府

Sandra Lo,

唔系佢聽唔到,因為我正在對住佢叫佢來我處穿大衣然後番學,但佢完全唔理我,然後,我便一邊講一邊做,我出門口啦,佢先叫住等我媽咪!就是這樣,我可以怎樣做呢?

Bertha

珍珠宮

Sorry for the confusion. She fall into sleep okay (I used to accompany her, she sleep in her own bed, after she asleep, I left her room).
The situcation I was talking about is, she wake up in the midle of night... she keep crying no matter what I offer her. Then I tried to use the 'ignore' method recently, but as mentioned above, it's very diffcult to apply. Could you advise what to do?

Do you know why she wake up in midnight ? Is it kind of night horror ? Did she leave her bed by herself to find you and refuse to go back ? Did she remember all these the next day ?

珍珠宮

berthanokching :

咁其他時間呢?抑或單單係呢一樣係唔啋你呢?

男爵府

Sandra Lo,

一時時唔啋,唔一定是穿衣的時,有時食飯,有時穿鞋,不是次次,十次有一半都時唔啋,或認你我唱緊歌(如果佢唱歌的話)等等!我試過叫佢食飯,佢睇住電視唔食叫了幾次,然後我數1,2,佢接3,4,5,6,7數下去,接住我便行去電視機前關上電視,佢向爸爸投數(佢沒有哭),爸爸就好平和的同佢講,吃完飯就可以開電視,佢就自己吃飯,吃完了,爸爸就話你可以開了,這樣做我們是否正確?

謝謝你的幫忙!

咁其他時間呢?抑或單單係呢一樣係唔啋你呢?

珍珠宮

睇你描述嘅情況,你囝囝唔似特登唔應你,似係聽唔到多啲,小朋友或成人聽嘢有時是選擇性的,你細想一下,他不啋你的會不會是他不感興趣的?還有一個可能是他太專注响某件事上時,就什麼都聽不到!

數月前我曾在報紙看過一個有關「聽力失調」的報導,內容大約是「聽得到」(正常聽力)和「聽不到」(弱聽)之間,還有一些不同的問題,例如有些人對某些聲頻特別敏感,有些則是特別不敏感甚至聽不到;也有是耳朵分辦不到那個聲音要聽,因此在嘈雜環境便會聽得不好等等......

你可以再留意一下....

珍珠宮

2024年龍年勳章

SandraLo

我仔仔17個月大,每天都會帶佢去公園玩,我有時會推手推車,有時抱佢落樓玩,我想佢多點自己行,但佢唔肯行要我抱佢,請問呢個年紀的小朋友係咪都係咁呢?我覺得佢好依賴,我怕寵壞佢.

大宅

Tora:

囡囡叫極唔睬會唔會佢根本响太遠聽唔清楚?我C6成日鬧我响屋企嗌佢同阿女,因為佢聽唔清楚嘅多,但我地兩個又冇乜問題,會唔會你叫佢叫得太多,佢唔想應?

我都發覺佢係特登唔應我, 有時要佢刷牙, 叫極都唔過嚟, 但佢又識叫你幫佢"gi"牙膏喎! 咁佢又點會聽唔到... ?-( ?-(
但我當然唔係响佢玩梗或睇書的時候叫佢啦!!

珍珠宮

Tora 寫道:
我都發覺佢係特登唔應我, 有時要佢刷牙, 叫極都唔過嚟, 但佢又識叫你幫佢"gi"牙膏喎! 咁佢又點會聽唔到... ?-( ?-(
但我當然唔係响佢玩梗或睇書的時候叫佢啦!!

如果你肯定佢係特登唔應你,就可以用番我之前教既方法 (响呢個 topic 1st page 近尾個 post),當佢有一次即刻應你時就好開心咁勁讚佢,「好乖喎,媽咪一叫就應啦!」風水佬呃你一年半載,呢d 三次就見效架 la,試吓啦!

大宅

SandraLo,

你好,我有睇你哋嘅留言,如何應對,但我想問吓我嗰女剛歲半,可否用你哋嘅方法呢?佢開始好易忟憎和扭計,点辦好?

珍珠宮

小ice 寫道:
SandraLo
我仔仔17個月大,每天都會帶佢去公園玩,我有時會推手推車,有時抱佢落樓玩,我想佢多點自己行,但佢唔肯行要我抱佢,請問呢個年紀的小朋友係咪都係咁呢?我覺得佢好依賴,我怕寵壞佢.

其實我女已經好大個,呢d嘢我真係唔係好記得......
你可以先訂下一啲 Rules一齊跟,例如去同返就坐車仔,在公園內 (或遊樂場內)的某一段時間,例如15至20分鐘,就要自己行(例如由滑梯去秋千),佢做到的話一定要讚佢,如果唔得 (或者唔肯)就由得佢休息(企又好坐又好)吓先再行,但堅持唔抱,其間陪住等佢,唔好迫佢行令佢覺得行係唔開心既,會俾人鬧,佢始終重係細個,不用將標準訂得太高,試吓啦!

珍珠宮

maggiechu 寫道:
SandraLo,
你好,我有睇你哋嘅留言,如何應對,但我想問吓我嗰女剛歲半,可否用你哋嘅方法呢?佢開始好易忟憎和扭計,点辦好?

如果你已經睇哂呢個 topic,應該識做架 la,用讚嚟改正一個唔好嘅行為,幾多歲都啱用,不過兩歲以下嘅bb就要先留意吓佢有冇唔舒服,因為佢未完全識表達!

首頁

尾頁

跳至