想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

本來一早同我老公講好, 生2個小朋友, 我先生BB.
但我女女快3歲, 我好想生第二個, 但老公唔肯, 但我心真係好急, 又唔想隔太遠生, 而家我好似痴痴地咁, 一見人大肚, 一來登人高興, 但我情緒又好低落, 一同老公講, 佢就點都唔肯, 次次同佢講完都忍唔住喊. 唔知點解會好憎佢, 好憎佢講完唔算數, 點算... 心情好痛苦.

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔好諗晒自己先, 而家起碼都有一個先啦, 男人諗嘢同女人好唔同架, 可能 ... 佢擔心錢銀問題, 因為, 生多一個, 唔多唔少都會有經濟壓力架, 好好湊大而家呢個先, 慢慢了解吓老公嘅想法, 生容易, 養唔易 ...

大宅

回覆:好想生第二個

我好明白你感受。 不過你有冇好好問老公點解佢唔想生第二個呀? 不如大家好好坐底傾。 你又同老公解釋下點解你想生第二個。 希望你同你老公會好快搵到一個解決方法啦!加油呀!

大宅

引用:我好明白你感受。+不過你有冇好好問老公點

原帖由 艾利太 於 13-08-28 發表
我好明白你感受。 不過你有冇好好問老公點解佢唔想生第二個呀? 不如大家好好坐底傾。 你又同老公解釋下點 ...
你試下了解下點解唔肯?我都係決意要生2個的。

6W3D- 0.38cm
9W6D- 2.10cm
12W2D- 5.9cm

男爵府

陪月勳章

Bigtreewing 發表於 13-8-28 06:33
你試下了解下點解唔肯?我都係決意要生2個的。

佢話怕生個仔, 因為如果生仔, 就要2間房, 無理理亞仔同亞女一間房訓.
我話咁如果生女呢? 佢話唔係生女咁點? 佢話一定生女, 佢立即生..
都唔知咩理由

男爵府

陪月勳章

艾利太 發表於 13-8-28 04:35
我好明白你感受。 不過你有冇好好問老公點解佢唔想生第二個呀? 不如大家好好坐底傾。 你又同老公解釋下點 ...

我想生2個, 係唔想我地老左, 死哂時, 得返佢一個, 好似無親人咁, 我妹同佢哥果面, 都唔會生BB, 變左所以壓力會放哂佢一個人身上.

加上2個有伴, 無咁悶, 佢初初未生BB前都講好左, 生左一個後, 佢就唔肯, 話怕博唔到係女, 我真係O 咀. 仔女有咁重要嗎?

男爵府

陪月勳章

恩盈 發表於 13-8-28 00:52
唔好諗晒自己先, 而家起碼都有一個先啦, 男人諗嘢同女人好唔同架, 可能 ... 佢擔心錢銀問題, 因為, 生多一 ...

佢擔心唔係錢, 係住屋問題. 所以先覺得無解. 我屋企有2房, 好過好多人啦. 我唔覺係問題.

大宅

引用:Quote:Bigtreewing+發表於+13-8-28+06:33+

原帖由 ladypanpan 於 13-08-28 發表
佢話怕生個仔, 因為如果生仔, 就要2間房, 無理理亞仔同亞女一間房訓.
我話咁如果生女呢? 佢話唔係生女咁點 ...
哈哈,你c6唸法好得意
佢一定好錫個女
好多衰佬都恨仔,我本身都係在重男輕女的家庭長大,大個左個人會好唔開心
你有個咁好既老公應該覺得慶幸,佢出發點都係緊張個女,佢覺得男孩女孩唔應該同房,到時就要搬過間大屋。
我覺得佢唸得有d長遠,我本身屋企窮,同細佬訓上下格床咪又係咁大,你解釋返比佢知囉,二個小朋友一齊長大點都開心過一個,起碼可以一齊玩打交

男爵府

陪月勳章

sukito630 發表於 13-8-28 11:40
哈哈,你c6唸法好得意
佢一定好錫個女
好多衰佬都恨仔,我本身都係在重男輕女的家庭長大,大 ...

我真係有解釋, 佢自己都有個亞哥, 佢同佢亞哥都糖痴豆咁, 日日都講幾次電話, 我話你都有你哥陪你大, 點解唔可以生多個陪亞女大, 但佢不停針住, 如果生仔點算.. 我都唔知點答佢. 佢係好鍾意女, 佢恨女恨到痴左線. 但我覺得房呢個問題, 好難理解, 大個係唔方便, 但好多人都係咁大, 加上可能有機會搬大D呢? 就算唔搬, 我地有2間房, 真係好過好多人啦.
但.. 我又問返佢, 如果生仔呢? 佢又答, 如果100%生女, 佢立即生.
同佢講野真係好辛苦.

大宅

回覆 ladypanpan 的帖子

我自己都係2姊弟一起成長 到我小6時 才分房 我又覺得冇哂野

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

民房

不如你問下佢點解唔生先啦。你自己一個諗都唔係辦法

男爵府

陪月勳章

Weconnection 發表於 13-8-28 12:16
不如你問下佢點解唔生先啦。你自己一個諗都唔係辦法

我問左幾百次, 佢咪就係咁答我囉.

男爵府

陪月勳章

Bubu520 發表於 13-8-28 12:13
房可以女仔同男仔同一間房架姐...點解一姐弟唔可以同一間房訓?我識好多朋友細個都係同阿爸阿媽/家姐阿哥同 ...

我都想知點解佢會咁諗, 咁諗唔係唔好, 但我覺得諗得遠左D

男爵府

陪月勳章

mable0901 發表於 13-8-28 12:10
回覆 ladypanpan 的帖子

我自己都係2姊弟一起成長 到我小6時 才分房 我又覺得冇哂野 ...

所以我真係諗唔明, 點解佢堅持唔可以

男爵府

其實我到好明你c6點解要咁諗...
因為我唔再生到係因為冇地方住li個問題...
2間房...一個自己2公婆住...一個比亞女...如果生多話係仔...
唔通要個仔瞓sofa??
唔係話你地第時冇能力擺3房既屋...
而係生多一個...可能用既錢又多左...
邊左機會小左...

佢到係為鍚佢地...為佢地諗...

複式洋房

同你一樣,老公唔想生!
好Depress

大宅

回覆 Amyjaijai 的帖子

其實點解你地個個都咁想生, 我生左一個之後非常後悔, 覺得應該唔生,兩個人生活都唔知幾開心. 養細路真係唔簡單.

大宅

其實會唔會佢跟本只想生1個就夠哂

我唸他責任心重 企係他立場唸唸先 可能會明白

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:ladypanpan 的帖子

首頁

尾頁

跳至