自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

for-rent 發表於 13-8-29 00:53
保險有調查主任查的,細單梗唔查啦,大單長時間病假會有人跟踨,出境就仲易查。我公司有人查到去跳舞被人影 ...

保險公司除左會問拎資料外, 仲可以點查? 叫人拎本passport 出黎check 出入境紀錄? 或者真係請私家偵探去跟蹤? 咁會唔會獨犯人地私隱?

子爵府

貓山公主 發表於 13-8-28 16:30
唔可以...如果你去旅行俾公司check到..可以即炒唔賠兼告你...
我朋友公司有同事試過..... ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:工傷可否去旅行?

用下腦啦,你即係想全世界話好既就係奇蹟係你身上

[img][/img][img align=left

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

最好唔好啦,以前在學校有個老師跌親工傷,放左假半年.
之後返左黎,又GEL甲,又負離子,D家長同主任都不停話佢.
腰傷左仲可以坐數小時扮靚. 又著有踭難.

跟住佢返左一日又再話腰痛返唔到.

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去得旅行就返得工喇

大宅

我覺得大家都無從樓主角度出發去睇件事...其實佢都唔係刻意工傷去旅行, 只係想問下意見啫, 畢竟乜都俾晒錢, 少則幾千, 多則幾萬, 梗係想去到就去.

不如樓主打去勞工署問下啦, 唔需要透露個人資料既.

禁止訪問

引用:如果病假搭飛機去醫病呢?

禁止訪問

引用:有工傷假而去旅行是否等如一定可以返工呢?+

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:momoakira+發表於+13-8-28+16:50+我

原帖由 dorischeng 於 13-08-29 發表
想知公司名
可以話比你聽係香港冇人唔識佢應該所以bk jm都用過佢既服務

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

可以去玩, 但返唔到工

呢d一定係精神上的病患
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

男爵府

畀面勳章

mrkokubo 發表於 13-8-29 09:54
咁照計你對腳可以行反公司,坐係位,最多唔比啲用手做嘅工作你做,即係可以取消病假喇

...

勞動工作喎。同時僱時唔會比你消假的,因為如果在工傷假中返工,

再有工傷發生,僱主會好大鑊。另外你返到公司,做唔到嘢,僱主要

自已出糧比你,但工傷就係保險公司比的,僱主冇咁笨。

同時我只是講例子,並不是爭辯。
綠來天注定,緣去人自奪,種如是因,得如是果,一切惟心造

禁止訪問

引用:Quote:mrkokubo+發表於+13-8-29+09:54+咁照

水晶宮

minna-no 發表於 13-8-28 22:15
咁要去到咁盡,都吹你唔脹

BUT please provide all the documents from the doctors and hospital overseas.

男爵府

畀面勳章

mrkokubo 發表於 13-8-29 13:07
我都唔係爭辯。我叫你手受傷了,返公司沒問題,就返去坐係度咯。同你嘅logic無大分別喎。

...
我都同意,係冇乜分別,但僱主真係要考慮二點

1. 因為工傷未完,如果該名僱員真係再次受傷就會好大件事。

2. 返工坐係度,會哂咗一個manpower,同時又要自已出糧。

所以受咗傷而真係影響到該員工而不能工作,僱主一般都唔同意僱員消假的。

勞動工作,我舉個例子如外判掃街的,你話外判公司會否叫該員工返工齋坐而出糧比佢?

男爵府

畀面勳章

但另一例子,如果僱員做文職工作,

僱主通常會考慮比佢返工,因為還有二腳一手做

簡單文件工作。

首頁

尾頁

跳至