婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

有時黎食飯,食完就算我堅持話比我洗(因爲我知佢好求其),佢隔一陣就靜靜雞入左去,同埋間唔中佢用完一兩隻碗碟就自己洗左佢算,但真係好求其,洗面唔洗底,用好少洗潔精+海綿掂下就算,盆洗碗水滿曬油同食物渣都照用,根本去唔到油,洗完仲係油淋淋,有污跡,而且d碗碟洗完係臭既,舊海綿都係,次次佢走左一定要執手尾,最近我索性食快d,一食完就入廚房清理,守住個廚房先,男人做家務真係信唔過。

複式洋房

回覆:62洗碗好唔乾淨

我99都一樣,話極唔聽,老公怕左佢,次次洗完都要double check

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆 angelyimvlee 的帖子

其實我99都唔算好乾淨,佢係洗得快過我,但有時仲見到有跡,我係要確保乾淨既人,尤其食具,難以忍受儸出黎用既碗碟有跡有油又有一陣味,但佢地好得意,塊布明明抹過台,之後唔用洗潔精洗下,是但沖兩沖又用黎抹乾d碗碟,食具有乜辦法唔臭,我都唔明,出面食飯就話污糟無辦法,但自己屋企食飯d野都可以咁唔衛生,張台抹完仲油淋淋都當無事,其實洗潔精好平,你用多兩滴我絕對無所謂,好過比你攪到又油又臭。

大宅

99都話一把年紀丫 我姑奶表面好似有潔癖 但洗碗都唔乾淨架 上次中左一次招之後 我同老公講 叫佢同姑奶講以後上黎食飯坐下好 唔使咁辛苦去洗碗

別墅

次99都無幫手洗碗,我最曾洗碗,所以我煮,c6洗碗,今晚99洗,但又五洗完,留一個煲唔洗,我心想都服左企,我都五洗,同c6講你媽甘得意,洗碗又五洗完,留手尾,我忍了

大宅

同我6299一樣。洗完都重有D漬或殘渣痴住!例如蛋糕殘渣!好核突!

禁止訪問

珍珠宮

肯洗唔係老奉當你妹仔服侍大眾,聽落係好62。至於唔乾淨,你咪當細路做家務,明知一定唔好,但鼓勵佢肯努力囉。我c6洗碗都唔乾淨,不過佢肯洗我好支持,寧願執手尾。

子爵府

BK Milk勳章

複式洋房

引用:肯洗唔係老奉當你妹仔服侍大眾,聽落係好62

原帖由 mrschocolate 於 13-09-13 發表
肯洗唔係老奉當你妹仔服侍大眾,聽落係好62。至於唔乾淨,你咪當細路做家務,明知一定唔好,但鼓勵佢肯努力 ...
我都係咁話,最多自己執手尾!好過佢唔做!

大宅

mrschocolate 發表於 13-9-13 09:06
肯洗唔係老奉當你妹仔服侍大眾,聽落係好62。至於唔乾淨,你咪當細路做家務,明知一定唔好,但鼓勵佢肯努力 ...

你62的確係唔差, 為妳好 幫妳洗埋碗, 只不過佢男人老久唔習慣清潔得乾淨

我個未來62當正我妹仔甘, 又唔捨得自己仔女同我share家務

在我同c6拍拖第一年 上去佢屋企食飯,

已經要我洗碗 開埋口叫我煮埋飯就最好... 下次上黎食飯請佢出街食就更加好

最頭痛係99煮飯煮到開壇作法d油彈到廚房門都有

咩野未結婚就冇資格係度講野,思想真係好……心態有些霸……噢!

禁止訪問

引用:肯洗唔係老奉當你妹仔服侍大眾,聽落係好62

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

mrschocolate 發表於 13-9-13 09:06

真係EQ高,不過你估個個都咁多時間咩,由頭再做一次,抹埋廚房,做埋其他家務,擧個例禮拜日晚,第二日晨早都要番工啦,既然明知要執手尾,何不一開頭就自己做,而且教小朋友做家務唔同教老爺呀!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

louisachausw 發表於 13-9-13 13:15
agree, 我爸爸從來冇洗過—隻碗!
我絕對不介意不埋怨人地唔洗碗,因爲我個人唔怕做家務,洗碗呢d野咁簡單有乜所謂,如果其他人洗但又洗得唔乾淨事後要執一大餐手尾,只會浪費大家時間精力,倒不如客氣同佢地講叫佢地睇下電視算唔好辛苦。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

吃黃蓮 發表於 13-9-13 12:12
你62的確係唔差, 為妳好 幫妳洗埋碗, 只不過佢男人老久唔習慣清潔得乾淨
你62好傳統架?

彈到周圍係,因爲D大廚要顯示功架! 又因爲明知事後唔使佢抹!

大宅

洗又俾人話洗得唔乾淨,唔洗又俾人話大食懶(唔係話樓主,係講之前其他case), 其實做人6299都好辛苦,唔係人地心目中的蟲,點知人地心目中所想。 如果我62係咁,我會好多謝佢的心意先,雖然事後有好多手尾跟。

珍珠宮

引用:Quote:mrschocolate+發表於+13-9-13+09:06+

原帖由 gion 於 13-09-14 發表
我明你感受,只係你谷住道氣亦於事無補,所以咪寬慰你不如從好個面諗,起訴舒服d。

禁止訪問

引用:Quote:louisachausw+發表於+13-9-13+13:15+

伯爵府

apple410 發表於 13-9-13 04:20
99都話一把年紀丫 我姑奶表面好似有潔癖 但洗碗都唔乾淨架 上次中左一次招之後 我同老公講 叫佢同姑奶講以 ...
我老公都有個咁家姐,d碗碟係有本事隻隻都有漬,
不果對一個可以三個月至沖一次涼嘅人嚟講都應
該唔太驚訝至啱嘅.

禁止訪問

引用:洗又俾人話洗得唔乾淨,唔洗又俾人話大食懶

首頁

尾頁

跳至