母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下咁多位媽媽,谷奶點算

我餵左人奶十幾日冇咩經驗,唔知應該點好,
昨天係我生完第一次同我老公出了一日街,
出街前已經吸了2樽奶比阿b,但過左3個鐘左右已經流奶,
好彩我一早用左奶墊,再過3個鐘左右,2個胸已經好硬又痛,
應該點算好呢。難道同老公出街都要帶吸奶器??

男爵府

Re: 想問下咁多位媽媽,谷奶點算

因為你的腦部已經習慣你bb係3個鐘左右就要食一定份量的奶,所以即使你冇餵,你仍然會製造母乳,如果你唔想谷奶,我會建議你帶埋bb出街,咁BB又可以直接食到母乳,你又唔駛谷奶,如果唔係,你就真係要帶埋吸奶器泵咗d奶出來,不過又唔可以要,要倒咗佢。

大宅

下...咁餵人奶咪成日一定要帶住bb 或帶吸奶器
我都唔係好貪心,只係想太約一個月去一次街左右咋

瑪瑙宮

好媽媽勳章

你可以用胸 pad , 一般可以定 4 - 5 小時的 !!
而家返工 , 我都你放定胸 pad 好方便 !!

男爵府

bb初生的時候係好易流奶的,但慢慢做不會咁容易流奶啦。不過我都係等呀b5個星期先出街(之前全埋身,出街亦只是落樓下買下野咁),一來佢開始食得有規有矩(定時),二來,e個時候開始introduce奶樽,會無咁容易有nipple confusion(我知有d媽媽會建議6個星期先開始用奶樽,但我等唔切)
當時佢大概2個鐘食一次,每次食一邊,臨出門口時邊餵邊泵,咁我就大概有3.5個鐘,可以同下朋友食個lunch,或者買下野。現在bb3個月,佢3個鐘先食一餐,咁我就有5.5個鐘囉。
希望上述經驗可給你參考。
不過我就未試過去一整日街又唔帶bb,不如帶埋bb啦,橫店佢都係食共

大宅

[quote]
yan&longma 寫道:
bb初生的時候係好易流奶的,但慢慢做不會咁容易流奶啦。不過我都係等呀b5個星期先出街(之前全埋身,出街亦只是落樓下買下野咁),一來佢開始食得有規有矩(定時),二來,e個時候開始introduce奶樽,會無咁容易有nipple confusion(我知有d媽媽會建議6個星期先開始用奶樽,但我等唔切)
當時佢大概2個鐘食一次,每次食一邊,臨出門口時邊餵邊泵,咁我就大概有3.5個鐘,可以同下朋友食個lunch,或者買下野。現在bb3個月,佢3個鐘先食一餐,咁我就有5.5個鐘囉。
希望上述經驗可給你參考。
不過我就未試過去一整日街又唔帶bb,不如帶埋bb啦,橫店佢都係食共

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊