母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

小B過幾日就满月,越大越難湊!全人奶加埋身,一出世就肯啜,我奶量又夠佢食,唯一問題係掃風!極難ur出黎。。。最近食完一掃風耐D就醒。。掃少D佢又嘔奶!唔知佢想點!!每二個鍾食一次,我個人勁攰,佢又吾瞓。。我連休息既時間都冇!好忟呀!又話越大越好。。又話满月後好D!??轉半奶粉會唔會好D?

男爵府

BK Milk勳章

引用:小B過幾日就满月,越大越難湊!全人奶加埋

原帖由 smallnetsu 於 13-09-17 發表
小B過幾日就满月,越大越難湊!全人奶加埋身,一出世就肯啜,我奶量又夠佢食,唯一問題係掃風!極難ur出黎 ...
有時係會難掃風d,餵完之後就算掃唔到風都抱佢15mins,記得放佢落牀時,要將佢個身打側瞓,同埋用大毛巾捲起頂住bb背部,避免嘔奶時瀆到氣管~

媽媽放鬆d噢,你有充足母乳提供俾bb,唔需要因為bb食完奶唔瞓而補奶粉~

如果bb夜晚瞓得冇咁好,食完又唔肯瞓,你可試下日間唔好俾bb瞓咁多,同佢玩多d,傍晚6,7點唔好俾bb瞓,這樣bb晚上應該會瞓得好d~

努力,加油呀!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

smallnetsu 發表於 13-9-17 18:41
小B過幾日就满月,越大越難湊!全人奶加埋身,一出世就肯啜,我奶量又夠佢食,唯一問題係掃風!極難ur出黎 ...

你做到全人奶, 好多人恨都恨唔到. 你個b 就快滿月, 你既然做到全人奶, 已經係bb 越大越好之中既勁好, 可以既話唔好放棄.

我個b 都類似係咁, 有時掃唔到又有時嘔奶. 我會抱佢上膊頭 (佢打直咁伏響我膊頭) 咁掃會易d掃到, 同埋會抱佢一陣至放入床仔, 放入床仔時要bb 打側訓.

你試下餐可唔可以令佢食耐d, 慢慢令佢3個鐘至食一次.

你日頭同bb 玩多d, 日頭bb 訓時你開少少窗簾, 等佢分到日夜, 到夜晚佢可以訓耐d.

大宅

回覆:超唔開心。。小B食完奶唔肯瞓

我女7日人仔,今日朝早9點半食到6點幾,個口都唔肯停,係咁啜,我都就黎暈咁滯

大宅

回覆:smallnetsu 的帖子

我個b都係咁,食完12點餐奶,唔肯訓!到半夜三點再食先訓3個鐘!辛苦到喊!

大宅

引用:Quote:原帖由+smallnetsu+於+13-09-17+發表

原帖由 每日媽媽 於 13-09-17 發表
有時係會難掃風d,餵完之後就算掃唔到風都抱佢15mins,記得放佢落牀時,要將佢個身打側瞓,同埋用大毛巾捲 ...
唉。。最惨係佢日間都唔係好訓。。。一日少過12個鍾!

大宅

引用:Quote:smallnetsu+發表於+13-9-17+18:41+小

原帖由 bosch 於 13-09-17 發表
你做到全人奶, 好多人恨都恨唔到. 你個b 就快滿月, 你既然做到全人奶, 已經係bb 越大越好之中既勁好, 可 ...
佢一早就分到日夜。。夜晚已經算係甘,日頭就算眼訓都唔願訓。。好似夜晚十点左右訓。。每二個鍾一歺到六七点,有時好彩就早上十点醒。。到晚上八点依段期間都唔瞓。。。煩死!其間又扭黎扭去,訓既時候又伊伊哦哦,扭身扭世訓唔好。。。都唔知幾時先好D。。。挨吾住喇!

大宅

引用:Quote:原帖由+bosch+於+13-09-17+發表你做

佢一早就分到日夜。。夜晚已經算係甘,日頭就算眼訓都唔願訓。。好似夜晚十点左右訓。。每二個鍾一歺到六七 ...
如果佢唔喊,點解唔由得佢嘅?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

smallnetsu 發表於 13-9-17 21:51
佢一早就分到日夜。。夜晚已經算係甘,日頭就算眼訓都唔願訓。。好似夜晚十点左右訓。。每二個鍾一歺到六七 ...

我個b 都係滿月之後訓少左, 日頭多左時間起身玩, 佢醒左時我咪一邊抱佢一邊上網做野同埋湊兩個仔.

你試下用包被包實佢訓, 要佢動彈不得至得. 至少我幾個B 都係咁, 唔包實佢, 佢對手一有位周圍 fing 或者對腳有位俾佢踢既話佢就訓唔到. 佢要覺得似番子宮環境迫迫咁至會訓得好.

我個B 響頭兩個月係抱住訓 (有時係左手手臂抱佢, 右手輕輕將bb 對右手固定響佢胸前, 都係果句, 唔俾佢對手周圍fing), 佢訓林左我至抱佢入床仔度. 或者餵到佢訓著又訓到好林後我至抱番佢入床仔. 而家佢兩個半月, 佢好多時可以自己訓, 咁佢食得冇咁密, 我開始輕鬆番d (亦都懷念抱住佢既日子) .

如果你可以令佢飲飽d 奶, 佢都可以訓得好d.

大宅

引用:小B過幾日就满月,越大越難湊!全人奶加埋

你應該諗下湊B 既程序出左咩問題!唔應賴母乳!
1)埋身餵唔一定有風!有時無風都會吐一啖奶
2)如果埋身有風咁食樽仲多
3)食完掃唔到就側/斜放,佢唔瞓由佢喊,唔好抱,用包被包住,累就會瞓。瞓醒又夠鐘先再餵,慢慢遲少少餵〜
4)奶粉B 因吐奶而影響呼吸既機會仲大!

大宅

引用:Quote:原帖由+smallnetsu+於+13-09-17+發表

原帖由 happynation 於 13-09-17 發表
如果佢唔喊,點解唔由得佢嘅?
我唔忍心見佢喊。。。。

大宅

引用:Quote:smallnetsu+發表於+13-9-17+21:51+佢

原帖由 bosch 於 13-09-17 發表
我個b 都係滿月之後訓少左, 日頭多左時間起身玩, 佢醒左時我咪一邊抱佢一邊上網做野同埋湊兩個仔.

你試下 ...
我岩岩試下包住佢,佢都有哎幾声,郁既時候下半身好似隻蝦甘但下但下,不過好似好左!另外佢哎既時候喉龍有痰甘既声正唔正常?有時覺得佢郁黎郁去係扭去便便但or唔出甘。。。

大宅

原帖由 Babybabyhopes 於 13-09-17 發表
你應該諗下湊B 既程序出左咩問題!唔應賴母乳!
1)埋身餵唔一定有風!有時無風都會吐一啖奶
2)如果埋身有 ...
我就係唔忍心佢喊。。自已又忟。。。想快D挨過依段日子。。。但唸到可能仲要過多二個月,好辛苦,望住佢我都想喊。。日日好似坐監係間屋到甘,好唔開心。。。。。佢訓左我都可以做下野,佢唔訓我抱佢佢要我抱住周圍行,坐住抱又喊,我又唔夠訓。。。頂得好辛苦。。。。

大宅

睇你的post 真係感同身受!

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+13-09-17+發表有

唉。。最惨係佢日間都唔係好訓。。。一日少過12個鍾!
就試下日間同bb玩多d,消耗多d同嘅精力,夜晚就會攰,瞓得好d~

有時bb唔瞓真係迫唔到佢,試下播d柔和嘅音樂,bb可能會好d~

大宅

引用:睇你的post+真係感同身受! +

原帖由 RTBaby 於 13-09-18 發表
睇你的post 真係感同身受!
岩岩睇到你之前既post,我個女都有胶腸痛,晚晩訓唔好!你最後有冇俾薬呀?我帶左個女睇医生,開左隻薬叫ovol drop,睇下会唔会好D!医生話吳德物次(gripe water ) 唔太好,唔建意用!

大宅

原帖由 每日媽媽 於 13-09-18 發表
就試下日間同bb玩多d,消耗多d同嘅精力,夜晚就會攰,瞓得好d~

有時bb唔瞓真係迫唔到佢,試下播d柔和嘅音 ...
我小B仲細未識玩呀!同佢玩幾分鐘就扭計,玩具又冇興趣,希望佢快D大啦!

男爵府

回覆 每日媽媽 的帖子

我六點開始唔比佢訓食完奶BB有好心情肯比其他人抱
扭下扭下又比佢食兩啖奶
八點半BB沖涼
九點又食下奶食完BB又訓
九點半到我沖涼
十點BB換片起身
抱抱抱到十一點
又餵奶、又暗佢訓、佢開似扭計喊
十二點由佢喊咗廿分鐘、我去刷牙
返嚟換片用布包住BB手手腳腳唔比彈起
五分鐘訓咗

大宅

我食這款,醫生話ok!萬x藥劑部有售!

侯爵府

親子王國15週年勳章

我記得我B滿月時我都講過同一句說話 "又話滿月好啲既?點解佢今日仲食緊10餐?到底我要捱到幾時?好想開樽粉塞飽佢唔好嘈呀

但原來,睇返啲記錄,真係慢慢愈食愈疏,慢慢仲可以偷到時間去下街,食下飯,行下超市~~~

我B都係勁難掃風,難在佢唔鐘意,你一掃,佢要瞓返,大大力撐,大喊,大叫~~~我都係最後打直放膊頭,同埋放個扁CUSHION係佢床褥下邊,等張床少少斜,咁好似好少少,無嘔咁多,同埋大大下個胃大左,食完一坐起身就自己GUR架啦~~~

全人奶媽好叻叻,繼續堅持住呀,比最好既BB呀嘛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊