母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解我個b會咁架,我應該點做好?

我個b剛剛滿月,一直都係差不多係全人奶,每日最多都係補一餐奶粉,有時會泵出黎比我老公或阿媽餵,因為佢半夜0個餐好似食來食去都唔夠咁,食左成個鐘後,半個鐘又喊要食,我先補奶粉,朝早就好正常2個鐘,2個半鐘食一次到。
問題係之前我補奶粉或泵奶都係用圓奶嘴,宜家呢2日轉左扁奶嘴後,佢一埋身餵佢一食就喊,但佢又係好肚餓,我用奶樽餵泵奶佢又肯食,點都唔肯埋身食,激到我想吊起佢黎打。
宜家佢唔肯埋身食就唔比佢食,又唔開奶粉比佢,等佢喊到累又餓就肯食5~10分鐘左右又訓。
宜家我都唔知點算好,佢肚餓又唔肯食,喊到我又煩又心痛,
我應該點好呢,我用扁奶嘴一日都係餵1~2次到,其他都埋身餵,佢都認住個奶嘴,我應該點做好呢?? :-( :-( :-(

大宅

Re: 點解我個b會咁架,我應該點做好?

有冇媽咪可以幫下我呀

大宅

我估你個BB對乳頭產生混淆,你試下轉返用類似乳頭既奶嘴,睇下會唔會有改善。

子爵府

你搞到佢亂晒啦,不如你去健康院叫姑娘教你用"匙巾"餵,等佢重新適應過

未經本人許可, 不得轉載

伯爵府

畀面勳章

奶咀易啜好多,食過奶咀,有d bb就唔多鐘意啜你的乳頭o家啦!所以好多書/健康院姑娘都叫初生頭一個月唔好用奶咀餵,驚有混淆!
一係用杯或spoon 逐少逐少餵啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊