自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小朋友矯形眼鏡

請問有冇家長 D 仔女戴緊矯形眼鏡, 防止近視唔好加深得咁快。

民房

Re: 小朋友矯形眼鏡

I also want to know more about it. Anyone who used it before but not effectively control degrees? Anyone who started using it when your kid is just 6.5 yrs old? Thank you for your help.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

siu-yin 寫道:
我仔仔有散光及遠視, 現在只是3歲3個月, 帶左1個月左右!

請問係咪大人幫小朋友戴呀
佢咁細個, 應該自己唔識戴喎

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

siu-yin 寫道:
我仔仔有散光及遠視, 現在只是3歲3個月, 帶左1個月左右!

我想問下你小朋友戴個 D 係隱形眼鏡定係有框眼鏡??

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我都想知wor....
meimeilam 寫道:
請問有冇家長 D 仔女戴緊矯形眼鏡, 防止近視唔好加深得咁快。

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

siu-yin 寫道:
係有框眼鏡, 醫院檢查左度數, 自己去眼鏡店配.

戴有框眼鏡都要你從旁協助

伯爵府

亞仔個同學而家戴緊果個係漸進式, 即係上面嘅度數係正確度數, 而下面係將度數減半, 佢戴左一年只係加深左 25度, 佢媽咪話佢未戴之前, 幾個月已經加深左成一半有多, 就係唔知道係唔係同戴左呢副眼鏡有關, 請問有冇其他媽咪嘅仔女戴過呢 ?

洋房

你講既係咪隱形眼鏡,呢種係硬鏡來易呀,係比佢地用來訓覺時戴,令度數有咁快加深,不過唔好太細個戴喎,
因為佢地會唔小心弄傷眼角膜會更麻煩

伯爵府

wendyme 寫道:
你講既係咪隱形眼鏡,呢種係硬鏡來易呀,係比佢地用來訓覺時戴,令度數有咁快加深,不過唔好太細個戴喎,
因為佢地會唔小心弄傷眼角膜會更麻煩

唔係呀, 係有框眼鏡嚟架。

洋房

我諗其實係佢有近視,之前又冇戴眼鏡所以咪加深得快,
佢戴返岩度數既眼鏡咪keep 住好,
我想問佢係係專業眼科醫生度配的嗎?
因為用漸進式眼鏡係比普通既貴好多喎

男爵府

我仔仔有散光及遠視, 現在只是3歲半..載左半年多d.而家d度數冇加深..可以keep住半年先check一次(佢只係載普通眼鏡,但有比藍梅素佢食).

伯爵府

wendyme 寫道:
我諗其實係佢有近視,之前又冇戴眼鏡所以咪加深得快,
佢戴返岩度數既眼鏡咪keep 住好,
我想問佢係係專業眼科醫生度配的嗎?
因為用漸進式眼鏡係比普通既貴好多喎

唔係呀, 個小朋友戴緊眼鏡時, 佢係幾個月之內度數加深左一半。

係呀, 漸進式眼鏡係比普通既貴好多, 而佢只係普通眼鏡店度配, 但佢又真係戴左呢副眼鏡之後, 度數一年內只加深左 25度, 所以就係唔知道有冇關係喇!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至