跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 月華街媽咪?

不客氣。

這是我剛才上網找的,你看看明不明,我當時都是去聯合聽陪產講座,姑娘會話你知……

無痛分娩:

1. 於第一產程活動期(子宮頸開二指,幅約四公分),開始施行無痛分娩,因為所使用的麻醉藥物濃度降低,只麻醉疼痛感覺而不影響運動功能。所以並不是完全沒有疼痛的感覺,而是減輕疼痛七至八成以上。

2. 一般而言對胎兒並無不良的影響。因為是經由硬脊膜外給予麻醉藥物,不經過血液循環到達胎兒。目前硬脊膜外無痛分娩麻醉是公認所有分娩止痛方法對胎兒影響最小的。

3. 於第一產程時間 (初產婦平均約6~8小時),施行硬脊膜外無痛分娩;並不影響子宮收縮 (有子宮收縮反而更好),對於產程影響不大。但是初產婦產程時間長短本來變異性就非常大,臨床上不易評估其產程確實時間。

4. 於第二產程開始後 (子宮頸全開約五指,十公分),產房小姐會停止給與硬脊膜外麻醉藥物;以避免產婦於第二產程後不知如何學習正確用力,而延長第二產程的時間。因此部份產婦仍需忍受第二產程的產痛 (可能比原先的產痛更痛) 約一個小時。

5. 接受無痛分娩的產婦仍可能因其他產科因素,必須施行剖腹生產。若需要剖腹生產時,可由原先的硬脊膜外留置管注射不同的麻醉藥物,施以半身腰椎麻醉。術後並可以經由硬脊膜外留置管做術後止痛。

6. 少部份產婦可能因硬脊膜外注射麻醉藥物,引起輕微皮膚搔癢、嘔吐等現象。

7. 硬脊膜外無痛分娩是屬於一種區域麻醉,而極少部份區域麻醉可能導致短期或長期之神經傷害。

8. 若仍有任何疑問,可以留言我們將盡快給予答覆。

複式洋房

Otomum

Thank you 你的資料呀 , 雖然我都唔係好明, 但我諗我遲d會去聽講座, 我想問我幾時開始聽講座好呀, 係咪現在開始要聽架啦
baby

複式洋房

你去產前檢查時,問姑娘,我想差不多時間要聽的啦,我當時是在醫院聽陪產講座共兩次,其實健康院都有好多講座,但我要番工所以無聽。

複式洋房

我今次去醫院見唔到d講左表, 我諗住下次問佢地架啦, 我諗聽一至二次應該都ok啦

baby

複式洋房

我因老公陪產故有兩個講座必須聽……

你可以視乎自己的需要而選講座……

複式洋房

我聽護士講, 老公如果想陪產, 不一定要聽講左, 不過聽左個d會優先, 我都想我老公陪產, 但佢無時間聽講左呀 :-(
baby

複式洋房

如果是聯合一定要,因為要簽名作實的……

複式洋房

係呀, 我下次都要問吓護士小姐先

係呢, 我現在還未買bb野, 3月才買遲唔遲呀?

還有呀, 你識唔識人湊bb呀?
baby

複式洋房

我那時懷孕八個月已買齊野……第一胎都係緊張d……

複式洋房

:-( 今日唔覺意跌到呀, 希望bb無事啦, 走廊個地下突然好滑, 好彩係向前跌, 有手和腳頂住, 無撞到bb!
baby
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

複式洋房

chloriswwl

我今日先放完假番工……你撞親?小心D……
該用戶已被刪除

複式洋房

smakbabyhealthcar

我份工唔多假,全年大假都在農曆年放曬……
湊bb真係好忙,無曬私人時間,不過可以整日同阿b一齊,so我好開心……
你女女依家怎樣啦?

yoyo

複式洋房

hi, 各位我回來啦, 很久沒有上來, 我bb無事, 因為佢還會move, 多謝你地關心, 我現在唔敢穿有跟的鞋啦, 每天都係穿波鞋咋, 現在好小心啦!

係啦, 你個bb點呀, 好番啦係咪? 你要小心湊bb呀, 祝你個bb身體健康!

baby

複式洋房

咁就好啦……我果時都係日日穿波鞋……

別墅

在聯合如果老公想陪產就要聽講座.本人囝囝06年11月份才在聯合出世.姑娘很好
chloriswwl 寫道:
我聽護士講, 老公如果想陪產, 不一定要聽講左, 不過聽左個d會優先, 我都想我老公陪產, 但佢無時間聽講左呀 :-(
小龍女
該用戶已被刪除

複式洋房

Hello, 各位月華街的媽咪, 你地有沒有約出來見面呀, 有沒有約在公園一齊玩咁呀, 我bb未出世呀, 遲d出左世約你地出來玩呀 , 到時我諗有好多野要請教你地啦 :-P
baby

首頁

尾頁

跳至