基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問 : 參加非信徒喪禮

好朋友父親離世, 喪禮不是基督教.

明白參加喪禮之目的是對離世者的懷念和安慰其家屬。依聖經教訓,信徒不應向死者靈柩或遺像叩拜。
聖經說:「當拜主你的神,單要事奉祂。」(路四8,出廿4)
如果到時我只在死者靈堂前默想不鞠躬行禮. 會否被人覺得我不尊重死者/家屬.

請各位弟兄姊妹比比意見.

心內很不平安. 好像是做戲給人看. 我很想緊守聖經教訓. 不想明知故犯. 我如何做好呢 ?

大宅

Re: 請問 : 參加非信徒喪禮

我都曾經去過非基督教儀式嘅喪禮 (係好朋友嘅爸爸). 不過個"堂官"好醒, 之前同我朋友夾咗, 有人嚟如果我朋友打眼色= 基督徒, 佢就會講"請默禱", 唔係先叫人鞠躬.
其實依家好多"堂官"都好醒, 你行入去"dup"低頭, 合埋眼, 佢就知你唔會鞠躬+"裝香".

希望你有平安嘅心! 以馬內利!
Our anniversary[br]

子爵府

冇問題架
堂倌叫上前上香時, 你低頭默禱便可以.
到時佢會改佢的一句.
跟住再家屬謝禮

而家基督徒多左, 堂倌都好識應變.

或者, 未行禮前同堂倌講定都 ok.

我去過好多次非基督徒喪禮 lu, so far 都 ok 呀

大宅

小bon & yau_grace

好多謝您們的意見. 解決了心中的困擾.

因為信主之後我已經好少去非信徒喪禮.

另外我想問默禱時您們一般多數講什麼. 還是什麼也不說. 死者既不是信徙 . 我不知向天父說什麼. 可否說些.

"希望神能夠安慰死者家人. 願神的救恩也臨到這家人上."

謝謝幫忙.

大宅

我通常都係一個好短嘅祈禱, 內容都冇一定.

複式洋房

想請問各位,

是否一定要穿全黑色的衣服出席喪禮? 另外如果小朋友也要出席, 他們是否也跟我一齊穿黑衣服呢?

大宅

如果只係好疏堂嘅親戚 or 朋友, 我只係會著深色衫 + 牛仔褲 / 西褲. 唔會專登著全黑, 依家都好少人會嘞.

小朋友都一樣, 只要整齊, 唔好有紅色都得啦.

希望幫到你
gigibb 寫道:
想請問各位,

是否一定要穿全黑色的衣服出席喪禮? 另外如果小朋友也要出席, 他們是否也跟我一齊穿黑衣服呢?

大宅

我想問:基督教咁多嘢要堅持,如果我唔係教徒,但要去教徒喪禮,咁我可以點做呢?
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

首頁

尾頁

跳至