夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

我奶奶成日走去搵我個friend套料,大家教下我點做好吖!

事緣我個friend做sales買嘢,咁我之前介紹過姑奶去買嘢,奶奶陪佢一齊。
後來我奶奶成日走去搵佢套料,好在個friend係我好姊妹啫,但係我至憎佢成日走去問呢問路。好似我上胎係囝咁,明明係我老公話知道今胎姓別係乜但唔講,佢走去問我個friend我照咗未,又話估我今胎係囝所以唔敢講佢聽 ,我心諗係當我係黃大仙要乜有乜咩,咁叻咪同老爺生多個姑姐陪我個囝囉!
佢前兩日又走去送咗樣件自己織的冷頸巾俾我個friend,我真係怕佢成日咁唔係辦法。
點算好啊! 各位請教路!

男爵府

好媽媽勳章

Re: 我奶奶成日走去搵我個friend套料,大家教下我點做好

叫你個fd唔好so佢囉,
唔理佢幾次,佢無引就唔再去啦

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

Re: 我奶奶成日走去搵我個friend套料,大家教下我點做好

叫你個FD同你奶奶講唔要頸巾,折現得唔得,嘿嘿....跟住再扮下有料爆,但係又喉嚨痛冇錢睇E生~講唔到野~等佢封利是大封D,之後同你對分~再乜都唔講佢知.
等佢有比人搵笨既感覺...就唔會再去搵人~哈哈~
呢D一家便宜兩家著咁筍既野~去邊度搵呀~~~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁可能你地平日咩都唔講比奶奶知,
佢又想關心吓,咪同你Friend 打探囉。
唔好以為奶奶先會咁,
我仔個同學家長,都不時打比我,
因為佢個仔咩都唔同佢講,問佢係學校點?
佢個仔一係話唔知,一係話唔記得….
佢個仔3 年班咋!你話佢媽咪幾傷心呢?!
我都幫佢問我亞仔架,做亞媽都係出於關心啫。

大宅

另一角度看:點解你奶奶會和你的friend那麼好傾?是否有人在放料?為什麼你信friend唔信奶奶?又,或者你奶奶實在悶,難得有人肯和她吹水,而大家的共同話題是你,唯有圍繞你的事來傾.

等待驗證會員

麟媽媽:

你有所唔知,我唔係想乜都唔話佢知,但佢份人最鐘意同人比較,佢見親我個囝就話人哋個孫見親佢都識笑,我個囝咁怕生抱....(下刪一千字),又話阿乜乜親戚個bb點點點,總之我覺得佢係雞蛋裡面挑骨頭。其他人通常攞自己啲同人比較點都會爭住自己嗰啲,佢係乜都係人哋啲好,又唔諗下自己又唔幫手揍,淨係識得冷眼旁觀。

另外,冰凍三尺非一日之寒,我尤記得響我生完個囝第二日佢去醫院睇我時,對住我講話:「阿x(我老公)細個好得意,你嗰個就無咁靚!」,我心諗呢啲說話乜係人講o架,痛咗廿幾個鐘生個bb出嚟最緊要係健康啫,如果我話個囝我老公無份所以咪唔似佢細個咁得意同靚睇下佢點。

佢另一件經典之作係阿囝當初面黃入院,我隻衰公話俾奶奶聽可能係餵人奶所以咁,佢又唔會話嚟煲啲上奶湯我飲或做其他有建設性的東西。竟然走去搵我呢個friend,問佢嗰陣餵人奶係咪咁(其實我個friend補奶粉得好厲害),又猛咁望住佢個胸,好在個friend真係好熟啫,唔係真係俾人笑死。

之後我個囝出院同重得都好理想下,但佢次次成十幾廿人食飯都問我阿囝夠唔夠食,又話我啲奶希....(下刪一千字)。 :tongue:

我真係好憎佢成日走去搵我個friend,好煩啊 :-(

等待驗證會員

我個friend真係好好,同我識咗廿幾年。我緊係信佢啦,記得當初我生阿囝時試過激氣到喊,佢啱啱打電話俾我,第一時間嚟我屋企睇我。

又,或者你奶奶實在悶,難得有人肯和她吹水,而大家的共同話題是你,唯有圍繞你的事來傾.
你講得好啱,因為我奶奶係典型啲舊式(香港8幾)啲無聊師奶,而我個囝又係佢第一粒孫。再加上我以前都同佢有傾有講,但係佢將我啲嘢響酒樓度大大聲講出嚟,咁我咪怕咗佢。
其實佢其他囝囡都知佢份人,所以我姑奶都係乜都唔話佢阿媽聽。
但佢份人越唔知越要知,知道又要周圍同人講同比較。
Maggie3493 寫道:
另一角度看:點解你奶奶會和你的friend那麼好傾?是否有人在放料?為什麼你信friend唔信奶奶?又,或者你奶奶實在悶,難得有人肯和她吹水,而大家的共同話題是你,唯有圍繞你的事來傾.

等待驗證會員

我個friend都對佢咁,但係佢自己唔知啫!
心滿意足 寫道:
叫你個fd唔好so佢囉,
唔理佢幾次,佢無引就唔再去啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

bigbigbobby,

有時D 奶奶又真係攞命到暈既!
我都唔明好多老人家都覺得奶粉好D 既,
當年我奶奶都有叫我唔好餵人奶,
因為亞仔食得少,可能佢都係覺得稀啦!
我家姐個奶奶仲攪笑,佢係英國人,
佢亞奶奶個心口兩個大砂煲咁,
成日望住我家姐個胸,問BB 會唔會唔夠食?
我家姐比佢吹脹!唔知人老左都會咁既?!

講番你個Friend,做得sales 都健談架喇,
我相信人始終係「有問有答」既,
如果你個Friend 問親都話唔清楚,
你奶奶問多兩問都無引啦!
咁又唔係叫你個Friend 唔啋佢,
只要唔講,話唔知,你奶奶咪唔問囉。

等待驗證會員

我好好後悔做錯咗第一步(當初諗住同姑奶慳錢介紹個friend佢識),真係捉蟲入屎忽。 (唔好意思,太過粗俗)

等待驗證會員

但係佢宜家成日借啲意搵我個friend,我好難叫我個friend唔show佢(因為佢間鋪頭打開門做生意),我奶奶又成日問有無貨,其他sales咪以為佢真係有心幫襯囉!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

一係叫你個Friend 放D 流料比佢呀!

等待驗證會員

唉,我今日都有同個Friend傾開呢個問題,但係本身佢無所謂,反正都係公司時間,針唔咭到肉唔知痛。你都唔知我奶奶幾識得氹人,我個Friend 話佢自己都唔會整條頸巾俾個女,你奶奶都叫做做咗件好事,條嘢幾靚吖。我估條頸巾緊係落咗蠱頭定。
麟媽媽 寫道:
一係叫你個Friend 放D 流料比佢呀!

等待驗證會員

我有諗過叫我個friend俾返條頸巾我等我話俾奶奶佢唔要,但係佢好似成世女未收過hand made嘢咁,今日我同老公去佢屋企,佢老公仲以為我大肚情緒唔好。
我真係想問下你哋,係咪我真係錯晒先?
mi1660 寫道:
叫你個FD同你奶奶講唔要頸巾,折現得唔得,嘿嘿....跟住再扮下有料爆,但係又喉嚨痛冇錢睇E生~講唔到野~等佢封利是大封D,之後同你對分~再乜都唔講佢知.
等佢有比人搵笨既感覺...就唔會再去搵人~哈哈~
呢D一家便宜兩家著咁筍既野~去邊度搵呀~~~

等待驗證會員

我宜家都有啲皮質純偏高,最慘係我個friend覺得同下我奶奶吹水無問題,但係又唔覺意可能爆咗我啲料呢?
Maggie3493 寫道:

子爵府

好媽媽勳章

Re: 我奶奶成日走去搵我個friend套料,大家教下我點做好吖!

其實如果你奶奶搵你朋友唔係買野...不如直接叫你朋友同你奶奶講...話公司唔鍾意...知道佢地成日傾偈...如果再係咁會比公司炒...睇下你奶奶會有咩反應...就因為佢覺得你地咩都唔同佢講...而你朋友又睬佢...所以佢咪搵你朋友...如果你朋友唔睬佢...可能你奶奶就唔會再搵你朋友...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

好媽媽勳章

Re: 我奶奶成日走去搵我個friend套料,大家教下我點做好吖!

一級介備喇..你個fd覺得無問題又buy你99條頸巾,分分鐘無間道咁,爆料俾99.唔想俾99知,就唔好講俾fd知,99有幫襯,可能爆埋當人情.仲有99壞話唔好講,相反要講好話.有時因為多個人多個口,誤會由此起,廿年fd都無得做
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

我既情況同你有d似, 不過套料係老公既哥哥果老婆即係阿嫂。 不過,我果fd係佢堂妹

阿嫂得閒就問佢堂妹關於我地兩公婆d野, e.g. 生唔生仔、幾時生仔、點解唔去奶奶度食飯、去唔去旅行、兩公婆感情點......美其名話關心,但我一d都feel唔到,剩係覺得阿嫂係八婆 如果你咁關心我地,點解唔係見到面問? 要兜圈問個堂妹?? 有時候我老公講咗d野俾佢阿哥知,過咗一陣果fd走黎問我件事點點點....我原本同果fd好老友,但係而家講野都就住。

點解呢個世界有咁多八婆!!!

首頁

尾頁

跳至