嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

個仔吃粥時要有玩具(不停更換新鮮的)才肯吃,怎麼辦?

個仔吃粥時要有玩具(不停更換新鮮的)才肯吃,怎麼辦?(他現時一歲半,他是坐在專用椅上的)
曾看書及與其他人分亨心得,似乎有兩派意見。
其一是任由他玩玩具,在輕鬆環境下進食就可以,待他長大後(約3歲)明白事理後才教他。
其二是進食時只進食,不可做其他事情,不然養成習慣,長大後改不了。
請各位幫忙解決此惱人問題。

子爵府

Re: 個仔吃粥時要有玩具(不停更換新鮮的)才肯吃,怎麼辦?

daojun 寫道:
個仔吃粥時要有玩具(不停更換新鮮的)才肯吃,怎麼辦?(他現時一歲半,他是坐在專用椅上的)
曾看書及與其他人分亨心得,似乎有兩派意見。
其一是任由他玩玩具,在輕鬆環境下進食就可以,待他長大後(約3歲)明白事理後才教他。
其二是進食時只進食,不可做其他事情,不然養成習慣,長大後改不了。
請各位幫忙解決此惱人問題。

我會贊成第2點,如果就慣佢,大個就不得了
小朋友如果肚餓就會食野架

大宅

醒目開學勳章

Re: 個仔吃粥時要有玩具(不停更換新鮮的)才肯吃,怎麼辦?

我個b初初都會比玩具佢玩住食粥,係就係可以坐定,但就唔專心食,之後改左睇vcd,依家比較專心d食粥,不過睇到d唱歌跳舞部份時,都會忍唔住郁身郁勢。

禁止訪問

別墅

我個囡一定要有嘢比佢玩(不停更換新鮮的)才肯吃,如果唔比佢玩,佢係一口都唔肯食 :-( ,我都唔知可以點做

男爵府

我個囡依家都係咁... :-( 連飲緊奶都係..... :-(
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

我BB都係咁,無論食粥、飲奶都要不停玩唔同玩具,我會照樣比佢玩,無論佢食唔食得晒碗粥,我都會半個小時便收拾。

我覺得每種方法都要根據每個BB的情況,好似我個BB,佢已經好奀好瘦,如果用方法2,我相信佢情況會更惡劣。
We live by faith, not by sight............

首頁

尾頁

跳至