單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡今年三歲幾, 又唔食菜, 凈係食肉。
搞到身體勁差, 三日唔埋二日又病,
前二日又咳又發燒, 好番, 今日又肚痛肚屙,
連睇二次醫生, 湊佢, 真係好攰呀!!!!
好想放棄佢....
有咩方法或食咩會令佢抵抗力強D呢?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

試下有o的奶粉係 for 偏食既小朋友.... 鍾意食肉唔一定係容易病架... 最多都係去大大辛苦o者...

平時小朋友幾多點訓呀???
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

重有, 小朋友係唔係剛上 k1 呀?? 初初返學係容易o的病.. 返幼稚園身體都要慢慢適應, 有時返學小朋友交差感染都會架... 一般剛剛返學既小朋友起碼病半年, 習慣左就會少病好多架啦...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

謝謝你回覆!
佢剛上k1,
三日唔埋二日老師就打黎話佢係學校唔舒服要接佢番黎, 我又要番工
唉!
最主要唔食菜, 一d都唔食, 老師都投訴佢話佢係學校唔食菜,
主要想搞好佢身體, 又唔知可以點做

伯爵府

回覆:真係湊郅好攰呀!!!

好過我仔淨係食菜唔食肉,夜晚仲食緊夜奶

男爵府

lwylwy235 發表於 13-11-1 10:23
前二日又咳又發燒, 好番, 今日又 ...
同大小姐一樣,當時係切碎佢撈落飯。

大宅

媽咪不如買d supplement 比女女食啦。
如果佢唔食菜就買葉酸or比多d生果佢食互補下~
一係就試下用粟米,蕃茄,生菜整沙律睇下佢食唔食。落個隻日本麻醬~
再唔係食深海魚油丸,d媽媽話食魚油丸可以增加抵抗力。
又或者同佢跑下步做下運動~有益身心。
媽咪唔好放棄呀,最難既哺育期都過左,呢d難關你都比d信心女女丫~

大宅

剛返學真係成日病, 果時我女病足幾個月~

要問下醫生, 多數都係食維他命增強抵抗力

我女3歲返學就係食魚肝油~

唔食菜, 食多D生果一樣

加油!!!

大宅

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個仔都一樣3歲幾,剛上了K1,我都覺得揍佢好辛苦...
個仔唔肯食菜,不過佢肯食香蕉和奇異果,一日最少比一支益力X佢飲.
比唔到魚油丸佢食,因為佢會以為是糖咁咬,穿左立即作嘔.
我辛苦既係餵飯,仲要食一啖追一啖,我下跪餵.
同佢出街仲辛苦,佢好似出閘咁飛毛腿走左去,完全唔理我,我要在後面追餐死.
由歲半已經開始上PG班,到N班,現在K1都已經返左成2年學,都朝朝要唔返學,唔肯比我穿校服,樓成半個鐘要打,先換到衫...
坐唔定,出唔到街食野.

我問過好多朋友,同我個仔差唔多大既,都冇人要好似我咁揍得咁辛苦.

男爵府

babycat9001 發表於 13-11-1 16:46
個仔唔肯食菜,不過佢肯食香蕉和奇異果,一日最少比一支 ...
簡直係大小姐返板,但你仔還好過佢,起碼還食生果。

複式洋房

回覆:真係湊郅好攰呀!!!

我果個又係正餐唔食點迫都唔食
我怕他沒營養。

公爵府

醒目開學勳章

引用:我囡今年三歲幾,+又唔食菜,+凈係食肉。搞到

原帖由 lwylwy235 於 13-11-01 發表
前二日又咳又發燒, 好番, 今日又 ...
試新鮮粟米粒,一粒粒比女食

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

複式洋房

回覆 lwylwy235 的帖子

牛初乳同papa jelly都可增強抵抗力

大宅

引用:我個仔都一樣3歲幾,剛上了K1,我都覺得揍佢

原帖由 babycat9001 於 13-11-01 發表
個仔唔肯食菜,不過佢肯食香蕉和奇異果,一日最少比一支 ...
give me five
我地個仔差唔多
我仔出世到宜家14months從未定定俾我換過片
所以晨早轉用學習褲
次次都要成張床追住去換片,著衫

1歲返健康院忍唔住問姑娘
我仔係米有狂躁多動症
但姑娘話甘細判斷唔到

食野又係追餐死
奶飲3-4安
整開奶茶,竹借茂根巨又唔飲
真係身心俱疲