論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請本地滿約嘅印傭,滿约後使唔使離一離境?因為我未生,唔使姐姐咁早嚟,但agent 話入境處一批出visa 就要即刻開始contract, 入境處又好快會批,佢完约後個多星期就得,係唔係呢?

男爵府

yes ar..真係完約後個多星期己可以來我家啦...

大宅

引用:yes+ar..真係完約後個多星期己可以來我家啦

原帖由 moledy 於 13-11-08 發表
yes ar..真係完約後個多星期己可以來我家啦...
原來咁快架

子爵府

回覆 ariessy 的帖子

你唔申請佢新舊約接住落,入境處係會先批出一個3個月有效期的入境簽證,姐姐可先回家放假,3個月內回港,入境時才蓋上 working visa。
不過,你放佢走,好 risky:

1) 唔返?
2) 返但大左肚?
3) 利用呢段時間,搵過份好d的,一腳飛走你
4)......

自己諗過先啦~

333s    發表於 13-11-9 22:11

大宅

引用:回覆+ariessy+的帖子你唔申請佢新舊約接住

原帖由 1010mum 於 13-11-08 發表
回覆 ariessy 的帖子

你唔申請佢新舊約接住落,入境處係會先批出一個3個月有效期的入境簽證,姐姐可先回家 ...
原來可以咁,不過姐姐唔想返家鄉,同埋又真係最怕佢到時唔撈,所以都係提早比佢嚟
但嚟到後我地兩公婆返工,得佢一個係屋企,真係唔知會點

男爵府

回覆:請本地滿约印傭程序

我個工人本地完約,二個星期批左visa

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我之前請都係,快到十日就有visa啦,不過我當時同A準講太快啦,快到我一D心理準備都無呀,我預左用2個月搵工人點知由搵人到出visa只係2星期,A準話可以叫姐姐起boarding house等2個星期至黎,不過姐姐就搵少2星期錢,仲要比住宿費A準!

子爵府

畀面勳章

引用:我之前請都係,快到十日就有visa啦,不過我

原帖由 yuyueng 於 13-11-09 發表
我之前請都係,快到十日就有visa啦,不過我當時同A準講太快啦,快到我一D心理準備都無呀,我預左用2個月搵 ...
咁快嘅?!
我A準叫我預個半月
姐姐已完約,依家冷河期3個月中

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mmki 發表於 13-11-9 07:50
咁快嘅?!
我A準叫我預個半月

我2年前十月頭第一次揾工人,原打算十二月左右開始用姐姐,以前亞仔(小一)放學直去我媽屋企,我放工去我媽屋企接,後來覺得亞仔都大可以放心請工人,咁預二、三個月去搵,頭2日間間都話得斷約仲要快者得,我in幾個仲要係湊NB 3個月就走佬,當時就覺得有問題,咁我又去另一間,一去我就話斷約免問,我吾急。翌日A準就話有一個菲一個印完約比我揀,我揀印,A準話印姐仲有2日到期,咁A準攞曬文件帶埋姐姐去我公司樓下簽約,簽完佢話即刻去入境處喎,總之前後十日攪店,快到我完全無心理準備咁快,最後我拖左姐姐2個星期,十月尾至叫佢黎返工!

大宅

引用:我之前請都係,快到十日就有visa啦,不過我

原帖由 yuyueng 於 13-11-09 發表
我之前請都係,快到十日就有visa啦,不過我當時同A準講太快啦,快到我一D心理準備都無呀,我預左用2個月搵 ...
就係未有心理準備呀,連床都未送嚟

大宅

引用:Quote:原帖由+yuyueng+於+13-11-09+發表我

原帖由 mmki 於 13-11-09 發表
咁快嘅?!
我A準叫我預個半月
係咪你要求3個月過冷河架?咁呢3個月姐姐係邊呀

子爵府

畀面勳章

ariessy 發表於 13-11-9 11:30
係咪你要求3個月過冷河架?咁呢3個月姐姐係邊呀

我IN姐姐時佢已經完左約, 3個月係入境處extend佢個visa3個月俾佢搵新僱主,
姐姐話依家租房住,
姐姐唔洗返印尼, agent會安排佢去大陸過境,
等visa呢個幾月agent會自己同姐姐搞掂住宿安排,
我只俾agent fee $2300包簡單驗身大陸過境, 文件, visa事宜,
另加$1000 for2年姐姐保險, 之後咩都唔洗俾等姐姐黎

子爵府

畀面勳章

ariessy 發表於 13-11-9 11:28
就係未有心理準備呀,連床都未送嚟
我想姐姐快d黎呀~~~~

男爵府

引用:請本地滿約嘅印傭,滿约後使唔使離一離境?

原帖由 ariessy 於 13-11-08 發表
請本地滿約嘅印傭,滿约後使唔使離一離境?因為我未生,唔使姐姐咁早嚟,但agent 話入境處一批出visa 就要 ...
我個工人完約返左印尼3星期再返來。。因為湊nb..同佢講左起碼一年唔返得

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

子爵府

mmki 發表於 13-11-9 11:35
我IN姐姐時佢已經完左約, 3個月係入境處extend佢個visa3個月俾佢搵新僱主,
姐姐話依家租房住,
姐姐唔洗返 ...
呢位姐姐都幾掂,咁大隻牛都吹得出!

1) 完約只有14天留港,入境處絕對不會 extend visa 3個月 for 搵新僱主! 姐姐可以羅到 3 個月留港 visa,唯一的理由,是有官司,排左期,2個幾月上庭!

2) 呢位姐姐要過境,是斷約的另一佐證。完約工人絕對無需出境(而且也不能出境),然後再領新 working visa。

子爵府

畀面勳章

1010mum 發表於 13-11-9 13:03

1) 完約只有14天留港,入境處絕對不會 extend visa 3個月 for 搵新僱 ...
係??!!! 咁我問清楚agent先,
唔該晒~

別墅

mmki 發表於 13-11-9 13:20
唔該晒~

點解Agent費用$2,300咁平?

大宅

引用:Quote:1010mum+發表於+13-11-9+13:03+呢位

原帖由 mmki 於 13-11-09 發表
唔該晒~
真係要快快問清楚啦!間agent 有無人介紹架?$2300 好平,我嗰間七千幾未計保險

大宅

引用:Quote:mmki+發表於+13-11-9+11:35+我IN姐姐

原帖由 1010mum 於 13-11-09 發表

1) 完約只有14天留港,入境處絕對不會 extend visa 3個月 for 搵新僱 ...
你好熟行情呀,新手唔識嘢真係好易被騙

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mmki+於+13-11-09+發表係??!!

原帖由 ariessy 於 13-11-09 發表
真係要快快問清楚啦!間agent 有無人介紹架?$2300 好平,我嗰間七千幾未計保險

...
我朋友用呢間介紹我,
另一個朋友同事都係用呢間,
見有bk jm都有介紹,暫時唔見有投訴

今日下午上去問清楚
姐姐6年馬來西亞,4年星架坡,4年3個月香港,每度地方都係同一個僱主湊newborn and kids, 香港僱主唔想俾長期服務金所以斷約,姐姐斷約後只可留港14天,19號A準安排大陸宿舍等批visa,anyway, 我已簽約了~

首頁

尾頁

跳至