在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個月2.5Y而家阿女係我媽幫我湊, 我同爸媽一齊住,我媽勁鍚佢咩都就晒佢
搞到個性格好霸道, 想要乜就即刻要
同阿媽講過要點教阿女, 但阿媽唔認同, 覺得以前都係咁湊大我地冇咩問題
我都明, 好多老人家都有呢個問題
但眼見阿女變成咁真係好擔心, 2.5Y了再大D仲有冇得教?
我爸媽申請緊公屋, 要2年先上到樓
如果我轉做FTM (我家經濟許可) 係屋企管住阿女, 應該好好多
明年阿女讀K1仲可以接送佢返學放學
但我吧顧慮係我份工都唔錯, 收入ok係公司叫有d地位, 準時6點放工
唔做野既女人會唔會冇地位, 變黃面婆嫁
真係好矛盾!
請有經驗的JM分享下意見, 多謝!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 kwan_0128 的帖子

個人覺得2歲幾無必要做ftm,如果讀全日幼稚園,學校有點管教,脾氣應該有所收斂,我媽咪都係同我住幫手湊我女,老人家愛孫系好正常,我媽咪有時都拿我女無辦法,但我女宜家 返全日幼稚園,都幾好,我自己有有份工返,又開心有寄託,其實日日湊女好煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

我好想做FTM架,但係屋企只有我一個人有收入,我唔可以唔做野...
所以如果你問我,我一定會做FTM!

男爵府

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 BK Milk勳章

如是我經濟許可...湊到小學才出回來工作

男爵府

回覆 0030 的帖子

我女都返緊幼兒學校全日N, 但佢個人好敏感唔習係學校訓覺老師話佢訓得一陣又醒, 試左半個月有多都唔得, 日日返來好忟晚飯都唔食
最後我都係叫阿媽中午食完飯接走.........

禁止訪問

大宅

回覆:為了小朋友好, 我應該轉FTM嗎?

Support FTM!小朋友成長過程

侯爵府

試左半個月你就妥協啦,起碼訓練幾個月啦,有些小朋友初初返學都喊住幾個月的,難道她一喊就唔使她返學,返學初期的不適應系成長的必經階段,有些人可能適應快點半個月有的可能適應慢點,可能要大半年,我大女初初返育嬰園都系甘啦,之後返N1全日都無點唔適應,但我細女無返過育嬰園,宜家返N1就有脾氣,扭計,個個人情況唔同~

男爵府

無經濟壓力,就視乎你想工作定揍B,我覺得返工輕鬆過做FTM,但為了小朋友,我選擇減少工作時間,自己管自己教,性格定型後(如升上小學)先再放多d時間工作

男爵府

回覆 0030 的帖子

我覺得冇需要一定要返全日, 返全日根本冇用, 下午都冇咩野教
小朋友午睡好緊要, 係學校訓唔好影響太大
佢天生敏感, 真係訓唔到我都好理解
試左半個幾月唔得就算了, 唔通真係要訓練幾個月咩, 佢仲咁細, 逼到佢唔返學仲衰

仲有, 幼兒學校的午睡環境真係好差, 成間學校排滿牀, 連走廊都有, 訓唔着都好正常
我不知幾後悔比佢返全日, 係要訓練小朋友, 但我唔覺得用呢個係好方法對待一個2.5Y的小朋友係好囉

我K1都會轉番半日, 花幾個月去適應之後都唔再讀, 即白費心機, 都係唔逼佢了

侯爵府

如果ftm就真的可以比她返半日,但我是在職媽,屋企雖然有人湊,但我都寧願小朋友返全日,雖然平時放假我女可以訓3個幾鐘午覺,但系學校就系訓過零鐘,都系果句,個個小朋友情況唔同,無人話讓你逼小朋友

男爵府

'唔做野既女人會唔會冇地位, 變黃面婆嫁'

咁你自己有saving架嘛~
同埋揍小朋友真係好偉大的,咁艱巨嘅工作,你都肯做,點會無地位?
而家我地唔係無能力揾$,係為左小朋友放棄塭$嘛~

但每人性格和要顧慮的事也不同,以上只係我個人感受,希望幫到你

男爵府

回覆 0030 的帖子

我個女係學校訓得半個鐘到咋
老師話佢訓唔到眼光光係牀玩, 玩到攰就訓一陣, 但都好快醒
我覺得訓唔着又焗住係張牀到咁耐唔比落地好慘

本身學校都係訓2.5鐘, 佢玩一大輪先訓到一陣
返到屋企又唔肯再訓, 到7點又要訓, 仲唔肯吃飯

所以我見唔對路都係接返屋企了, 我諗我之後都只會返半日, 直至升K1

大宅

引用:我個月2.5Y而家阿女係我媽幫我湊,+我同爸媽

原帖由 kwan_0128 於 13-11-14 發表
我個月2.5Y而家阿女係我媽幫我湊, 我同爸媽一齊住,我媽勁鍚佢咩都就晒佢
搞到個性格好霸道, 想要乜就即刻要 ...
睇你自己諗法,你認為哪一樣比較重要?
自己前途 vs 錢 vs 自由自在生活 vs 困身無晒私人時間 vs 在公司坐下打下字便有錢收 vs 日日煮飯洗碗拖地抹窗做家務 vs 等等

我阿女細個住育嬰園,幼稚園讀有延展的,自己繼續工作,諗住學大家話齋,挨到佢小學,就唔洗咁辛苦。
結果,我發現原來讀小學更加需要我,我快要加入ftm行列。
如果比我再揀,我會幼稚園自己湊。不過無得返轉頭了。

睇你自己既需要,你家庭既需要,同埋小朋友既需要。

男爵府

回覆 keroro113 的帖子

我都同意

但你係咁諗唔等如人地都係, 例如奶奶, 老公 總會覺得返工的人辛苦d, 係屋企湊仔好得閒
我見bk好多JM都有呢個問題.........所以都驚呀

大宅

樓主,
我覺得你的問題應從以下幾下方面著手:
1. 首先要接受老人家湊孫和當初她湊仔女的標準是兩套的嘗試單獨和婆婆傾下, 多謝她對你的養育之恩, 多謝她現在又同你湊女, 讓你放心去工作. 不過最近發現囡有些問題, 為了她的成長和長遠發展, 我們可不可以這樣......

2.若實在你和婆婆的準則(從大著手, 細節只好將就下)相差太遠, 你不如看下轉半職工作, 多些時間管教囡. 或者你考慮生多一個分寵

3.'唔做野既女人會唔會冇地位, 變黃面婆嫁'
我以前也是這樣想, " 唔做野既女人是駐米大蟲". 大囡6個多月時,我被公司裁員.很快我又搵到新工,忙到七彩, 將囡交給奶奶和工人. 結果大囡不喜歡食飯和只肯飲有味水, 經常便秘, 輕磅到要見兒科和營養師. 跌一交, 我奶奶心痛到吹手又吹腳. 得不到或不滿意就大哭.識行路, 奶奶都要抱著去買菜.(大囡生得幾得意, 奶奶鐘意帶著她去威)
我和老公要求她想去街, 就要自己行路, 行行下吵要抱, 我們就告訴她,不想走路, 我們可以帶她回家.她一定會繼續走. 這是我們對她的管教方法之一.
生完細囡, 我有機會放下工作半年,自己湊囡. 看書學做Baby food和管教,上網和媽媽交流. 教工人如何照顧和管教小朋友, 投資半年是值得的, 細囡基本上冇家姐的壞毛病. 順帶也影響家姐多喝清水.
我現在做半職, 計劃到大囡上小學時, 會辭退工人, 回家陪伴囡囡成長. 到時我除了洗衣煮飯掃地, 教囡囡上課時要專心, 回家自己做功課並檢查, 自己的事自己做. 放假帶她們開心玩等. 我可能會去讀書或做自己年輕時想做的事(只要不影響家庭生活). 我還能追求理想, 不斷自我成長. 我又怎麼會只是一個黃面婆?

工作冇了你, 仲有另一個人補上, 孩子只有你一個媽媽. 加油

伯爵府

樓主, 我有兩個問題,
1) 你老公點睇?
2) 你有耐性嗎?

子爵府

回覆:為了小朋友好, 我應該轉FTM嗎?

我做過ftm啦!寧願番工!

男爵府

2歲幾做FTM都係時候。我都諗住阿仔開始識講野就做返FTM..費士比人寵壞教壞..
世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

男爵府

回覆 gk678 的帖子

我老公冇咩意見, 話我自己決定
耐性, 我對住阿女算ok, 而且阿女都2.5Y唔係bb, 易照顧好多

首頁

尾頁

跳至