自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

主婦手呢個問題,我好耐之前已經答過...而答案就係之前有mami講既"綠茶"醫好左,簡單,方便,快!

我初初結婚無耐就出現呢樣野,情況差到R到入肉,睇中西醫查葯膏馬油咩鬼都唔得(又加上本身我d皮超敏感),後來係呢道有人教用綠茶浸手,兩星期到完全好返晒,白白滑滑tim..

至於咩"綠荼",我只係去大陸公司買至平果隻,四,五十幾蚊一斤(茶包唔可以!!!!)...買一個新嘅面盤OR無油既盆(size係可以平放哂兩隻手掌嘅..)...

先放茶葉入個盤 (茶葉多少:大約用手攞兩次茶葉two hand full) 再加熱水(around 500-1L 因為目的只係用嚟開茶葉)..待5分鐘(睇吓d茶葉開咗未..未就再耐d)...預備喜愛嘅節目(因為要浸成個鐘頭),....之後再加熱水同凍水.(唔好太多..太約剛過手背)..直至溫度到達你用手指點一下都覺得熱...

之後就坐好看電視..因為起初好熱就放掌心"掂掂"下d綠茶水..之後適應咗熱度就放哂對手落去...如果覺得水凍咗可加熱水...其間要用水中茶葉"卒"下個手(由其係好"痕"嘅地方)...太約玩一個鐘..日日都要浸,如果見好返就再浸多一兩日

我之前對手又"痕"又"r"到損哂...浸咗綠茶一兩次就開始唔痕..再一直浸個零兩個星期就好返晒...仲有..d綠茶水留返響道..如果嗰日再濕水i.e洗手or洗碗後..記得將對手放落盤綠茶水再過一過...

同埋你一定要注意你用既野有無問題,i.e.洗潔精,洗衣液等等,因為主婦手通常都係自己唔知整過d咩而出現chemical reaction..

希望各JM早日好返la!

尼古丁  樓主工德無量福有油雞  發表於 13-11-24 13:15
lina9316  thx  發表於 13-11-24 13:03

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:主婦手呢個問題,我好耐之前已經答過...而答

原帖由 手指仔 於 13-11-24 發表
主婦手呢個問題,我好耐之前已經答過...而答案就係之前有mami講既"綠茶"醫好左,簡單,方便,快!

我初初結婚無 ...
Thank you!

大宅

回覆:手指仔 的帖子

等我叫媽咪試下

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:成日有人問主婦手,響度再講多一次啦..

子爵府

男爵府

育兒性格勳章

👍

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

別墅

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

Thanks

寶石宮

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

記低先

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

子爵府

手指仔 發表於 13-11-24 12:12

我初初結婚無 ...

多謝分享, 但我戴手套都唔得....都好痕.........可能係D膠同我隻手有REACTION

禁止訪問

侯爵府

公爵府

樓主功德無量!收藏先!

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

天生女人購物狂

伯爵府

子爵府

首頁

尾頁

跳至