婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔近幾個月都出風癩, 原因不明, 是不是天氣轉變? 有什麼方法, 食譜可防岀風癩? 西醫只給他抗敏感藥, 吃了很倦, 看他時常想抓痕, 又不能給他抓, 很心痛, 請告之防治方法, 謝謝,

別墅

回覆:ryanma2 的帖子

你仔仔幾大啦!我仔三個月大時都出過!西醫都係俾埋同一樣葯!後來我带o左佢去睇中醫!醫師話係血虚生風!因為我B當時食人奶又細冇開葯佢食!醫師叫我食有营飬嘅嘢過奶俾佢!後來真係冇o左!如果你仔過o左六個月大就可以睇中醫食葯問吓啦!

大宅

我仔仔已11歲了. 我也想過帶他看中醫, 我驚他吃完中藥會發出來, 他月頭要考呈分試, 不能病, 有什麼湯水給他喝會好些?

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:ryanma2 的帖子

風癩會不會遺傳呢?

開心過每一天吧!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:希爾達 的帖子

唔會但如果父或母係敏感低,咁下一世好大機會,都係敏感低敏感包括:鼻敏感、濕疹、風癱.......等等!

大宅

係呀! 我小朋友是敏感底. 他有鼻敏感, 濕疹, 現有這幾個月有風癱.

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:akilimama 的帖子

我都怕阿仔遺傳了爸爸。

開心過每一天吧!

大宅

ryanma2 發表於 13-11-24 14:10
仔仔近幾個月都出風癩, 原因不明, 是不是天氣轉變? 有什麼方法, 食譜可防岀風癩? 西醫只給他抗敏感藥, 吃 ...

試下用金銀花同片糖(天然蔗糖)煲水沖涼,連續沖兩星期度看下得唔得,我女細個每年轉天氣都出,片糖幫佢滋潤皮膚佢會冇咁痕嫁,有時出太多會再加埋睇中醫飲中藥

水晶宮

ryanma2 發表於 13-11-24 17:36
我仔仔已11歲了. 我也想過帶他看中醫, 我驚他吃完中藥會發出來, 他月頭要考呈分試, 不能病, 有什麼湯水給 ...

試下煲啲健脾去濕補血氣湯水佢飲, 黨參, 淮山, 薏米, 龍眼肉, 果皮
每日焗下元肉水比佢飲可補血, 血氣行風就會停架喇, 唔好飲咁多凍野住
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

首頁

尾頁

跳至