跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿 b 係電視精 ...

好難避免,我阿b結果都係發現左電視既存在 ....

咁有一日我地去開 bumps to bebe, 我見到 VCD 諗不如買隻比阿 b ... 播下 VCD 好過佢成日望住張宏艷報導新聞 ...

我是但比左2隻阿b 選1,阿b眼定定望住隻 richard scarry 123, 因為佢好鍾意 123.

我都唔識 richard scarry 係咩,見 $49 就買左. 因為唔識既好處係第時冇機會見到個D公仔,阿b冇得蝦我買 (我見阿b大表姐鍾意 teletubbies video 咁結果成屋 la la tinky winky, 阿b表哥鍾意 thomas video 就仲大鑊,買一 set thomas 火車成千蚊 ...
)

點知,原來隻 VCD 好好睇,有故事性得來又簡單又有歌仔, 我阿 b 超鍾意.

又買左第2隻 vcd “mother goose" ... 係用故仔串埋十幾隻 歌仔, 阿 b 又係超鍾意, 尢其當我跟住一起唱既時候 ...

攪到我變左 richard scarry fans, 仲上埋 amazon 買佢 d 書書.

如果有其他 richard scarry fans 大家分享下

伯爵府

Re: 我阿 b 係電視精 ...

我未睇過呀~
唔知好唔好睇呢~?

大宅

我都未睇過呀!
不過滔b都係電視精, 佢好鍾意睇English Times DVD, 我唱English Times d歌比佢聽佢原本喊緊都會笑.
我日頭將滔b同工人一齊放喺阿媽度, 唔知點解阿媽好鍾意長開電視, 就算唔睇都會開著佢, 好奇怪, 電視都要休息啦. 所以就係咁滔b變左隻電視精, 成日好鍾意眼定定望住個電視, 好驚佢壞眼呀. 不過, 我叫阿媽上午一定要比滔b睇一次English Times (唔係咁貴買黎做咩), 儘量抽時間播d歌仔佢聽 (唔知佢有無播架, 唔通成日問住阿媽咩).

alleeckw 寫道:
我未睇過呀~
唔知好唔好睇呢~?

SPJB Family - Sammy/Penny/Jason/Boris
梓滔(Boris) - 2006年9月25日出世 - 6.6 磅
卓熙(Jason) - 2001年1月18日出世 - 5.5 磅
http://hk.myblog.yahoo.com

大宅

睇番 internet, richard scarry 係美國一個已故既 children book writer and illustrator.
我覺得佢 d 公仔好靚好可愛. 係幾 classics 個種.

click here to see info about richard scarry

我估佢係美國幾 popular, 因為好易係 internet 搵到佢. 不過香港我估佢唔 hit, vcd 我係 bumps to bebe 同西寶城有間買 children's book 見過. 書就係太古城間皇冠書局見過.

大宅

至於 children’s video, 我都有睇過一D,可以大家 share 下 :

1. teletubbies : 我姪女bb時好鍾意, 日日睇, 不過 d 人話睇得多會講好多 bb 話,咁我都唔知,但佢以前真係講得比較多 bb 話, 不過無所謂la, 佢 e+ 都係一間好好既小學仲成績幾好,所以應該對 bb 既 development 無影向 .

2. thomas the fire engine : 應該比較適合 kids, not for baby. 因為係好故仔既,製作好靚,大人睇都啱 . 我老公好鍾意 d 火車係會有真 steam !

3. Peter rabbit : 同 thomas 一樣, 應該比較適合 kids, 因好故事性,但係 d 故仔好好睇 ! 我同老公都睇得好高興 !!!

4. Baby einstein : 讀者文摘有介紹過個原作者係一個美國既 mami 有一個 bb,有日諗到不如自己拍D啱 bb 睇既 vhs 咁攞去D bb 用品寄賣,就係自己屋企 basement 用 video cam 拍啦, 故事發展係結果係好成功,仲比 walt disney 買左,佢地當然唔洗担心有冇4百萬湊大阿仔啦 !

講番個 video, 我初頭覺得 … 有小小搵笨架,一路有 mozart d background music, video 就有影住有隻手玩玩具 ?! 不過我既得著係學識點同阿b 玩新玩具, 係要好慢咁係佢面前玩比佢睇,不停重覆攪攪下佢就明架 la.

5. “廸廸尼” english : 我冇買,不過我睇過佢地送既 demo 碟, 好驚訝 …. 因為我覺得比我想像中差好多 !!! 無論係 video 既製作甚至係英文既 pronounciation ﹣我都覺得唔係好對路 ! 可能我以為一套值咁貴既野既水準應該所有野都好超班 ga ma ! 我係屋企一路睇一路鬧, 我老公就話我洗唔洗咁大反應 ? 不過可能佢地比左最差個隻做 demo, ... 咁擺明趕客. 我老公就開心,因為佢知我實唔買.

我 d friend 有睇其他d video, e.g. barney, sesame street … 不過我冇睇過, 如果大家睇過其他好睇既可以分享下 !

別墅

我是由我家姐取些vcd給bb看,大多,以下是一些分享

1.teletubbies有睇過,d人話是會使小朋友只會模仿,小了創作,我有小小同意.我最唔鍾意d公仔明知錯(如弄髒地方)都跟,不太好
2.thomas-我家姐2個仔勁鍾意,d玩具貴及”金”買到成屋都係(過萬都唔止)
3.sesame st-幾好,我本人幾鍾意,因有真人加毛公仔,比我覺得近真實,同好多知識如abc,123,小朋友要分享,有禮貌及不能講大話,比起廸廸尼d高8度英文及舊動畫好.有故事,有唱歌..
4.barney同芝麻街好似,簡單d,不用太多毛公仔,bb都鍾意
5.English times-好過廸廸尼,有故事,有唱歌,會教英文,不過可能節奏快,我估一兩次bb未記得.
6.有一set叫so smart 我覺得比0-6月bb幾好,好慢同重覆,bb易明同記得,佢地講一隻顏色都5分鐘,大人好悶,但bb就好留心,不過我得2隻唔知whole set ok or not

大宅

Baby einstein : 我有兩隻demo 是係sogo bb 展貫買野送的. ok wok, bb看住tv好投入的, 尢其係 mozart d background music 係bb 的 favour.
我買了另一隻noddy vcd, 有埋d教生字應該係大d先合適

virgobb 寫道:
至於 children’s video, 我都有睇過一D,可以大家 share 下 :

1. teletubbies : 我姪女bb時好鍾意, 日日睇, 不過 d 人話睇得多會講好多 bb 話,咁我都唔知,但佢以前真係講得比較多 bb 話, 不過無所謂la, 佢 e+ 都係一間好好既小學仲成績幾好,所以應該對 bb 既 development 無影向 .

2. thomas the fire engine : 應該比較適合 kids, not for baby. 因為係好故仔既,製作好靚,大人睇都啱 . 我老公好鍾意 d 火車係會有真 steam !

3. Peter rabbit : 同 thomas 一樣, 應該比較適合 kids, 因好故事性,但係 d 故仔好好睇 ! 我同老公都睇得好高興 !!!

4. Baby einstein : 讀者文摘有介紹過個原作者係一個美國既 mami 有一個 bb,有日諗到不如自己拍D啱 bb 睇既 vhs 咁攞去D bb 用品寄賣,就係自己屋企 basement 用 video cam 拍啦, 故事發展係結果係好成功,仲比 walt disney 買左,佢地當然唔洗担心有冇4百萬湊大阿仔啦 !

講番個 video, 我初頭覺得 … 有小小搵笨架,一路有 mozart d background music, video 就有影住有隻手玩玩具 ?! 不過我既得著係學識點同阿b 玩新玩具, 係要好慢咁係佢面前玩比佢睇,不停重覆攪攪下佢就明架 la.

5. “廸廸尼” english : 我冇買,不過我睇過佢地送既 demo 碟, 好驚訝 …. 因為我覺得比我想像中差好多 !!! 無論係 video 既製作甚至係英文既 pronounciation ﹣我都覺得唔係好對路 ! 可能我以為一套值咁貴既野既水準應該所有野都好超班 ga ma ! 我係屋企一路睇一路鬧, 我老公就話我洗唔洗咁大反應 ? 不過可能佢地比左最差個隻做 demo, ... 咁擺明趕客. 我老公就開心,因為佢知我實唔買.

我 d friend 有睇其他d video, e.g. barney, sesame street … 不過我冇睇過, 如果大家睇過其他好睇既可以分享下 !

大宅

嘩! 你地好勁呀! 已經有咁多經驗啦, 我淨係每日下午叫工人開電視俾晴b睇sesame street, 不過而家冇得睇啦, 其他教材我又冇買, 淨係睇過disney送的demo dvd, 我仲諗住等會展的大型書展同bb展先去買教材添!

多謝你地嘅分享, 等我得閒去書店度睇睇先, 仲有去埋中央圖書館揾揾先. Thanks!

大宅

richard scarry我家姐個仔由細睇到2歲, 不斷重覆都唔厭, 仲未到個笑位巳經笑定先, 佢有齊晒成sets, 佢幫佢地改名叫"貓貓", 我睇左少少就覺得幾有趣味性, 不過就好似學唔到d咩咁!
如果用廸廸尼用得好, 可以好似我兩個家姐d女咁2歲可以講full sentence, 同埋英文生字都識好多, 佢兩個睇到依家都仲好鍾意, 日日都要睇! 柔柔依家都好鍾意睇, 睇親都會笑同好留心!
sesame street既碟就唔會俾柔柔睇, 因為我都聽唔清楚講咩, 電視下晝做既就清楚少少! 我見我家姐d仔女都只係鍾意隻elmo, 冇elmo出現就走左去!
我家姐個仔以前好鍾意睇動物+英文歌, 不過我家姐話可能睇得多所以好遲先講野, 但係好早就哼歌!

大宅

我以前有睇過電視版, 都有 d 覺得 sesame street d 英文我自己都聽唔哂 ... 唔知係咪 d 美語比較 localise 呢.

男仔比女仔遲講野係好正常架,我姪女好細就講野,但講 full sentence 時成日都錯 grammar ... 要我地重組句子,好好笑 !!!
我姪仔就唔係,好遲先講野,但一講冇耐就講好流暢既完整句子,重有埋D "但是" "不如" ... 嚇C人 !

大宅

柔柔都好鍾意睇新聞, 不過就只係鍾意大頭有人講野個陣, 即刻會笑, 一轉現場報導就收起笑容, 我諗佢以為姐姐同哥哥同緊佢講野!

大宅

佢真係遲左少少, 因為要睇語言治療師!

virgobb 寫道:
我以前有睇過電視版, 都有 d 覺得 sesame street d 英文我自己都聽唔哂 ... 唔知係咪 d 美語比較 localise 呢.

男仔比女仔遲講野係好正常架,我姪女好細就講野,但講 full sentence 時成日都錯 grammar ... 要我地重組句子,好好笑 !!!
我姪仔就唔係,好遲先講野,但一講冇耐就講好流暢既完整句子,重有埋D "但是" "不如" ... 嚇C人 !

大宅

除左新聞台,我阿b睇得最多係有線18台 ... 阿太婆 check 全個金魚缸 ...

大宅

有冇統計過阿b一日睇幾多電視 ?

伯爵府

我個囡鐘意聽英文~
該用戶已被刪除

伯爵府

請問bumps to bebe間shop係邊到架...... 有冇website and address etc

大宅

中環畢打街畢打行 (好似5/F)
or
鴨利洲海怡商業大廈 (好多傢俬舖個度呢) 好似 21/F

好似 close 7pm

sorry ... 好多"好似" ... 所有野憑記憶.

大宅

浚然大約1日睇2小時

virgobb 寫道:
有冇統計過阿b一日睇幾多電視 ?

大宅

浚然愈睇愈靚仔 !!!

豬仔肥媽咪 寫道:
浚然大約1日睇2小時

首頁

尾頁

跳至