論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

優點:無偷野,無打斧頭,煮食幾好,清潔都好,照顧個女OK, 放假返來肯自動波幫手, 無多多要求

缺點:態度方面:長期黑面,同佢講野永遠無回覆,無禮貌,永冇叫人。

缺點:工作方面: 女D野用完唔出聲(叫過都係咁,其他野佢反而自動波買),自把自為,乜都唔出聲,D衫績埋一星期先熨兩次,下午個女訓佢就唔會話主動巢野做。ROUTINE野快快趣做完就HEA.

佢態度衰唔係第一日,本來都由得佢,佢做好D野就算,但最近發現開始吞POP,見佢收收埋埋報新SMARTPHONE,去沖涼搞成9個字,以前從來唔會咁,又越來越懶醒加自把自為,唔明永唔問,最終出來效果雖可以收貨但可以更好。

今日事例:
我用醋浸件新牛仔縷,叫佢唔好搞,我話浸一兩個鐘後先同深色野洗。佢用一貫不耐煩又黑面咁既樣黎當答左我聽(表示佢明),自後過左三個字佢走去倒晒我D醋,仲猛過水沖。我問佢你做乜,OK知衰,話再浸過。OK,我特登睇佢問唔問我要點浸,冇問.....

我去問佢: can you tell me how many vinegar you put?
佢話: I dont know
Me: Then why didn't you ask?
Bun: I put three caps la!!
Me: And you said you didn't know? Anyway, I also said I want to soak it for one to two hours.
Bun: It's one hour already la!
Me: No it's not, it's only half an hour..I soak it at 9:20am and now its not even 10am.
Bun: (無野講,收皮,黑面)

其實,呢件唔係咩野大錯,但我覺得佢開始唔留心聽我講野,佢曾經同我講話佢唔中意我REPEAT指令,當佢蠢,佢唔HAPPY, OK,我諗住其實佢都算醒目,咁我開始提少兩句放手比佢,諗注可以改善黑面同我自己都煩少D,點知無用,總之同佢講親野就不耐煩.

其實以我經驗,佢係唔會改,工人點會越做越好?? 我怕佢越做越差,我又越來越難駕馭佢。但令一邊廂,我又都信得過佢湊我個女(當然,係因為我從來冇鬧過佢,如果抄大獲我唔敢擔保人質),止少佢又唔似心地唔好果D人。我應該點?應該續約嗎?

大宅

回覆:queenmooe 的帖子

新嘅米一樣或更差,她手腳乾淨已經好好,唔好要求咁多啦

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

大宅

多謝意見,有無其實JM講下你地係我會點?

大宅

回覆:好心煩, 續唔續約好?請比意見

同我個一様
1)清潔好
2)手腳乾淨,(屋企錢周圍擺冇問題)
3)對狗狗ok
4) 放假準時返 (對我好重要)
缺點
1)唔講早晨/hello
2) 冇記性
3)煮嘢唔好食(我已經係冇要求)

4)成日整爛嘢(天生神力
不過我都續約,手腳乾淨真係好重要⋯
黑面、扮叻真係醒目工人嘅通病,
唯有自我安慰,人係冇十全十美

男爵府

回覆 queenmooe 的帖子

佢係咪想轉僱主呀? 可能妳續都未必會做, 佢地一有經驗就會搵一份更c服 既工, 係正常既,大家都係$4010, 如果肯佢 續約妳咪 再同佢 傾囉. 咁多優點ok la, 真係冇 100% good, bun 好多煮野唔得, 煮野真係好講天份, 我而家呢個 local, 見工時咩都話 okok mum, 上工後係0 經驗煮飯, 其他就ok, 煮飯真係好哂時間要教, 請過一個又要重新教, 安排時間同相處起碼 4個月, 加上 agent 費又貴, 唔好又炒又係錢....... 總之香港人係苦主, 要睇工人面色

大宅

係呀,其實我地同佢講叫佢要諗定續唔續約,佢話同屋企人傾下先,我都OK,叫佢一月尾要答覆(我地一月成家去旅行20日,買埋機票請佢反鄉下,費時留佢係度唔知佢做乜)。一向關係OK,佢唔知係咪以為食住我地所以咁寸。:pppp:

珍珠宮

個人不能接受(1)唔聽指令,(2)做錯仲死撐駁咀,(3)唔耐煩樣,(4)成日藉口話唔信佢O既工人(擺明唔信佢O架啦,咁點唧??)

佢覺得咁屈就我唔會阻佢發達

大宅

只怕你要忍佢的事會越來越多,即使續約,要做定心理準備,或有兩手準備。

男爵府

算啦!唔太大問題就算!請另一個分分鐘激到你

水晶宮

自把自為地做對就話姐,佢做錯喎,仲比面色老闆睇,我就接受唔到囉.

大宅

回覆:piagetmum1 的帖子

我都係擔心佢只會越來越令我激氣。我估我會兩手準備。

大宅

唉,我個個都係,加多樣成日要放冇薪假,多多藉口,不過我都續!因為我個 friend 的工人好差,有比較下,唉,算啦

大宅

回覆:Dragonbabykwok 的帖子

多謝分享

侯爵府

黑我面、大忌!我工作已經辛苦、仲要貼錢受工人氣、我真啋佢有味、我一定炒。

子爵府

u extend her contract la,
all helper like that, anyway, she takecare you daughter is good, that is ok

首頁

尾頁

跳至