夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 嬲到我擺工呀

痴根!!正一痴媽根!!
佢地係咪傻嫁!我彩佢都傻呀!
樓主你唔洗理佢地嫁!
我一定湊埋個b返呀媽度,
再send個sms同你老公講要請工人自己請

都傻既!癲既!short既!
難為哂樓主你!!!

子爵府

誤會咗tim.....

湊b都好忙架嘛! 慢動作咪可以做少d囉,工人教既~ [quote]
小嫚 寫道:
我依家生左啦..bb都7個月啦...

大宅

慢d又話你唔做嫁囉
lo8189 寫道:
誤會咗tim.....

湊b都好忙架嘛! 慢動作咪可以做少d囉,工人教既~ [quote]
小嫚 寫道:
我依家生左啦..bb都7個月啦...

大宅

你而家擺左幾多日工姐??
你擺工都預左佢會話你ga la,
邊有d咁既人, 佢真係當自己請左個工人,
你咁唔開心, 都唔係辦法啦,
一係企硬d, 你應該同你老公傾下.
我又係同6299姑9大伯住,
我之前一早同我老公講左ga,
我話, 我係同你結婚, 唔係同你屋企人,
所以呢, 要我服侍哂佢地咁多個人我就一定唔會ga la,
如果淨係要做你(老公)同bb d野, 我完全冇問題囉~

大宅

naomicft 寫道:
你而家擺左幾多日工姐??
你擺工都預左佢會話你ga la,
邊有d咁既人, 佢真係當自己請左個工人,
你咁唔開心, 都唔係辦法啦,
一係企硬d, 你應該同你老公傾下.
我又係同6299姑9大伯住,
我之前一早同我老公講左ga,
我話, 我係同你結婚, 唔係同你屋企人,
所以呢, 要我服侍哂佢地咁多個人我就一定唔會ga la,
如果淨係要做你(老公)同bb d野, 我完全冇問題囉~

冇啦,,,,我又做番野啦....
同c6講都冇用.....
咁你洗3洗唔洗埋佢地果d呀...
唉~~我唔知點好...
c6都係咁..叫我做..
我唔咪唔做呀...
佢地就話屋企d野個個人都有份做
但我覺得只得我做囉...
佢地就話個個要番工...
咁我都想番工囉...但我個女點呀...
嫁佢前話明唔洗我湊..又話俾我讀番書...

伯爵府

好媽媽勳章

松鼠仔 寫道:
你d容忍力都好大woo..比我就開左波9世啦...

比著我都會
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

民房

我支持你擺工!!
俾我都嬲到震啦.....痴晒線~
慢唔代表唔做.....你99睇唔過眼咪叫佢自己做囉....
佢再出多兩次聲既....咪同埋呀b一齊走囉......
我就唔信出到去要乞食訓街!~

大宅

我之前大肚都係咩都要做...
我99當正我燧工人咁洗...
大肚果時我老公都有幫下我手...
不過我第2日實又唔知點解會多左幾樣野要做 ?-( ?-(
之後我嬲得制...
同俾99長期精神虐待...
返左去我mami度住...
1走就逃出生天

所以我覺得如果可以..
湊埋你個女返你阿媽度...
俾d顏色佢地睇下~
要佢地知道冇左你係唔得~!!

大宅

mandyyyyy83 寫道:
我之前大肚都係咩都要做...
我99當正我燧工人咁洗...
大肚果時我老公都有幫下我手...
不過我第2日實又唔知點解會多左幾樣野要做 ?-( ?-(
之後我嬲得制...
同俾99長期精神虐待...
返左去我mami度住...
1走就逃出生天

所以我覺得如果可以..
湊埋你個女返你阿媽度...
俾d顏色佢地睇下~
要佢地知道冇左你係唔得~!!

我去番去阿媽度..
老公又黎搵我.....
我屋企人又叫我番去...
我唔想屋企人擔心我...
就算番去...我又可以住幾耐呀...
睇到我唔做既野...全部都俾老公做晒...
我個心好唔舒服....
但佢甘心情願做.....我都唔想佢咁辛苦..
我咪做埋一份囉....
:-( :-(

大宅

我阿媽唔會叫我返去架喎..
仲好支持我叫我留係度...
因為冇理由要個大肚婆揹哂全部野...
不過我99錫到我c6燶...
我唔係度..佢竟然自己做返哂
擺到明係有心趕我走 :tongue: :tongue: [quote]
小嫚 寫道:

我去番去阿媽度..
老公又黎搵我.....
我屋企人又叫我番去...
我唔想屋企人擔心我...
就算番去...我又可以住幾耐呀...
睇到我唔做既野...全部都俾老公做晒...
我個心好唔舒服....
但佢甘心情願做.....我都唔想佢咁辛苦..
我咪做埋一份囉....
:-( :-(

伯爵府

好媽媽勳章

第一、我認為家務要分擔做,不可以只由奶奶或媳婦一方 做。
第二、出去做野係辛苦,但湊bb都同返工一樣辛苦,所以立場都係一樣。
第三、如果大家都有比一份家用,咁你同佢地立場一樣,無理由要你一個人做所有家務!重要洗全家的衫
第四、如果佢地要你做所有工作,ok!唔該比服務費!因為如大家都係比咁多,點解要由你做?
第五、列出自己應份的工作:比如湊bb,同執自己房。亦列出公用地區的工作,並向老公指出。
第六、話比老公聽,除非你公平分配家務比每一個人做,如果唔係你自己做!唔洗預我,我唔係工人!
雖然我唔係同奶奶住,but如果我係你,我會用以上所講的去做!
如果我奶奶有你呢個媳婦就好了,因我奶奶好似你咁,日日做到好辛苦!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

複式洋房

大肚都要手洗佢地d衫,已經夠衰格!!
重要洗哂一家七口 ?-( o岩架喇!!嬲一嬲佢地等佢地知道你唔係咁好蝦 :evil:

大宅

1.奶奶番黎只係要煮飯.
但佢話好辛苦,番完工又要煮俾你地食,又冇人做下野.
(我每日做果d都係癈嫁,有做都話我冇做野囉...
我係唔識煮,但我都有試過煮嫁...但佢地點呀,
我煮得唔好又話呢樣果樣..想我點姐..一到我煮
佢地一係唔番黎食一係買野番黎食..咁我點煮呀)
2.佢地覺得我湊bb唔辛苦嫁..佢當我萬能嫁..
3.當然每個人都有俾家用奶奶啦(除左大伯之外)
4.下下講$..佢又會話我市儈...佢會話屋企個個都有份..
講就係咁講但係d野就我做..我唔做就得我老公做..
5.冇話咩係應份...佢地既應份係邊個係屋企邊個就做晒佢..
但你大伯唔番工但係咩都唔洗做(大伯唔去搵工,係屋企打機
但又有$出街囉..)係屋企咩都唔做...我一個人做晒..
6.同老公講..佢係有同佢媽講呀..但係得既結果係俾人鬧一餐
呢個屋企所有野都係我同我老公做晒..
奶奶有咩都叫我老公做..從來唔會叫大伯
我老公叫佢叫大伯去..佢就話你唔洗做嫁..
咁佢講咩屋企個個有份姐....根本d野就一家係我兩個做晒
我唔咪話唔想做呀..我本來冇怨言嫁
我好樂意做..唔介意做..但係點解我做左野..
得個結果係俾人話我咩都唔做呢.
See 寫道:
第一、我認為家務要分擔做,不可以只由奶奶或媳婦一方 做。
第二、出去做野係辛苦,但湊bb都同返工一樣辛苦,所以立場都係一樣。
第三、如果大家都有比一份家用,咁你同佢地立場一樣,無理由要你一個人做所有家務!重要洗全家的衫
第四、如果佢地要你做所有工作,ok!唔該比服務費!因為如大家都係比咁多,點解要由你做?
第五、列出自己應份的工作:比如湊bb,同執自己房。亦列出公用地區的工作,並向老公指出。
第六、話比老公聽,除非你公平分配家務比每一個人做,如果唔係你自己做!唔洗預我,我唔係工人!
雖然我唔係同奶奶住,but如果我係你,我會用以上所講的去做!
如果我奶奶有你呢個媳婦就好了,因我奶奶好似你咁,日日做到好辛苦!

大宅

無聲抗議的確可以反影出有做同無做既不同之處,不過咁搞法會唔會愈搞愈大鑊呀 如果你係唔介意做,只係唔認同佢地話你無做,你有冇開聲講呀?如果奶奶比說話你聲,你試下笑住黎'gut'佢囉:

99,如果無洗衫,唔通d衫會自己捐入洗衣機咩....嘻嘻
99,我地屋企無裝自動清潔系統喎,人手做架乍....呵呵
99,如果你地唔介意食,我好樂意煮架....哈哈
99,知你返工辛苦,不過大伯日日都要打怪獸都唔他調架....騎騎
老公,等我幫你手做啦!bb自己識照顧自己,唔使理佢架喇!卡卡

大宅

咁講都冇用囉...佢地話我小氣囉...
mrsegg 寫道:
無聲抗議的確可以反影出有做同無做既不同之處,不過咁搞法會唔會愈搞愈大鑊呀 如果你係唔介意做,只係唔認同佢地話你無做,你有冇開聲講呀?如果奶奶比說話你聲,你試下笑住黎'gut'佢囉:

99,如果無洗衫,唔通d衫會自己捐入洗衣機咩....嘻嘻
99,我地屋企無裝自動清潔系統喎,人手做架乍....呵呵
99,如果你地唔介意食,我好樂意煮架....哈哈
99,知你返工辛苦,不過大伯日日都要打怪獸都唔他調架....騎騎
老公,等我幫你手做啦!bb自己識照顧自己,唔使理佢架喇!卡卡

大宅

咁唯有爭氣d搵多d錢搬出去

收隊

大宅

mrsegg 寫道:
咁唯有爭氣d搵多d錢搬出去

收隊

仲有就係樓主2公婆捱義氣做晒佢囉,其實d屋企人咁過份,我真係會做番自己野就算,俾人話又點者,佢講果d都唔係事實,老公知咪得囉,你唔做你老公做,你咪由佢囉,過多排佢頂唔順都會出聲架啦

民房

我個時都係咁,仲要煮飯,好討厭人地迫我做野! :tongue:

珍珠宮

佢地梗認為你唔洗做野, 理應照顧阿女, 同做晒屋企所有野, 包括煮飯, 打掃, 清潔, 忘完阿女再做家務, 由朝到晚, 真係好似工人咁, 我諗你點講都無用, 一係出來打工, 一齊出錢請工人, 一係你地搬出來住, 自己揍或請工人揍阿女, 自己鍾意點就點, 唔洗睇佢地面色, 咪理佢地.

首頁

尾頁

跳至