跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

蒙特梭利教育法 - 分享

lee d 資料同大家分享下, 我係0606媽媽會抄來的. hee hee

蒙特梭利教育法

一至二歲寶寶的遊戲和活動指南

有興趣既 mom 可以分享下, 我都係剛剛開始睇"蒙特梭利教育法" 個份 doc. quote 一段先 ...

"但得記住幫助是適量的,比如說看孩子折手帕的動作很慢,母親忍不住搶過來幫他折。這種行爲其實很殘忍,因爲你不但剝奪了孩子學習的機會,而且,剝奪了他的自尊。
幫助孩子獨立的要訣,除開“放手”之外,還應該是“最少的指導,最大的耐性和最多的鼓勵”!"
該用戶已被刪除

Re: 蒙特梭利教育法 - 分享

別墅

我都想了解,不過一見好多字就.....

thanks

伯爵府

大宅

哈哈!!
我都係

elvisBB 寫道:
我都想了解,不過一見好多字就.....

thanks

大宅

大宅

ha ha, 其實我也是, 本來我有d這份 doc 好久了, 多謝 jojob 不過我之前也沒有看.

不過我自己也是有小小興趣去想想點去教阿b, 點同佢玩 ... 其實自己都有一套觀念.

例如, 我上次去同其他媽媽bb玩, 咁有媽媽話我臭b肯專心自己玩玩具, 咁我諗下我點同阿b玩 - 我其實係扮 baby einstein ... 慢慢係阿b 面前 demo 比佢睇個玩具點玩, 跟住由得佢去玩, 玩玩下佢識就會自己玩 ... 我係坐係度就得,或者得閒拍兩野手掌 ... 咁又好似訓練到佢專心 ...

依家開始睇, 又覺得 "蒙特梭利教育法" 其實係好 common sense, 我相信大家一睇都會同意佢講既野 e.g. 以孩子為中心, 不過"蒙特梭利教育法"會比較有系統既一套理論. 咁可以補足下我lee d piece by piece 既教b方法. 當然到實行起來又個個未必一樣.

大宅

竟然響呢度見到MONTESSORI既TOPIC!真開心^V^~~~~

VIRGO BB,
THANKS FOR SHAERING^^
JOJOB絕對係我地效法既對象同重要既資料來源

我ORDER左D書,不過應該要下個WEEK先收到:(~~
之前睇左(其實係SCAN ^_^")1本晨曦著既蒙特疏利教育法~

其實成個MONTESSORI EDUCATION THEORY我覺得聽似簡單,但做落都唔易@_@尤其要乜都比BB試比佢玩呢,響我地呢D傳統既環境有時你話放手比BB自己玩筆?有D難LOR 我真係好努力咁學緊點先唔好比自己成日"唔準BB做乜,唔準BB做物.." :lol: :lol: :lol:
可惡呀!!憎死bk!!!!

大宅

好同意啊 !!!
所以我好希望lee 度可以多d 媽咪分享一下點 apply "蒙特梭利教育法" 係日常生活中間. 我d個個都有個活生生既實驗品 - 我地個 b ! 可以有好多日常 real case share 下. 唔係淨係講 theory.

我都有望下"教育小組", 都有好多媽咪講"蒙特梭利教育法" ...
不過講講下就會講左d教具係邊度買, 或者帶阿b去邊度上堂咁!我又覺得好形式化啦 ! 但就比較少媽咪 share 下佢地 apply 個theory 既心得.

我見有個媽咪問佢用左一套教具 但佢阿仔固意 play it "in a wrong way" 咁應該點算, 我好想聽下d媽咪share下lee d situation 佢地會點處理. 不過又少mom回應.

好似本書咁講, 如果d幼稚園只著重d教具 (其實我都係覺得教具 lee 個名好似 formal 左 d), 又catch 唔到個教育理論既重點去用d教具, 會係一件好危險既事.

viola_siuba 寫道:
其實成個MONTESSORI EDUCATION THEORY我覺得聽似簡單,但做落都唔易@_@尤其要乜都比BB試比佢玩呢,響我地呢D傳統既環境有時你話放手比BB自己玩筆?有D難LOR 我真係好努力咁學緊點先唔好比自己成日"唔準BB做乜,唔準BB做物.." :lol: :lol: :lol:

大宅

lee 個係好好既網站呢 !

Click Here To 蒙特梭利居家教育網站

複式洋房

首先,我聲明我未閱讀"蒙特梭利教育法" ,不過我想試下從Child-centered play therapy theory分享下作為媽咪可以點回應。

我見有個媽咪問佢用左一套教具 但佢阿仔固意 play it "in a wrong way" 咁應該點算, 我好想聽下d媽咪share下lee d situation 佢地會點處理. 不過又少mom回應.

如果根據Child-centered play therapy theory, 我相信媽咪可以作以下的回應,以下回應基於孩子們的做法是尚可接受,不須要設限:
1. 你固意咁玩,想知媽媽的反應,但無論你點玩,媽媽都接納你。(當你認為他固意而你又可接受他的行為時。同時也可以建立他的安全感和自信,因為你接納他。)
2. 你唔單只想到一種玩法,仲有其他想法。(幫助建立creativity)
3. 你想試試還有其他玩法。(幫助建立自信心)

我試下了解"蒙特梭利教育法" ,再分享我的想法,謝謝。

別墅

好開心見到呢個topic
一切以孩子為主~~~係我做媽媽要學習的地方
分分秒秒提醒自己~~~小朋友做任何事都在學習中
我分享吓....軒軒已經識爬...四周圍都去.....我同老公set up咗屋企,客廳舖滿地墊,所有同老公d雜物全部搬走(搞咗幾日)
而家好安全任佢爬...阿囝好開心..基本上阿囝醒咗就自已玩好乖..但係99來屋企成日阻止阿囝去tv柜話危險....老人家就係咁,不過我会出聲話99..為咗阿囝.....99都無面俾

別墅

仲有阿囝伸手去拿任何嘢,都会放落口....我同老公任佢放落口....書都俾佢食,佢其他人見到又會...

男爵府

多謝分享.....
我岩岩都想搵多 d 有關呢個 topic 既野..見到你地比出黎既資料...我好開心...thx..

大宅

這個是montessori專家的建議 :-
可以建議他先將工作(教具)收起來,拿另外的材料讓他當成火車玩。孩子經常有一些想像的遊戲,想要用我們的教具,我們必須向孩子說明這是屬於工作的,如果不做了就放回去,你想要玩遊戲,媽媽另外拿來給你,或是你再去想想辦法。這樣讓孩子區分什麼是玩具,什麼是教具。

我諗係要睇下個樣 "教具/玩具" 的性質同原意啦. 專家的建議係"教具"係比較有特定目的既, 所以就要比阿b清楚咁知道.

我覺得個website
講有個 topic - 自由與紀律 ... 好值得睇, 因為要掌握到 "蒙特梭利所謂的自由是指自由地去做正確的事" ... 係唔容易.

複式洋房

自由與紀律 ... 好值得睇, 因為要掌握到 "蒙特梭利所謂的自由是指自由地去做正確的事" ... 係唔容易

自由與紀律這課題真是值得我們討論。要在兩者中取其平衡處也不易。但以兒童為本之意思其實是尊重孩子,相信孩子有能力(不論是什麼)去判斷,以背後的理念是,1.人性本善2.人有渴望進步的慾望。基於這兩個設定,家長便給予孩子自由,然而孩子做錯事點算呢?在「以兒童為本遊戲治療」中,有一個課題是「設限」,在既尊重孩子之餘,又要告訴他什麼是不對的。所以在處理自由與紀律之時,我們作為mommy真是少一點EQ都唔掂!

大宅

我未研究~不過我教仔真係好放任~所以有時同條佬嘈
例如哥哥欠功課~我會set一個禮拜唔準欠多過三次
小朋友做左唔交都會~我會問清楚先
一過三次即鎖now tv~冇得睇兒童台
再犯~鎖埋廸廸尼台
考試其間~電視電腦一律唔比掂
平時功課~個仔好興話唔知做咩
我就叫佢最低限度抄齊家課冊~起碼有得跟
平時係屋企佢就好鐘意拎紙整呢整路
我就叫佢要掃返乾凈~唔掃唔好玩
玩具都係~唔執唔好玩
三次唔執就一筆out消~垃圾桶見
食飯食最尾個個執碗洗碗
獎勵我都會有~不過唔會事先話佢知
見佢有進步~行開都會買
不過真係買得小~一年五次度
依家小齊都好自由架~乜都比佢試
唔危險就得~所以我亞媽有時都話我痴線
我去睇下研究下先

複式洋房

runleiyu,

講真,你都唔係好放任啫,你都會有獎懲。不過,如果在獎勵上,能跟小朋友講明及講定就會好些。因為他就會清楚明確地知道自己那些部份做得好,這是十分重要的。另外,其實獎唔一定是買禮物給他,可以是獎他喜歡做的東西,比方他十分喜歡用廢物整lee整lo,就獎佢某個時間可以做手工而唔駛做某樣野。

例如:你先前同阿哥約法三章,如果他連續一個星期都可以寫好手冊,你便讓他在某時做他喜歡的事情或弄他喜歡吃的餸。當然,做唔到就無啦。不過開始時,最好是set一個他可以做到的標準,免得他容易放棄。

不過,講真,教仔每人有自己的一套,but it's good to share and learn from the others so that we can also improve ourselves!!!

願我地個個都成為子女心目中又愛又敬的媽媽

大宅

runleiyu
我覺得您教仔好有"分寸"呢! 可能對好多香港媽媽比你係比較"放任",但我覺得你 lee 一套我幾認同呢 !

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我上個星期睇左本雜誌(好似係忽x1週),有個媽媽用左好似唔使1萬蚊掃左一堆蒙特梭利教育法的教材,因為佢好信lee套方法,佢話唔會買美語世界,因為lee套方法可以唔單止令小朋友學到discipline之外,重可以有較咁好快掌握到運算,串字&記字(中&英)wor!
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

首頁
12345...14

尾頁

跳至