在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大女5歲.讀K3.細仔4個月大..

大女由細到大都係比人湊..都算係隔離左右的姨姨(湊得不過不失甘啦~)
到左今年8月,細佬出左世.一直湊開大女的姨姨.突然話唔湊大女(我由頭冇想過細仔都係她湊.我係打算比社區保母湊)
就係甘.大女放學就變左由同學仔媽咪湊..
呢2個星期.大女學校放聖誕假.而我要返工.同學仔媽咪都要休息.所以我又再另外搵一些姨姨湊大女..

尋日大女話:媽咪.我可唔可以唔去姨姨到..
我:點解呀?
女:唔係甘想走來走去..
我:我都明白女女你唔開心呀.但係媽媽要返工.對唔住啦...
女:我原諒你.但係我真係唔係甘喜歡..
我:SORRY呀.媽咪同爸爸環境許可下.我都想自己湊你同細佬呀..

我由細到大都係我婆湊大..我好明白媽咪成日唔係到果種失落感.學校活動.我媽一定唔會到.最多只有羅成績表先出現..
我對我女學校的活動.真係10次都有8次必去..不過學校放的長假.我真係好難請到假湊佢地..我喊左好耐..對我女唔住..

講左出來.舒服好多..(其實我同我老公講我想自湊2個呢個問題.講左好多次.都唔成功..我地2個搵先2萬頭.租屋.所以老公好唔讚成我湊2個..我萬3..老公話我一唔做.我地4個食屎都唔掂~.~)

男爵府

既然現實不許可就不要勉強想自己湊,其實我放長假在家,日日對住仔女,都不是時時刻刻陪他們或教他們,學校的FUNCTION偶然去一次就好,好多時請假去了我也覺得浪費時間。返工也有好處,現在你的仔女生活水平可以維持,你也不用日日困獸鬥,日日留在家好悶架。

禁止訪問

引用:既然現實不許可就不要勉強想自己湊,其實我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:大女5歲.讀K3.細仔4個月大..大女由細到大都

原帖由 Jessica子珈 於 13-12-27 發表
大女5歲.讀K3.細仔4個月大..

大女由細到大都係比人湊..都算係隔離左右的姨姨(湊得不過不失甘啦~)
我都係在職媽媽,好明白妳,須然叫做有人湊小朋友,但佢都好似人球,來來去去,有時都好惨。妳囡囡讀半曰kg ?通常呢d一係揾附近ee,一係社區保母,又或者妳去睇睇在家附近有冇託管中心/機構可以託管,我知婦女會都有,妳要耐心d揾,囡囡升小學後亦可找功課託管班,好處係唔怕突然比人放飛機,而且價錢比請人平,囡囡亦可参與群體活動,有人教功課,家長都冇禁大壓力,不過妳要小心選間好嘅。至於细仔建議妳揾定全曰託兒,全曰kg .妳會容易d安排。

大宅

2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 magiccandy 的帖子

我都明..只係我有矛盾的感覺...講左出來都叫舒服D...

大宅

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我大女係讀全日制.最遲6點要湊放學.不過我收6點.快極都要6點半先返到學校附近..所以要麻煩同學仔媽咪..

係放假先有甘的問題..平時放學接送的日子.我都冇甘大感慨..

細佬就比社區保母..我真係好好彩.呢個姨姨好鍚BB.雖然只係ONLY湊.喂奶.換片.但都好細心..仲日日同細佬玩.夜晚返來唔洗點辛苦..同佢洗完白白.再玩多陣.佢就自己訓覺..

暫時都唔會轉託兒所.果到太多小朋友.真係咪必個個都照顧到.而現家姨姨一對二.都叫好好嫁啦..暫時性係甘..再慢慢決定條路點行..

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

Jessica子珈 發表於 13-12-27 15:10
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我大女係讀全日制.最遲6點要湊放學.不過我收6點.快極都要6點半先返到學校附近..所 ...
條件不許可有工就當然要做啦﹗現在樣樣都貴,樣樣都係錢,辛苦小小都要啦﹗而且,你都好叻,找到好的社區保母幫手,已經好幸運。

我都想知道社區保母係點樣揾的呢?邊度有資料可以問?或者取?

子爵府

回覆:好想自己湊返2個小朋友..聽完大女心聲.更加想自湊.

其實揾ee可以仲貴,有冇諗住請工人?

大宅

回覆 kin818kin 的帖子

甘事實上我都真係好感恩.搵到人湊細佬.20蚊一個鐘...東華三院社區保母..

2個都係我最愛..所以我一放工真係飛返去自己湊.點辛苦都要同2個沖涼加煮飯.(累到趴街..呢個事實)

大宅

回覆 wingyan008 的帖子

我都想請工人..條數計落真係等於請工人嫁.不過屋企冇地方住.一房一聽..我地1家四口都剛剛好..仲點敢請工人..衰又衰在申請唔到公屋..高左少少入息..如果間屋係自己就好了

男爵府

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 BK Milk勳章

明白...
現在阿仔聖誕假...
他也要早起去奶奶家...
因我要返工...

大宅

回覆 soso317 的帖子

我奶奶要湊大嫂2個..而我爸媽就返工..

你有親人幫手都好..(但前題都要婆媳關係好好先得)如果唔係.好似我奶奶同呀嫂甘..真係比錢出街湊.好過吵..

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

soso317 發表於 13-12-27 16:01
明白...
現在阿仔聖誕假...
他也要早起去奶奶家...
我老公出差工人放假,昨晚放左對仔女在婆婆家訓,我等佢訓左先走,點知半夜阿女喊,成屋人成晚無得訓,我真係非常唔好意思。今晚收工一定好多COMPLAIN.....

伯爵府

畀面勳章

小朋友成日去唔同地方到比人湊, 成日重新適應新姨姨, 又係好可憐, 可能咁啱最近轉得密咗, 你大女會感覺唔舒服,其實有無諗過揾姨姨的價錢可以請到個工人, 起碼阿女放學可以在自己屋企, 感覺自在d, 裝cam又可以指示工人點take care個女,加上個細仔都要人take care, 一舉數得喎

翡翠宮

可唔可以請個 part time, 佢揍放學+買送, 你返去佢放工?

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Jessica子珈 的帖子

為所有working mother (包括自己) 打氣, 一起加油!!!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Jessica子珈 的帖子

唯有不停解釋俾個女聽,多啲陪佢

Jessica子珈  有呀..好彩我女明白..呢個我好感恩  發表於 13-12-28 10:41

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

add oil

大宅

回覆 boobecky 的帖子

係冇地方比工人姐姐訓...一房一聽.雙人床2大1細訓.細佬訓BB床.間屋真係唔大..大女已經比屋企人寵愛..成聽都係玩具..想買SOFA床都唔得~.~

大宅

回覆 mini1204 的帖子

PT姨姨係咪即係鐘點果D??係邊到有得搵??

但都係要分開2個姨姨湊小朋友喔~~~

mini1204  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=648
你去呢度睇下可唔可以幫到  發表於 13-12-28 12:43

首頁

尾頁

跳至