自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都想掟個仔去28日, 教極都唔聽, 道理已經講盡, 不自律, 自理能力極低, 希望去完佢有所改變就謝天謝地

複式洋房

tseleung 發表於 18-6-20 02:07
你囝囝幾大,去28日

11歲,我都唔想咁忍心,但再落去我會爆血管,到時我死左佢連乞食都唔曉點搞

複式洋房

fat.fatfamily 發表於 18-7-19 01:23
我大仔10歲,都係好勞氣,我都想比佢去 你最終有冇報名?

有報名, 現在已去了幾天

複式洋房

出發前同佢煲左套學警雄心, 等佢有心理準備, 現在已經去了五天, 每晚佢都會打返來, 好多野講, 佢話步操好倦, 其中有一不齊便要加操, 有自己洗衫, 有煮食, 但多數大年紀16歲煮, 床好硬, 有蚊,
小朋友相處之間有啲小學雞, 每晚打回來都好多野講, 又話坐裝甲車, 不過好殘, 暫時未見佢有負面情緒,
把聲仲係好開心, 每晚傾完電話就會收電話, 通常傾幾分鐘, 但昨天有成半小時傾, 教官負責看管電話叉電,
畀了幾百元人仔佢做零用, 由教官分發, 叫佢記住條數, 驚畀人落格, 仲有排捱到畢業, 自己照顧自己,
每天十點前就睡覺, 六點多起身, 好有規律, 又話人地一叫就起, 在家就剷極唔起, 遠離了電話電視,
學下感受番呢個世界, 都係一件好事, 有空再更新情況畀你地聽

複式洋房

vet 發表於 18-7-19 18:38
同意,我見好多家長自己都没有紀律,沒有 self discipline, 只懂投訴仔女 :igiveu ...

因為手機普及到這個地步的時候, 家長們已經是大人, 而仔女只是小朋友,
所以仔女見到你地家長玩, 佢就玩, 唔覺得有錯, 但家長又會鬧番仔女沉迷,
因為家長的童年是沒有手機出現, 所以一代入比較下去, 同仔女就有代溝,
現在只有很少家長能夠做到以身作則, 因為現今的人類實在太過倚賴手機了

複式洋房

fatcat123 發表於 18-7-20 11:10
地方污糟和設施簡陋,十幾个小朋友排隊用一個廁所,而且廁所是常塞的。去完大要自己通廁所(emoji)。食物還 ...

打回原形都預左, 但能否在當中的經歷, 令自己的思想行為有少許改變, 已經要感恩了

複式洋房

YUKISHING 發表於 18-7-20 15:34
請問你地係未去廣州個間?廣州係舊d。我仔尼間唔可以帶電話,每晚傾兩分鐘(5蚊一分鐘),校舍幾新淨。去5日 ...

廣州太遠我𢯎底, 佢係去深圳, 買一卡兩地, 0.7一分鐘, 28天我都係俾600-700, 因為佢唔係去嘆世界, 係去歷練

複式洋房

YUKISHING 發表於 18-7-20 21:11
你係邊度報團可以去咁長時間?都係深圳大鵬新區度嗎?我地係護協旅遊報只有5或者7日團
...

你可在黃埔軍校香港辦事處報名,另外有間勵志教育青年基金係認可合作夥伴也可報名的,有5、7、14、21、28天選擇

複式洋房

28天軍訓體驗昨天經已完畢,安全返家

首頁

尾頁

跳至