自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章

最近網民熱議香港最好不好住的地區,當中有不少地區都上榜,以下為大家整理出Top 5排名,其中港島半山區居然都有份,相當令人意外!

Top 1.將軍澳/康城 – 似大型監獄
綜合網民的留言,第一名最不好住地區是將軍澳與康城,網民笑指「將軍澳,人太多,好似大型監獄咁,返工已經好攰,返到屋企附近周圍都係人」、「我住緊,由返工出門口嗰一刻,到返到屋企嗰一刻,都完全感覺係粒社會齒輪,港鐵同巴士就係條輸送帶」、「一式一嘅既商場,唔搭多幾個站出去都搵唔到其他嘢」、「仲有堆填區啲臭味」、「仲要好濕,死症嚟,周圍發霉,濕熱起上嚟體感好辛苦」。

Top 2.深水埗區 – 品流複雜
大多港人對深水埗區的印象都是「低下階層區」,網民表示深水埗「樓太舊,周圍超多公屋,太多南亞同睇落似道友嘅廢老,內街夜晚9點後應該係人間禁地」、「之前我個frd住個頭,過十點後都唔敢出街」、「ssp真係狗也不X」,大嘆該區即使交通再方便也掩蓋不住品流複雜的安全問題。

Top 3.觀塘區安達臣山 – 交通配套出事
不知道大家有沒有聽過安達臣道呢?沒有的話又有沒有聽過秀茂坪?還是不知道在哪裡嗎?觀塘總聽過了吧!安達臣道就是觀塘區與西貢區的分界線,位置在山腰之上,可想而知地理位置十分不方便。網民稱交通極為不便「落一落官塘都塞半個鐘,多新香港人,地獄20層𨋢」、「成街地盤」,根據以上種種原因,於是被網民評選為「最不好住Top 3」!

Top 4.上水/粉嶺 – 新界北衰在偏遠
說到不方便,每次都有熟悉的面孔上榜,那就是新界北區上水和粉嶺區,網民直指該區太偏遠,「出九龍又遠,揸車又易塞死曬,無乜商場」,再者因為地理位置靠近大陸,以致日常生活中都有大量內地人,感覺是「脫離了」的香港生活。

Top 5.港島中半山區 – 塞車加無嘢食
港島中半山是香港的傳統富人區,居住在中半山也是身份的象徵,然而卻有網民提出中半山其實沒有想像中的好住,直言「完全唔明點解d人咁迷戀中半山,日日塞車,半夜返屋企試過見到野豬」。再者大彈該區在夜晚想食宵夜「完全無選擇」,交通方面「星期六/日call車都有排等,一係同人鬥加錢(雖然我知有錢人唔care,但去銅鑼灣都要加$50」。

男爵府

2024勳章

angelfan07 發表於 23-12-13 09:55
以前去親上水都係因為想食鳳鳴居,依家旺角有分店,直程幾年都冇去過上水

...

鳳鳴居? 好好食?

男爵府

2024勳章

bobomia 發表於 23-12-13 10:15
你日頭去吖嘛,人地講緊夜晚治安麻麻喎。如果一個女人夜晚去ssp四周都係南亞人,你話唔驚就假
...

日頭夜晚兩個世界

男爵府

2024勳章

angelfan07 發表於 23-12-13 10:49
我鍾意食,以前旺角分店未開(只有上水一間店)我耐唔耐有癮就會去上水食醉雞米線

...

去試下先

男爵府

2024勳章

qpalzm 發表於 23-12-13 12:23
深水埗以環境衛生計係市區中最差(雖然會去幫襯排檔同公和)

環境衛生好恐怖, 仲衰過土瓜灣

男爵府

2024勳章

GoldGoldMic 發表於 23-12-13 13:46
住中半山既都有錢、通常有司機,一係自己揸車出入,唔會話call 唔到車。

用普通平民生活習慣黎諗緊係話唔 ...

太方便可能會好多人同嘈

男爵府

2024勳章

annie133 發表於 23-12-13 15:21
見到第5中半山笑咗,人地有工人有司機,點會「call車有排唑」「半夜食宵夜完全無選」?

...

有錢人半夜想食乜都得

男爵府

2024勳章

Leehoarmama 發表於 23-12-13 21:14
深水埗真係麻麻地,好耐以前住過,夜少少返屋企都會驚

夜少少返屋企都會驚好慘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊