烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我心思思想買部麵包機玩下,因為有小朋友無時間整野食,又可以食得健康d。可能整方包多,等以後有時間整造型包再買廚師機。但我對面部機完全無概念,大熱的好像是P牌同像印,想爬文但兩個的fans太誇張了才幾百頁有排看(emoji)
所以想問下各位高手,對於新手來說P牌好定像印好?或者他們主要分別在哪裡?港版台版日版其實有咩唔同呢?P牌有好多功能,可以整烏冬,餃子皮等,其實整出來的烏冬同出面賣的味道差幾多呢?有無人整過餃子皮可以share下經驗?因為我在外國可以買到的餃子皮都係好厚的北方餃子,P牌可以整到我地港式薄皮那種餃子皮嗎?唔好意思,新手太多問題,但唔想花錢投資買錯野廚房多件垃圾

大宅

baby_alpaca 發表於 16-8-2 13:58
我心思思想買部麵包機玩下,因為有小朋友無時間整野食,又可以食得健康d。可能整方包多,等以後有時間整造 ...

up 請問各位可用share下經驗嗎?謝謝.(emoji)

大宅

kyky123 發表於 16-8-3 20:23
買p 仔。因為較多型號及不斷upgrade

做的包program 行得好。易掌握,而且出來好食。

好多謝你打甘多字share我自己多數都會買港版P牌算了,日版真系太麻煩。P仔甘多功能系好吸引

大宅

kyky123 發表於 16-8-3 20:30
個人認為做手工包,都用麵包機做粉團最容易, 省時,不要買厨師機。
我之前想法同你一樣,買左個kitchen AI ...

你的意見太寶貴了!我以為廚師機攪麵團會攪得好過普通麵包機?其實我咩都唔識更加無實戰過,只系聽d人甘講所以先有甘打算,不過廚師機應該整蛋糕會有幫助?不過最近我同事買佐部all in one thermomix, 之後她說好過用廚師機咯d,因為完全不用看著它自己搞掂,整蛋糕餅乾甜品完全無難度,好過廚師機,但實在太貴了我不會買得起。

如果要2磅麵包機先夠用,甘請問你買佐邊部啊?

大宅

JJcyc 發表於 16-8-3 20:46
我係完全唔識整面包及蛋糕, 朋友介紹及有折, 就買左P仔.
我通常都係整方包, 好易用又易清洗, 放好材料, 成 ...

thank U!

大宅

tp168 發表於 16-8-3 22:05
新手買p仔是首選

thank U!

大宅

kyky123 發表於 16-8-4 12:23
廚師機做包你要不斷目測較速度。重會不小心飛了粉。又要看住必要時人手放正個麵圑。不可走開!

而包機做團 ...

blog. 真系個令人長知識的地方!多謝你比甘多意見我

大宅

vipgu 發表於 16-8-7 14:08
新手嘅惠X浦都OK呀,我家姐新手買左惠X浦部麵包機,我見佢跟住食譜整,都唔係好複雜,整出泥都幾好味同鬆軟 ...

大宅

Lsiufan 發表於 16-8-11 13:55
我用緊p仔,好用

哇,好正(emoji)請問你個咩型號?

大宅

mickey2013 發表於 16-8-11 14:28
廚師機攪麵團點可以同麵包機比

無論係延展度定係筋度, 麵包機真係好唔得, 唔係下下話薄膜=好麵團, ...

都聽過好多高手話廚師機做出來系完全不同級數,但又有話廚師機太麻煩要下下跟到實走唔開,其實我覺得各有各好

大宅

PandaVV 發表於 16-8-11 20:34
其實睇你個人對麵包成品要求是否很高。如無者,可試用麵包機。有要求者,用攪拌機(mixer).

無論買哪款機 ...

系囉,我就系看中麵包機有其他功能唔止整麵包甘簡單

大宅

mickey2013 發表於 16-8-11 16:19
你可以先去上堂, 再睇下係咪真係鍾意整先買

都系一個好主意

大宅

hstlam 發表於 16-8-16 00:23
唔洗諗,panasonic.個個都用佢,你用第二隻牌子,睇人地食譜要adjust好煩。

rasonic,,唔好,我朋友整左三 ...

thank u! 我而家都決定買p牌了,不過唔知買港版定日版還是台版好,有人話港版d葉好易甩漆

大宅

ekgw 發表於 16-8-16 02:08
你有小朋友咁肯定係用麵包機啦,我之前都係用廚師機,但自從有麵包機之後反而整多左包,方便太多了,新手用 ...

thank u! 有小朋友真系樣樣都要快靚正先得

大宅

hstlam 發表於 16-8-16 09:33
我用港版,係有甩漆呀。原來台日版會好D?good to know!!!!

我都系聽講喳,據說系日版質量好d無甘易甩漆,但唔知道系咪真,甘你有無去換過零件?好怕甩漆會有毒,到頭來慘過食外面買咯d

大宅

bosch 發表於 16-8-16 12:46
新手用麵包機好d,同埋十幾個功能最後只係用得幾個。
你住外國,仲要考慮保養問題,個人經驗。
...

多謝你意見,如果我買廚師機肯定系我當地買,因為有時過時過節打折好勁都可以考慮下,但肯定系幾年之後的事,因為我現在湊小朋友分身都唔掂。而家系糾結系麵包機唔知買咩版,外國的麵包機都唔多掂

大宅

bosch 發表於 16-8-16 14:13

外國都應該有p仔,功能未必夠港貨日貨咁多。如果冇p仔就冇辦 ...

你講的售後服務都系一個考慮因素不過我呢度P仔得一個型號而且好舊,又無咩功能,我懷疑它不會做到港式麵包咯d口感,只會系鬼佬咯d又幹又硬好單調的口感。甘你個kenwood麵包機好用嗎?不過外國的售後服務系簡單完善好多。

大宅

bosch 發表於 16-8-17 04:56
我未舞得店部kenwood. 用預拌粉, 整pizza 底同港式包都ok. 我整湯種包初初係軟, 第二日就一切 ...

甘奇怪?我呢邊d普通supper market就有大把高筋粉賣,其實唔使好明白d術語,好多時高筋麵粉d包裝已經系麵包,甘就系專門for整麵包囉,我有時會看包裝上面列出含protein 的成分,如果大於10%的多數就系高筋麵粉,整麵包咯d一般都13%以上。

大宅

TakMei 發表於 16-9-3 07:04
Thermomix 係澳洲有個幾次意外,煮熱野時個蓋飛出來,D熱汁整到個主婦嚴重燙傷,thermomix 仲想私下俾錢了 ...

甘恐怖我有個同事幾乎日日都用thermomix

首頁

尾頁

跳至