自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

其實係、我身邊有人死都要做ftm、話照顧小朋友、但小朋友已經五、六年級、星期六、日唔出街、由細路在家睇電視玩電話、考試兩個都係全級尾五名內

到小朋上初中、老公都開口叫佢揾工、不過佢唔揾。文職話唔識用電腦、又唔想做快餐店果d...

小朋友一、二年級時、有屋企人叫佢同小朋友平平地學下跆拳之類、個阿媽話唔想接接送送咁辛苦。

最搞笑係佢做ftm, 但老公揾得一萬、兩公婆欠左幾年咭數、上年要賣樓租屋。

伯爵府

Nbs 發表於 18-12-9 14:56
唔係遺傳,但係睇家庭父母點樣身教,點樣示範好既觀念同人生態度,點樣做個好榜樣。如果父母好懶,覺得唔使 ...

我都覺得榜樣好重要。

我屋企有長輩當年單親帶大三個女,有兩個大學畢業、之後工作都出色。

其中一個讀書唔叻、但都在飲食業做左好多年、現在叫管理層。

D女提過、當時呀媽日日放工都仲要煮飯比佢地食同做家務、佢地起身前呀媽已經煮好早餐放枱同出左門返工、話有好多年未見過呀媽坐梳化睇電視、所以佢地唔敢唔生性。

伯爵府

KittyMelody1 發表於 18-12-9 16:04
喂,唔好講到做FTM就係懶啦,一個盡責既FTM,係忙過返工架
不過,你講果個,飯唔煮,仔唔湊,街又唔出,就 ...

我冇話ftm係懶wor, 而係指當事人不理家中經濟情況都要做ftm, 而當時小朋友已經五六年級、唔需要貼身照顧。

伯爵府

不過有人話好的孩子教不壞、壞的孩子教不好

伯爵府

good_pig 發表於 18-12-9 17:16
屋村果d, 打牌打到天昏地暗添

仲有日日煲劇、上網

有d話自己返工、放工情願長期放小朋友在長老家過夜、自己出街/在家hea...

伯爵府

mama01 發表於 18-12-9 21:55
係身教,細路睇大人頭,大人教食阿公,細路理所當然係咁諗,一路延續落去(除非個細路好有志氣&識諗)
...

其實我好想知、綜緩家長會點同仔女講自己拎緊綜緩?

人家問起老豆做會點答?

首頁

尾頁

跳至