自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

電話號碼被停機
但未被收番個號碼

仲可以救得番的!!!

之前我都試過,隔離網有教怎做,跟住做,便有人打電話黎(當時記得見到大陸號碼來電就要聽,因為係大陸電訊商職員打黎),溝通後照住做,就搞掂!!!

另外,提醒大家,
要保持大陸電話號碼間中是開機狀況,收下大陸的短訊
免得一段長時間收唔到,大陸電訊商以為長期無人用,張卡又無支出,停機喔~~~

最簡單方法,依家大多手機都雙卡雙待,
放完張香港電話卡,應該仲有位放第2張SIM卡(除非佢第2張SIM卡同記憶卡同位置,你要太多野要儲存,要放記憶卡搞到無位),
放大陸電話卡嗰個,SET只限2G/3G網絡,建議唔好開4G(有些卡開4G,就算無啟動漫遊上網,但隨時會扣漫遊上網費)

我之後長開大陸電話卡,無出現問題了~
我移動及聯通2款大陸電話卡,都屬於0月費卡,唔上網唔收發電話,都唔會扣錢,尤其是呢兩年無上大陸,更加無電話卡的駛費.

子爵府

jollyma 發表於 21-7-12 15:18
我諗有好多人疫情期間比人lock 晒卡,我都想降低月費,唔知點搞,張卡唔係我
...

首先要知道你張卡有什麼月費?
有什麼月費不能取消,有什麼可以?

WECHAT搵客服查詢及要求吧!

另外,付款可以用淘寶,
用淘寶便可以使用支付寶HK付款,唔駛緊有冇人仔...

子爵府

ensureyip 發表於 21-7-16 00:52
但如果張卡原本都冇開通香港漫遊點算?收唔到信息,但會每月扣幾蚊月費,咁當唔當冇用?
...

據知
在新界一些地區,係可以收到大陸電話網絡的
我有親戚張卡都無香港漫遊(無得香港收sms)
佢就有需要時專程到嗰d地區,收sms

當然,不能隨時收sms,搞到要專程到特定可接收既地方收sms,
係一個治標唔治本既方法
但目前你可諗諗呢個方法,先解決收sms問題,
並在收到sms時,即時微信綁定電話卡,日後就唔駛理收唔收到sms,都可微信check.
(可以微信找客服問可否幫忙開通香港漫遊,收到sms,當然最好!)

長期收唔到sms,即電訊商長期都不能發任何消息/通知比你,其實真係小心電信商誤以為此號碼已長期無人使用,停卡.......

子爵府

raymondbaby 發表於 22-12-12 09:08
請問微信點綁定內地電話咭?我主要用同綁左香港咭,可以綁埋內地咭?第時驗證會唔會轉內地咭?
...

WECHAT登入用香港電話號碼綁定
沒有問題

大陸電話卡
大陸聯通/移動,都在WENCHAT裡有官方號及小程序,
只要WECHAT綁番相關的官方號/小程序,就可以方便CHECK大陸電話卡既餘額等等,有需要時可以聯絡大陸客服。
或直接下載大陸聯通/移動既APP在手機,功能更多添~

但要利用WECHAT官方號/小程序或APP綁定大陸電話卡,
首要也要收到短訊呢!
因你輸入電話號碼時,便會發送個驗證碼給你,若你收唔到都綁唔到。。。

子爵府

raymondbaby 發表於 22-12-16 08:59
呢個我都有做。但可以點樣收sms?

開通左就得啦!
通常都係免費。

若你張大陸電話卡沒有開通漫遊功能
只要聯絡大陸聯通/移動客服,要求開通漫遊就可以!

子爵府

ffdsf 發表於 22-1-5 22:22
早幾年有。名稱好似叫日租卡

聯通$6/月

我手上這張就係唔使月費了
真係唔用唔收錢,
收SMS也不用錢,
搞到我已多年無增值過呢!

可惜呢張卡已絕版了,
依家有親戚話想買,都無法幫佢買。
(以前開始絕版之時,因還可以做到轉名實名認證,唔使要卡原本既人出現都搞得到,所以淘寶還可以買到張廣州移動0月費卡,跟著自己親身到廣州辦理實名認證就得啦!但後黎呢款卡都無埋了!)

首頁

尾頁

跳至