自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女兒9歲,讀緊四年級。一向乖巧順從,我亦一直對佢循循善誘。但慢慢佢自身性格開始浮現(其實哩種性格特徵一向都有,但唔強烈),令我開始覺得唔知應該點去開導佢。所以,想向大家請教⋯⋯⋯⋯
聖誕節前,有個朋友邀請我哋去參加一個教會晚餐,我高興接受邀請,帶同女兒出席。
晚餐期間,小朋友同大人會分開進餐,到整個餐聚完結要走時,我先見到個女。

男爵府

回覆:固執孩子如何教?

Sorry,未寫晒。又唔知已經發送咗,因有D嘢忙緊⋯⋯

男爵府

回覆:固執孩子如何教?

見到佢嗰陣佢個樣有D嬲,雙手插袋,憤憤不平咁話⋯⋯
女:東方三博士,點解一定要係博士,唔可以係賢士呀!?我哋學校(天主教)一向都係話係賢士。但個姨姨話一定要係博士,唔可以係賢士!
我本身冇宗教信仰,唔知有咩分別(但以常識而言。博士係喺某知識嶺域上有專才,賢士即有賢能之人),但又覺得佢唔使咁激動,影響成晚心情。
第二日同佢行街見到架巴士上D恐龍,我先知咩事⋯⋯
女:個姨姨話所有恐龍都會噴火同識飛仲食肉喎!我真係想像唔到D恐龍點噴火、劍龍點食肉、腕龍對翼生喺邊先飛得起囉!(好激動地)我D恐龍(想像出嚟,大細去到佢膝頭以下,成日想像帶佢哋一齊出街)喺枱底下用餐聽到,嬲到佢哋連义都扭斷咗!
其實,我一直都教佢:每個人都有自己專長,亦有自己唔擅長嘅嘢。如果,妳見到人哋有D嘢冇妳知道咁多而否定人哋所有嘢嘅話,蝕底嘅一定係妳。
佢回應係:咁佢唔識,可以唔好亂講㗎嘛!咁會教錯其他小朋友。(哩點我係認同嘅!)
但而家佢明顯有哩D反應,咁對佢日後嘅學習同同人相處一定有影響。
對知識嘅渴求同執著我唔敢話一定係好,都唔敢話唔好。所以,應該點去開導呢?點樣可以保存佢哩分對知識嘅渴求同執著,又令佢接納別人同自己嘅唔同呢?
佢越大,對教佢我覺得越冇力⋯⋯
唔好意思,好長。

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表見

原帖由 gigi2606 於 14-01-10 發表
好似我

點教?教黎都唔聽,見社工最好
做媽媽嘅都希望比條好路佢行,唔想佢撞板。當然,社會教育對佢都好重要。

男爵府

引用:咦?點解我睇唔到你囡囡有咩大問題,尤其是

原帖由 餃子妹妹 於 14-01-10 發表
咦?點解我睇唔到你囡囡有咩大問題,尤其是講恐龍個度,確實係個呀姨唔岩。 我諗我同你女女差唔多不 ...
對知識嘅吸收,佢一定係渴求。但態度我覺得有問題。

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+11:07+見到

原帖由 sasa0208 於 14-01-10 發表
搵到d高人,可以令阿女覺得教到佢野既就得喇

因為而家你講出黎既,都係一d唔能夠令囡囡服既話題之嘛
明白!

但學校D老師,我哋唔可以要求佢哋樣樣皆精,總有佢唔擅長嘅哋方。如果,小朋友覺得老師某方面唔及佢認識咁深,覺得老師唔叻而唔聽佢講(其他方面)唔受教或唔尊重或自己唔開心,咁對小朋友冇好處。哩個係我關心嘅問題。

男爵府

引用:+本帖最後由+jolo+於+14-1-10+11:56+編輯+\\

原帖由 jolo 於 14-01-10 發表

我D恐龍(想像出嚟,大細去到佢膝頭以下,成日想像帶佢哋一齊出 ...
咁又唔會!
但想像力豐富。

男爵府

引用:Quote:bellelau+發表於+14-1-10+11:07+見到

原帖由 ToopyBinoo 於 14-01-10 發表
東方三博士vs賢士事件: 女女同姨姨一樣固執. 有宗教信仰嘅人通常對於自己嘅信仰非常固執, 認為自己嘅信仰先 ...
哩樣咪就正正係我煩惱嘅嘢囉!

不過佢係因為恐龍事件而引起對博士同賢士嘅執著。因為,佢已經覺得個姨姨唔識嘢,亂咁講。

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表明

其實你講既野,我媽由細到大都咁同我講,我自己就覺得好難改變,即使讀到大學,碩士,我都仲係好唔鍾意個d ...
我覺得妳咁樣好好!
妳提醒咗我建議佢更加要用自己方法去求真,既然對方比唔到妳想要嘅,妳自己去就要想辦法去搵。咁可以保存佢嘅求知慾⋯⋯
多謝妳!
By the way 哩樣嘢,妳同佢真係如似。

男爵府

引用:其實你依架教緊個女見到唔正確既野都唔出聲

原帖由 StrawberryLove 於 14-01-10 發表
其實你依架教緊個女見到唔正確既野都唔出聲。 我唔覺呢個係佢性格既缺陷, 反而如果佢學識由正面方面, 圓滑 ...
「你個種禁住佢既方法, 係傳統中國人既心態。 可以教佢接納其他人唔同既觀點, 因為始終會有人同你既諗法相反。 學識呢樣野先係最好」

係,你講得冇錯,我就係想攞返個平衡先係度問大家意見。我針對嘅係佢嘅態度(因為某D知識佢比人豐富而否定嗰個人嘅所有嘢,包括人哋其他專長),我唔想扭曲佢對知識嘅渴求同堅持。
喺哩件事上,我仲未好強迫咁要佢去跟我嗰套。

男爵府

原帖由 kingkingtc 於 14-01-10 發表
其實我覺得你囡囡有自己思想係好~總好過人地講咩佢都信... 好似我咁

我對小朋友仲細, 唔可能講俾 ...
「佢有自己一套, 唔會太易俾人影響, 但有D偏激, 覺得果樣野一定係果樣, 唔可能出第2樣...」
妳哩句實在講得太到位啦!佢,就係比我有『偏激』既感覺。
認同妳嘅講法,問題係我一直都咁教㗎啦⋯⋯
仲有,佢一向好脾氣。而家,佢覺得有D人同佢溝通唔到,佢會對人唔耐煩。我問佢感受,佢話:如果對方講極唔明,佢個心會好似有火燒咁,好想發脾氣。
但,我好多謝妳意見!並唔係有仔女大過我嗰個先有資格同我分享教子女嘅心得。妳嘅生活經驗同智慧分分鐘比我高好多。
喺度開Post問,就係想集思廣益。

男爵府

引用:我自己都係忠於自己個套,好硬頸,我行我素

原帖由 961123 於 14-01-10 發表
我自己都係忠於自己個套,好硬頸,我行我素
其實,某程度上我都好欣賞哩D性格嘅人。忠於自己係冇錯。但,表達嘅態度就有斟酌嘅哋方。態度唔好,會傷害其他人。
如果咁講,咁你哩D性格會唔會太阻礙自己?例如同人相處?

男爵府

引用:你可以教你囡囡,唔好同人爭論是與非,我地

原帖由 ChristieMing 於 14-01-10 發表
你可以教你囡囡,唔好同人爭論是與非,我地bk成日都話有圖有真相,你可以教佢,用禮貌嘅言詞話:不如我地上 ...
多謝你意見。
如果佢對我有質疑嘅時候我都會有咁做。

對恐龍、三國、某段歷史、埃及神話等,佢係好有興趣,會睇好多哩類書去得到佢想知嘅嘢。當有人講錯哩D佢熟悉嘅資料嘅時候,阿女未必會即時出聲(都會睇場合),但態度已經反映緊佢嘅不滿。

男爵府

引用:前面有jm+話搵高人教,我覺得都好有用。不

前面有jm 話搵高人教,我覺得都好有用。不過個姨姨個度就難搞d, 因為我相信你女女都係個d 相信實質證據既人 ...
有道理!

佢暫時都覺得佢阿媽係高人嘅!遲D就唔知!
佢細細個時,好多問題問我。佢成日講:媽媽,我真係覺得妳好叻。我問乜嘢妳都答到我⋯⋯
當時,我驚有朝一日我冇佢識咁多嘢而嫌棄我,睇我唔起,於是⋯⋯
同佢講:妳越嚟越大個又睇咁多書,識嘅嘢會越嚟越多,妳嘅知識範圍可能會好快多過媽媽。到時,妳唔可以覺得媽媽唔識嘢而唔尊重我。我話妳知,我有一樣嘢永遠都比妳叻,就係生活經驗永遠都比妳多20幾年。

PS不過,其實嗰個姨姨未必有幾會見嘅!

男爵府

引用:Quote:原帖由+bellelau+於+14-01-10+發表我

以前剩係可以睇書,而家有乜都可以google, 方便好多 可以鼓勵佢睇多d 益智既野,十萬個為什麼個d

...
佢多數係睇書,我暫時唔敢比佢用電腦去Search嘢。佢乜都有興趣,怕佢亂㩒,睇咗D佢唔應該睇嘅嘢!
哩方面暫時OK,佢要上網Search嘢會問過我,我會坐佢隔離睇住。有時佢見到有D題目佢有興趣,會問過我先㩒入去睇。

男爵府

引用:題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣

題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣好鍾意睇,係有唔同主題,天文地理科學英文發明,乜都有,細個lu ...

男爵府

引用:題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣

題外話,有個叮噹漫畫學習系列,我小學個陣好鍾意睇,係有唔同主題,天文地理科學英文發明,乜都有,細個lu ...
圖書館有!

男爵府

原帖由 Wendy1017 於 14-01-10 發表
其實我覺得你個女冇唔啱wor, 反而係個姨姨太執著, 同埋佢講恐龍果part真係錯喎, 我反而覺得你囡囡有自己諗 ...
我有教佢要接納人哋嘅缺點,但絕對唔代表要認同佢做法。原諒佢唔肯承認自己都有唔認識嘅嘢就亂講一通。
你講得好啱,有自己諗法絕對係好事,唔好人講咩就信。哩樣我唔太擔心,反而表達嘅態度會係我目前較關注嘅。

男爵府

原帖由 Wendy1017 於 14-01-10 發表
其實我覺得你個女冇唔啱wor, 反而係個姨姨太執著, 同埋佢講恐龍果part真係錯喎, 我反而覺得你囡囡有自己諗 ...
「我會先應同佢ge睇法係冇錯, 話比佢知呢個世界有d人係鍾意堅持己見, 錯都唔會認, 但無需要爭拗, 亦唔需要太上心, 有d野係改變唔到ge, 知道自己冇錯就得, 始終要尊重別人。」
我好欣賞你講嘅哩段說話,我會慢慢滲比佢

男爵府

引用:Quote:原帖由+StrawberryLove+於+14-01-10+

原帖由 Superman-GF 於 14-01-10 發表
非常同意。我唔覺女女有太大問題。最憎D大人亂噏廿四。只須教佢圓滑點,關注吓別人感受就ok了

...
哩個亦都係我嘅想法。

首頁

尾頁

跳至