自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老師唔係應以身作則咩?

大宅

回覆:點解老師着羽絨,學生校不褸裏面着羽絨背心都唔得

只係呻下唔係話我得唔到你亦唔可以。

明明話十度以下可着羽絨褸,但返到學校又話七點己超過十度唔可以着。ok,咁咪着羽絨背心羅,但又話十三度以下先比着,但就算十三度以上朝早仲好凁,咁着入面唔打開校褸你睇唔到咪算羅。但眼利旣老師就話唔可以咁着……

YanYan0116    發表於 16-2-3 11:12

大宅

引用:Quote:原帖由 BIGPAT 於 16-02-03 發表記得

原帖由 werty 於 16-02-03 發表
宜家開口埋口話時代唔同,唔想小朋友受苦。早一排就話零度,今日都十度八度,時代有唔同,乜温度又有唔同? ...
社會進步生活得舒適d都唔得? 以前捱得但老師唔會著住羽絨暖一暖去捉學生着羽絨掛。

仲有你咁捱得,舊年八月三十幾度夜晚你有冇開冷氣訓? 點解要開? 係咪代表今時今日你成家都唔捱得?

大宅

引用:見到好多jm都覺得學校同老師無咩唔啱,校規

原帖由 aidan08 於 16-02-03 發表
見到好多jm都覺得學校同老師無咩唔啱,校規係要嚴守。

我個人覺得,校規係人定,呢D咁無聊,凍都唔比著多 ...
我只係呻下,又冇投訢又冇挑戰學校,仲不斷佩合學校要求,但嚮到不斷比人話”怪獸家長” 同 “學生唔比拍拖老師都唔比拍拖“ 等說話。

我只係覺得老師自己着到暖一暖,但又唔比學生怕涷。我有朋友係消防員,訓練個阿sir係同一齊受訓。如果個阿sir自己嚮冷氣房用無線電叫人嚮三十幾度操,有冇人會服佢?

其實班同學都好唔吩氣,明明老師怕凍着住羽絨,卻走去捉學生。想人服你,咪以身作則囉。

hellomamiii    發表於 16-2-3 16:50

大宅

引用:Quote:原帖由 werty 於 16-02-03 發表同二

原帖由 BIGPAT 於 16-02-03 發表
記得小學成日十度以下,裙入面着兩三件,學校冷衫着晒,加校褸七八件,無加自己衫
只話十度以下 ...
我又冇投訢又冇挑戰學校,不斷改變佩合都怪獸?

大宅

引用:Quote:原帖由 cool2000hk 於 16-02-03 發表

原帖由 gracelam 於 16-02-03 發表
老師可以著長boots
老師可以染髮
老師可以化妝
仲有學生唔比拍拖老師都唔比拍拖........

你唔明我以身作則意思冇問题,但你要我着到暖一䁔走去捉怕凍學生我自問真係做唔出。

大宅

引用:家長灌輸比小朋友校規可以去挑戰,老師得點

原帖由 廷廷媽 於 16-02-03 發表
家長灌輸比小朋友校規可以去挑戰,老師得點解學生唔得?我有人生自由,長大左可以挑戰法律,點解警察上得山 ...
我又冇投訢又冇挑戰學校,不斷改變佩合都怪獸?

大宅

引用:Quote:原帖由 cool2000hk 於 16-02-03 發表

原帖由 pumpumpurin 於 16-02-03 發表
將自由蓋過律法…同宜家班癈青同一理念。

香港多啲你咁既家長……遲早玩完。
呻下唸下都玩完?你都好睇得起我喎。copy返我之前以身作則定議。

我只係呻下,又冇投訢又冇挑戰學校,仲不斷佩合學校要求,但嚮到不斷比人話”怪獸家長” 同 “學生唔比拍拖老師都唔比拍拖“ 等說話。

我只係覺得老師自己着到暖一暖,但又唔比學生怕涷。我有朋友係消防員,訓練個阿sir係同一齊受訓。如果個阿sir自己嚮冷氣房用無線電叫人嚮三十幾度操,有冇人會服佢?

其實班同學都好唔吩氣,明明老師怕凍着住羽絨,卻走去捉學生。想人服你,咪以身作則囉。

大宅

你講緊係學生應該有同老師一樣的自由…並不是什麼以身作則既問題。

連以身作則都唔明係乜…難怪你講啲咁既 ...
好聲好氣同你討論下,你就左一句有你就香玩完右一句歪理,你自己咁偏激咪同你自己胚視旣廢青一樣。

大宅

接受唔到批評可以唔回覆…甚至考慮唔好上網
對批平我一直耐心回覆,但你留言係人身攻撃。

首頁

尾頁

跳至