時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

當年佔中好多討論,我個人唔返對亦唔讚成,但一講到國民教育就一定反對冇得妥協。

點知一位反佔中jm話國民教育好,又話自己讀元朗天主教中學一樣係唸經洗腦,國民教育唱下紅歌有咩問題。

但人唔要面真係天下無敵,自己咁鐘意國民教育,卻千辛萬苦要個仔讀將軍澳基督教小學。咁同一衆官員富商叫市民讀中中,自己仔女讀國際學校同留學歐美有咩分別?

bktcc  時政主題或最終演變成時政討論,現已代為搬移到時政擂台  發表於 16-9-13 11:58

大宅

choco_soup 發表於 16-9-13 11:42
佢地係三四個追住一個唔放。佢地會話班黃絲唔係贊成民主和言論自由,點解講支持國民教育都唔得呀???
...

因為一講國民教育我就火滾,支持旣官員,商人同政客個個都話中中同國教好,但卻唔比自己仔女享用咁優質旣教育。

大宅

414928 發表於 16-9-13 16:10
兩年前的事仲要提?是誰不放過誰?有些人真的好奇怪,明明自己在做自己口中說不好的事但又不自知?還要其他人 ...

你講得啱。不過你試過比幾個人圍,只要你一講野無論講乜都有人追撃,私人信息日日爆。

以為冇事啦! 點知年頭旺角掟磗。個信箱又有留言。

最離普係呢班人明明話中中同國教好,但不論自己或。自己仔女都係天主教同基督教學校。口是心非令人作嘔。

大宅

woodpecker 發表於 16-9-13 20:51
我自己睇左教署份德育及國民教育指引,完全冇話推崇中共,反而係課程目的希望學生獨立思考,不要人云亦云。 ...

我唔否定國教有好處,不過請官員,商人同議員班支持者自己仔女享用先。有咩理由自己開餐㕔但自己家人唔享用?

我有同事係大陸落黎,佢話成朝就係升旗,唱紅歌,讚中國同領導…… 你會唔會比自己仔女返學用半日做呢d國教?

大宅

littlesister 發表於 16-9-15 09:14
我相信好多人講大陸點點點都係網上睇番黎,如果真係有接觸大陸既人同了解過實際情況,應該唔會仲以為大陸 ...

我同事廿年前小五落咗黎香港讀書,只知佢係潮州人讀村校。佢好少講以前大陸生活旣經歴只有好少人知亦冇需要講大話沒黑中國。

我的確唔了解現時中國教育。不過我肯定同香港一樣,所有官員同有錢人都會送子女讀國際學校同留學歐美,優質旣本土教育唔會比自己仔女享用。

大宅

palmchristy 發表於 16-9-15 15:01
對事有睇法有立場無問題, 只要有關睇法立場係經自己分析研究, 基於事實同理據就好.

照睇樓主反對國教的睇 ...

多謝你的分析。但我和一般家長一樣不會嘗試中中同國教。

之前有教统局官員向觀塘英中施壓要佢地額外收生。連內部職員都千方百計要入英中,就知佢地連自己管旣野都信唔過。

首頁

尾頁

跳至