自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最窮係中學,阿媽只比$10我午餐,當時一個斬料飯盒都要$20。錢只夠食啲無營養的$5炒麵,痴飯。

佢唔想我有錢剩亂買野

子爵府

小mama 發表於 23-5-3 15:09
咁其實你媽比唔比得起飯錢你?

佢初時係比$20,之後減到得$10。當時$20都唔夠同同學去食茶餐廳。

新年錢當飯錢,又無零用錢,根本儲唔到錢買自己鍾意嘅野,所以我就慳係飯錢到,點知比佢發現,就扣我飯錢。我都唔明佢諗咩~

子爵府

lazymama2 發表於 23-5-3 13:30
咁夜晚好唔好餸先,唔夠營養喎

正常餸菜,不過當年阿媽廚藝真係麻麻地,我鍾意食白飯多啲。

子爵府

小mama 發表於 23-5-3 21:11
佢覺得你慳食去亂洗錢,所以扣你飯錢。。
同我媽差唔多,完全唔比飯錢叫我用自己啲錢買飯,仲話“你唔係仲 ...

我阿媽仲唔會主動買M巾內衣比我,好彩有家姐先無咁徬徨。

佢地係唔識表達愛的人,唔會關心仔女心理狀況,無咩感情交流,只會埋頭苦幹工作賺錢,我地唔乖就藤條炆豬肉。

細個時緊係有嬲父母,但大個左就睇化左。

子爵府

小mama 發表於 23-5-3 21:25
我仔就上中學,我同爸爸都有擔心佢會唔會唔食飯慳住錢

所以我地諗住比張8達通佢加少量金錢。。佢食飯幾多 ...

我同你差唔多,高小中午阿媽淨係比$5我買麵包食,去到小六無再高。當時我唔識投訴反抗,只會逆來順受。

相見好,同住難,搬左出去住無咁多爭執唔順眼,關係變返好啲。

我都會汲取童年的經驗,唔要好似我父母咁教仔女。

子爵府

honeydeer 發表於 23-5-4 15:48
我媽都係,M巾內衣都冇買俾我,鄰居見我露點提呀媽要買內衣,但呀媽冇啋人,我要到中四儲到有少少錢先約同 ...

阿媽自己都係女人,完全唔識生女要點照顧。

子爵府

Astra00 發表於 23-5-4 13:51
那時放學,如果不趕時間都盡量坐熱狗巴士。因為省到幾角錢!少數怕長計!
...

我小學行路返學放學,慳左幾蚊車錢小息可以買零食。

首頁

尾頁

跳至