夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

maymay123a 發表於 23-7-2 22:17
甚麼是大錯!甚麼是小錯?

樓主老婆已經死心,仲執抝大錯定小錯
如果樓主老婆見到,仲有信心佢會改好嗎?

侯爵府

Nasaph 發表於 23-7-7 22:33
你既標題係沒有犯大錯,會唔會你自己覺得小問題既事,但其實已經深深傷害左對方,令對方已經死晒心呢 ...

樓主上一個post有講過:問太太有咩不滿,佢太太話以前講過哂,佢無在意啫。這可能係令佢太太心死,不肯回頭嘅原因吧。

侯爵府

Nasaph 發表於 23-7-7 22:33
你既標題係沒有犯大錯,會唔會你自己覺得小問題既事,但其實已經深深傷害左對方,令對方已經死晒心呢 ...

的確,女人重視果個人,佢對果個人嘅依賴,信賴同要求都相應提高。男人認為小事,女人可以睇得好大。

侯爵府

858D 發表於 23-7-6 05:02
與其拎 小朋友需要媽媽 來留著太太
不如 安排太太與小朋友 有單獨相處 嘅親子關係活動
你雖然唔再有機會做 ...

正如他離開前妻同個仔,佢哋一樣是一個不完整的家。

侯爵府

858D 發表於 23-7-8 03:11
回覆 yantung2010 的帖子

我唔係好明 點為之 「完整的家」我這Asperger 思維而言

如果其中一方唔再聯絡,咁物理上米係一個唔完整的家。小朋友跟母親,想叫同見爸無爸,相反,小朋友跟爸也一樣。

侯爵府

yantung2010 發表於 23-7-8 17:10
如果其中一方唔再聯絡,咁物理上米係一個唔完整的家。小朋友跟母親,想叫同見爸無爸,相反,小朋友跟爸也 ...

如果父母之中,只有一個悉心照顧小朋友,另一個漠不關心,有等如無,什至衰過有嘅話,小朋友跟悉心照顧自己那個家長,可能都無任何缺失。相反,漠不關心果個勉強將小朋友搶在身邊,小朋友可能就有缺失感。

侯爵府

858D 發表於 23-7-9 03:12
回覆 yantung2010 的帖子

啊,謝解明與此同觀點取向

客觀講,合作社式離異家庭好理想,可惜人嘅感情難做到。兩個人一定相處好有問題先會離婚,好多時都會睇對方唔順眼,單單打打,什至因為離咗,差劣行為變本加厲,就更難湊合。
其實分咗居,保持聯絡都要注意心態。例如與小朋友獨處時会否數落另一半,當小朋友提到,讚賞,維護另一半時如何回應,都可能影響小朋友對家庭嘅完整感。

侯爵府

858D 發表於 23-7-9 23:57
啊,從這個分析中 帶出一個 要點 給我看到的、、、、
小朋友對家庭的完整感 不在於論斷父母的對錯道德觀
而 ...

不用客氣。
我有朋友因老公出軌離咗,但小朋友好喜歡阿爸,經常會見面。小朋友要錢買嘢,阿媽叫佢問阿爸,小朋友就護住阿爸,話阿爸無錢,所以我知有啲小朋友會從自己角度睇問題,而唔係從父母的對錯去睇。

侯爵府

yantung2010 發表於 23-7-10 00:08
不用客氣。
我有朋友因老公出軌離咗,但小朋友好喜歡阿爸,經常會見面。小朋友要錢買嘢,阿媽叫佢問阿爸, ...

我朋友說起當然有點不甘心,但對住小朋友沒有過激反應,小朋友左右逢源,缺失感就少好多。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊