自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

丫頭 發表於 20-5-18 19:24
我地全家人都冇去申請底褲面罩

咁黑色口罩最似底褲, 唔通你又話人地戴底褲面罩?

珍珠宮

丫頭 發表於 20-5-19 00:24
我已經講咗底褲口罩只係網民對呢款口罩第一個感覺比佢嘅稱呼, 呢個唔係我特登作出嚟對佢嘅侮辱, 而你話我 ...

咁我地同樣係引用網民嘅感覺, 你借用網民作出嚟對銅芯口罩嘅侮辱, 亦間接侮辱戴緊呢款口罩嘅市民(包括我同家人), 你自己講就得, 我地講唔可以?

珍珠宮

greenttt 發表於 20-5-19 10:08
我問過d清潔工人 好多一日分派一個即棄口罩都無 幾日先一個 話就話派左66萬個 但實質到佢地手既好少 所以 ...

你講緊食環署/ 外判清潔工人? 我男家有人做緊食環, 站頭一直每日有派1個, 今個星期開始加到每日2 個CSI 口罩喎, 仲有由上個月開始, 清潔工人人工每個額外多$1000喎
同埋由疫情最緊重期間, 都一直有善心團體派緊口罩俾低下階層, 宜家又可以申請銅芯口罩, 真係仲有低下階層未有口罩

珍珠宮

holemone 發表於 20-5-19 04:19
整極都似底褲

你慣咗笠自己條底褲上面當口罩, 就話其他布口罩似底褲, 你好核突呀

珍珠宮

Bigbigc 發表於 20-5-20 14:27
回覆 一罐可樂 的帖子

真係有架, 公屋一家幾個小朋友個D, 我見佢地前排出街無口罩架, 同埋後期真係好少出 ...

既然你見佢地無口罩, 你又無發揮手望相幫嘅精神, 做吓好心幫吓佢地呀?
之前疫情嚴重, 不論有無口罩, 小朋友唔出街會更安全, 好正常, 宜家疫情好轉, 政府有免費提供大人重用口罩, 小朋友返學亦有口罩安排, 新世界發展尋日亦宣佈第2 輪向特定基層免費派口罩, 政府同善心企業做得好

我唔明你個句想表達嘅意思, 唔敢用咩野: "你地做下好心, 已經好多人無野做, 大家有自由, 唔好一面倒咁攪到D基層想用都唔敢用"

首頁

尾頁

跳至