論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

會唔會係佢想嚇你續佢約佢先諗條橋出黎呀?都完約啦,有左都唔關你事!

原帖由 ada_fung 於 09-3-9 11:45 發表
3x頭呀.....
有d後悔冇出聲提佢小心d/要避孕/打避孕針.... 咁大個人而佢又諗住繼續做, 以為佢自己識得諗啦....點知

大宅

我放我隻野番去養傷前AGENT有叫佢自己手寫定一封針對佢如果番黎大左肚會自己以私人理由辭職既信。你叫你AGENT安排啦。

原帖由 PearPear 於 09-3-10 10:14 發表
我想問問: 假如隻賓續左約, 放完假回來才有左, 咁係咪任何情況下, 都要養佢到生? 如果叫佢放假前, 簽定如果回來有左佢要自動resign, 咁得唔得?

大宅

咁你果個真係超高危!

原帖由 PearPear 於 09-3-10 11:16 發表
咁其實妳真係好彩! 佢係最後個月先有左, 仲要話埋妳知! 我咁樣問, 係因為我而家隻賓, 佢係度只係做左差唔多一年. 但我知佢一直好想有bb. 但係佢結左婚5年都無. 所以我諗如果佢約滿, 而到時我又會同佢續約的話, ...

大宅

除非佢係好到可以曉飛既,而你覺得蝕2。5個月好過之後要又請又炒囉。。不過,我估都幾難有咁好既工人。

原帖由 PearPear 於 09-3-10 12:00 發表
你都覺得用佢2年算囉, 係咪?

大宅

生仔好似要自己比錢,但係佢地有香港ID,比幾舊水就得啦,重有香港居留權(唔知正唔正確?)不過,之前有聽其他媽咪講,你可以拒絕佢BB同住。

原帖由 PearPear 於 09-3-10 14:40 發表
佢係咪放假反黎後就發現有左? 咁搞法, 日後都係唔好同工人續約好...個個工人, 用2年就算. 佢地又唔識做! 講真, 香港勞工法例唔應該apply係外傭度! 跟本工作性質唔同. 香港人打工, 唔係係僱主屋企又食又住. 而 ...

大宅

但係佢大肚期間你炒佢,唔怕佢告你咩?

原帖由 ahshan 於 09-3-10 15:14 發表
我工人都係咁, 上個月被我發現佢大肚, 經質問下先話我知佢有左三個月. 氣得我呀...大佬,你唔話我知, 一陣整親點算呀. 同C6商量下打算補足錢叫佢番鄉下, 點知, 佢要求我地唔好炒佢, 炒佢變相CUT佢VISA, 佢想留係香港 ...

大宅

佢都幾毒,想整到好似你叫佢走咁,第日分分鐘去告你歧視!

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-11 17:01 發表
我個大肚賓,尋晚(星期二)又有新野,話如果我想佢走,佢可以星期三簽離職信走。嘩!老屈呀,我無話要佢走

佢話就算簽了離職信,也要參加完星期日教會個活動先離港,期間住bording house,我地當然唔制,三條命,有乜意外無保險保佢,加上容 ...

大宅

佢無左bb大家都唔想,但佢為此想報復就有啲問題。好彩你炒得佢夠快!

原帖由 常媽 於 09-3-11 18:20 發表
果兩個月都真係好煩.
佢通知我佢有左,我話佢, 佢就話我crazy, score 佢, 叫我fire佢, 又話要告我, 點知佢兩日後就見紅,bb冇左, 住院搵埋的軍師話告我, 之後在家sick leave 2 week唔駛做, 我無人湊對仔女, 同老公兩個 ...

大宅

咁佢而家走左未?

原帖由 常媽 於 09-3-12 10:58 發表
佢話告就告? 佢成日講係嚇我, 令我好煩擾.
小產住院張單僱主要負責, 係不平等條約!
以後我唔會再請在港做過幾年既老賓!:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

...

大宅

我老公有個朋友最近宮外孕,公司保險都唔賠。。。

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-12 11:06 發表
住院張單僱主比,係因佢懷孕喎,唔係佢自己PAID咩,咁係收本地居民價定非居港人士價呀

首頁

尾頁

跳至