烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

好好玩,雖然未算完美,但老公同仔仔都食得好開心!下星期再加油!

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 See 於 14-04-04 發表好好玩

原帖由 computer12 於 14-04-07 發表
我次次失敗。請問可教我點整嗎
我用焗爐,不是用面包機的,我在商務買了本書跟著做的。你想知我可pm你書名,作者
跟著做了兩天,現在就依經驗喜好改良了小小…暫未試過失敗(即入不到口)。

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:新手焗包

再獻醜今天做了朱古力燕麥米合桃堤子包及芝士腸仔包。

伯爵府

好媽媽勳章

再獻醜今天做了朱古力燕麥米合桃堤子包及芝士腸仔包。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:Nino 的帖子

我無放咁多,憑感覺。夠放粉團就得。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:Nino 的帖子

還有,書中教最後一次發酵時,如焗爐無發酵功能,就裝入透明膠袋中。因我覺得換水麻煩,現在是將粉團連盤放入易潔獲中,旁邊同樣放兩杯水,然後蓋上玻璃蓋,需要時換水更加方便。

伯爵府

好媽媽勳章

朱古力紅豆包,不太甜,又有粒粒紅豆。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 See 於 14-04-09 發表還有,

原帖由 Nino 於 14-04-12 發表
想問下你有冇試過早一晚整定麵團然後第二朝先焗?整一次包幾個鐘,如果想朝早有麵包食D時間唔知點安排。:qu ...
我暫未試過分兩日發酵果種方法,因我早上要5:45起床做午餐飯盒及送仔返學,所以我都是早上翻熱多。
我通常隔水蒸10min,味道也還可以,兩父子都無投訴。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 See 於 14-04-09 發表還有,

想問下你有冇試過早一晚整定麵團然後第二朝先焗?整一次包幾個鐘,如果想朝早有麵包食D時間唔知點安排。:qu ...
忘記說我把包放入雪櫃,因樓上不停裝修,有小小強出沒。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 See 於 14-04-12 發表我暫未

Oh...thank you...今日睇下可唔可以的起心肝試下
好呀,你試下基本再慢慢改良下。我已經改了小小啦!

首頁

尾頁

跳至