跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無mami 係美國生完後1-2月就帶bb返hk

我將會6月去nyc生bb, 我亦會留2個月就返hk, 請問bb應該幾大先搭機返hk? 如果2個月大就機, 我應該留意咩野?

大宅

Re: 請問有無mami 係美國生完後1-2月就帶bb返hk

Nillie_Mami:

Many many thanks for your useful information.

I will write down in the notebook.

其實我打算等bb 4個先帶佢返hk, 咁3-4個佢個耳仔會唔會develop得好呀.

大宅

Re: 請問有無mami 係美國生完後1-2月就帶bb返hk

我預產期係7尾呀. 因我有工作有身, 唔可以請咁耐假呀..
你咁好可以7個月就過usa? 我屋企都係brooklyn呀.

我hold左機位未呀? 都好full 喎? 你快d hold 位先啦.

大宅

你公司咁好批你放no paid leave.

你7個月都應該ok, 我8個月就驚airline唔比我上多d. 我都唔係citizens, 我只係有green card乍. 咁你係以旅遊身份過去呀?

大宅

你會去邊間醫院生? 我會去manhattan 個邊d醫院, 細妹話環境衛生好d, 我會一落機就去醫院登記.

係唔係有green card 唔洗錢呢? 唔係, 我依家申請緊insurance, 不過唔知批唔批.

如果無green card, 知唔知大概要幾錢? 如果無insurance, 大慨要over us$50,000.

你有無聽過medicaid呢樣野? 我聽過, 好似係比d低收入人仕申請. 如果你想申請, 就最好32週前去醫院度登記搵社工開file..

大宅

其實你問我的問題, 我之前到問題呢到一個mani, 佢亦解釋左比我知. 你可以click去睇下

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=923052&forum=132&start=10&19

大宅

你book 左啦airline未呀? 我book 左大韓同韓亞. 機票比較平.

你會住係brooklyn邊呀?
你會同bb一齊返hk嗎?
你又咩親人係brooklyn呀?
你要check下你book果間的airline 的孕婦的condition喎?

大宅

你係邊到搵到4800, 我book 都要5500呀, 但果schedule 只係留2個鐘.

細妹話passport 要攪3-4個月, 出世紙就2個月. 咁你分工可以比你放幾耐假呀? passport 可以返來hk先攪. 要出世紙就可以入境啦...

但我怕我走時張出世紙未得. 所以都時媽咪會幫我湊耐得先走

你間醫院係邊? 係c+定政府?

打針我都唔清楚呀? 但返香港可能搵我依家睇的c+或去健康院打.
:-(

大宅

littlecow:

Thanks for your great information.

I will read it and check with the airline.

大宅

bb_2007:

hk$5500 都係未計雜費架. 你係邊間agent 訂呀?

呢度有位mami 話nyu, st. vincent 的social worker 係中國人, 所以中國人幫中國人係會好d.

聽完你地講後, 我會同媽咪傾下一齊帶bb返來.

大宅

bb_2007:

thanks, 等我打去agent check 下先.

我聽細妹係咁講, 等我再同佢reconfirm先.

大宅

bunnymonkey:

Thanks for your useful information.

I will read it carefully.

但有想問係咪一定要父母一同去幫bb申請passport. 因form需要父母sign off.

大宅

我想講下點解香港人點解唔鐘意大陸大黎香港生仔.

1. 因有可多大陸人黎香港生仔後, 就偷偷出院唔找數令香港醫管局出現千萬的BAD DEBT.

2. 大陸人生左後發現個bb有問題或係女, 佢地就唔要個bb自己就走左去, 令這些bb變為香港孤兒.

3. 有些大陸人生左bb後, 就把bb留在香港叫他們在香港居住親人代為照顧, 而個bb就在香港申請綜緩, 每個bb大慨申請到hk$3,000/month. 個bb只係寄hk$500就夠養活佢大陸一家.

4. 有好多hk男人係大陸娶老婆後, 係香港生3-4個兒女, 個老婆就返大陸, 淨返d仔女係香港攞綜緩, 5個人可以攞成萬幾蚊. 仲好過我地d打工仔.

5. 大陸女人跟本唔識尊重同禮貌, 係醫院到大聲講電話, 夜夜都開著個電視機等. 往往都做出d令人討厭的事情.

大宅

Dr. Phil

我唔係想同你爭論, 只係想話比大家知hk人對大陸人的諗法.

大宅

bunnymonkey:

thanks for your advise.

因我老公唔會同我一齊去幫bb申請passport, 咁咪要填張Nortarized form. 係咪都要搵公證人簽名做公證? 但我見張form做公證蓋印, 咁係咪要搵律師做公證人呀?

另外,我需唔需要攞埋老公的passport 去apply?

bunnymonkey 寫道:
3cats

Both parents should go there with the baby to apply for the passport. If either one cannot be there, then that parent need to sign a form and have it notarized and have the other parent to go with bb and bring that notarized form. I see my local post office (with the passport service available) provide that form (for people to take).

For other cases like single mom etc, the mom need to provide proof etc to show that she has sole custody for the child so the dad does not need to be there (nor has any right for that baby).

大宅

Carrie:

咁你先生有無同你一齊去申請passport?

如果沒有, 咁係咪要填張Statement of consent form?

咁張form 係咪要搵人做公證? 要搵咩人呀?

咁你當時要唔要帶埋老公的身份證明文件呀?

Carrie210 寫道:
3cats
我上年先同我女叻叻拎passport..係ny..好多post office都有做, 但唔係個個postoffice都有架...我係去manhattan既34街果個, 佢有個counter專做passport架.
係呀, 媽媽要帶埋bb去架, 去到有form比你填, 你要帶bb出世正本, 因佢會收埋去immigration度架, 到時寄passport比你時先會寄番張正本出世cert比你架. 我就都係渣埋greencard同工人card去就得啦.好快架咋..冇咩人, 唔洗排.

大宅

bunnymoney and carrie:

Thanks for your information.

Let me check where have notary public service near my house.

大宅

moondee,

Thanks for your information.

但我唔明, 如果張cert只得mami的姓名, 咁bb係咪要跟媽咪姓呀.

大宅

moondee:

你係邊個state生呀? 如果將出世紙無爸爸個名, 返香港讀書會唔會麻煩?

另外, 我想問你去左入境處攪左永久居民身份未呀? 係未依家只會批行街紙比bb? 要等7年先批永久居民身份呀?

咁你係咪去私家到幫bb打針呀?

首頁

尾頁

跳至