自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Moti 發表於 18-9-22 22:34
家長話個小朋友咁咁咁,醫生就會開精神科藥物?咁唔專業嘅咩?唔係好相信。
...

我信,因我見過一樣的case
我好傷感同C6講,點解會有老師、父母咁害d小朋友。

珍珠宮

Moti 發表於 18-9-22 23:04
政府醫生定私家醫生?

私家,某程度上不是醫生責任,始作俑者是老師及家長!

珍珠宮

Koeyshan 發表於 18-9-22 23:12
真陰公 冇病都要食藥 有副作用架嘛 乜唔係小朋友健康緊要d咩 生佢出黎都係想佢健康快樂姐 真係讀唔到逼佢都 ...

上面篇報導講左,初初以為效果好好,到后期發現情緒出現明顯改变先識收手。。腦殘的家長!

珍珠宮

Moti 發表於 18-9-22 23:13
咁佢好唔專業連個小朋友有冇問題都睇唔出。

其實,醫生也要靠父母俾資料,始終父母見小朋友咁多年,醫生見得1粒鐘。但怎會想到父母可能誇大問題。當然,我唔否定可能有醫生明知問題minor,但都照做去entertain父母。
正如有d醫生專开葯俾人減肥一樣。

珍珠宮

bb2 發表於 18-9-22 23:29
老師

https://hk.thenewslens.com/article/60263

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 18-9-23 01:03
關家長事我明,但關老師事就吳明,可以講多啲嗎?謝謝

我聽過去睇醫生的case, 小朋友自小我已識,常接觸,有禮貌,愛運動。係好奇愛發問,但可以安靜睇書砌lego。幼稚園冇老師投诉不專心,搞搞震。
遺憾上小學,找了間嚴謹程度深小學 ,大班,老師不喜學生問,只想個個安静快快學。小孩有時愛問,當然亦會間歇性失神,或小息一支箭走去操場玩,成績普通。老師為左咁就走去叫人父母评估,講可能專注力缺乏過度活,又話咁樣會影响成績,叫有就盡快食葯等等。當然父母亦係低能,為了息事。。。
大佬呀! 大把人同老细開會,中間都未必百分百專注入神,難道個個專注力不足,要去食葯?老師係咪都应該易地而處唸下。

珍珠宮

LokYauYau 發表於 18-9-23 01:58

我聽過去睇醫生的case, 小朋友自小我已識,常接觸,有禮 ...

之后的故事唔講,最终半年后先知要收手,小孩又好地地继續升班,根本無需用药。
总之,對正常小孩弊多於利,唔好用呢d旁門左道,只為爭取好成績,一定失多於得。

珍珠宮

mandysio 發表於 18-9-23 07:52
見過一d真係要食藥。佢食左藥真係平靜好多

係, ADHD去到某d位食藥係合適。。。但活潑好動唔肯乖乖坐定温書,唔好用食藥解决。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 18-9-23 15:39
識個家長,小朋友初小已讀到要見心理學家,但仍堅持個小朋友留在精英班 (個小朋友是入了精英班才開始出問題 ...

我見的case已是兩、三年前的事。兩個case背景情况好似,都係小孩較活潑(係活潑不是捣蛋),學校係較程度高較嚴謹。
我真心希望只是個別事件,不是冰山一角。。。當年,我聽到見到個小朋友,我係好心痛,但我無能為力。
我自己親戚小孩係政府check左專注力不足,在用不用药之間,親戚也考慮了很久才能下决定。唔明點解有些有健康孩子的父母咁唔滿足,用呢d方法去達至"自己"的目的。
慶幸朋友未至於走火入魔,識回頭是岸。
希望呢篇報導可儆醒為人父母的唔好亂嚟,呢d 旁門左道的case,一個也嫌多。

珍珠宮

LokYauYau 發表於 18-9-23 16:24
我見的case已是兩、三年前的事。兩個case背景情况好似,都係小孩較活潑(係活潑不是捣蛋),學校係較程度高 ...

我深信有老師會留意到有小孩有SEN需要,出於好意及早提示父母。但真心要睇楚,唔好只為一時成績差,上某幾堂唔留心,就輕言小孩有事。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 18-9-23 16:32
我小朋友是ADHD擲界case,都無食藥,事實讀書會好多時疏忽唔小心,呢頭自己諗到個句子點寫,嗰頭連自己都唔 ...

同意,唔係話一定唔可以用葯,係有小朋友適合用药物去調節。总之,就算真係有ADHD, 父母也应"全面"考慮影响程度,不是單單由成績去决定。咁先正路。

首頁

尾頁

跳至