跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 請問有無mami 係美國生完後1-2月就帶bb返hk

helo, 我的預產期在8月尾, 我打算6月尾到new york 生bb..

男爵府

Re: 請問有無mami 係美國生完後1-2月就帶bb返hk

3cats, 我都係6月去new york 生...share 下經驗呀!

男爵府

我都有工作架..不過諗住前4星期, 再加3星期大假(1年3weeks大假), 再加2星期no paid leave, 咁樣, 我就可以係7個幾月既時候過去美國囉.

係呀, d 機位好full...仲要好貴..想問你, 你驚唔驚usa immigration 唔比你入境? 我有d驚呀..因為我地2公婆都唔係citizens.

你坐邊間airline? 你張機票有效期幾耐?如果係半年, 驚唔驚immigration 懷疑你??

我都有d擔心呀...唉

男爵府

我7個幾月過去 (未到8個月) .............
我連green card都無呀, 我係以旅遊身份過去, (不過之前去過).

你會去邊間醫院生? 係唔係有green card 唔洗錢呢? 如果無green card, 知唔知大概要幾錢? 你有無聽過medicaid呢樣野?

男爵府

早幾日見到korean airline 有promotion, 去new york 只須4800...好抵, 不過有班flight要係korea 等成6-7個鐘, 我驚返來時, 阿b會好辛苦呀, 所以我就會坐cx, 大概16個鐘度, 不過就要成9千幾元.....好肉赤..

同埋, 我已經check過 airline同問過醫生, 原來bb 咁細個 (個幾月)坐飛機都無問題架喎..所以你都不用擔心..

我老公d屋企人住係brooklyn, 我生完之後, 攪埋d passport 咁, 就會同佢地一齊返來呀.

你搵左醫院未? 我就會係 Lutheran Medical Center 生, 醫生就係之前幫我姑奶接生既...

我未到8個月就過去, 一到步, 就會去見醫生, 然後
申請medicaid, (聽人講要大概一個月先知申請是否ok)..

我反而有d 疑問..個bb 係個邊要打幾多支針, 返來搵返咩醫生跟呢...??

男爵府

3cats, hk$4800係未計其他雜費架..(tax, 燃油附加費...)

我個間係政府醫院. 係55街

我聽人講, 出世紙最快可以幾個星期就有, (比多少少, 仲可以有快證).

至於passport, 好似唔洗咁多個月架喎...等我再check下先

我預產期後2個月度, 就要返來架啦..真係唔可以太耐..真係要諗辦法攪掂passport d 野..

男爵府

3cats,

KAL Holiday Limited: 28458328
你可打去check下

我諗住同bb一齊返來架...
bb可唔可以只憑出世紙就返到香港呢?

男爵府

3cats, 佢可能要你waiting.. 要等多1-2日.
我再搵下第二間agent. 明天再話比你知啦..

首頁

尾頁

跳至