自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【華為美】Huawei Mate 20 Pro 獲 MWC 大獎 Google 贏技術獎項

在西班牙舉行的 MWC 2019 進入尾聲,近日因為出位廣告歌《華為美》成為熱話的中國品牌 Huawei Mate 20 Pro 就憑著出眾的表現,贏得由傳媒及市場分析師組成的評審小組,選出奪 2018 年度 Glomo 最佳手機大獎;而 Google 就在同一個類別,憑 Night Sight 贏得 2018 年度 Glomo 突破性設備創新獎。

MWC 除了是每年各大廠商展示新手機新技術的業界大展外,GSMA 協會每年亦會邀請傳媒及市場分析業界代表,組成評審小組,選出廠商無法自行報名,Glomo(Global Mobile 的縮寫)眾多獎項中,最重要的 Glomo 最佳手機及突破性設備創新獎兩項大獎。記者有幸跟其他 17 位來自歐、美、亞洲的大型媒體及市場分析機構參與本年度兩項大獎的投票,可以第一手為大家分析兩項大獎的得獎原因。

入圍名單:
Apple iPhone XS Max
Google Pixel 3
Huawei Mate 20 Pro
OnePlus 6T
Samsung Galaxy Note 9

Huawei Mate 20 Pro 贏得本年度可謂實至名歸,亦是記者參與評審小組多年來,勝出票數最懸殊的一次。Huawei Mate 20 Pro 打破了過去多年由 Samsung 及 Apple 壟斷本獎項的情況,在過去最少五屆當中,本獎項均由上述兩大廠商以 5:5 到 6:4 之間分出勝負,不過今次 Huawei Mate 20 Pro 所得票數,比第二名的 Google Pixel 3 及 Samsung Note 9 相加還要多,可以說是獲得傳媒及市場分析業界的一致認同。

其中 Leica 跟 Huawei 合作的拍攝系統,以及廠商創新的 AIS 人工智能手持夜拍模式,自然是手機其中最重要的得分部分。另外 Mate 20 Pro 同時設有 3D 人面解鎖及屏下指紋解鎖,使用市場上第一枚 7nm 處理器 Kirin 980,穩定而出眾的手機表現,亦是遠遠拋離其他入圍手機的原因。另外值得一提,在國際市場主打性價比的 OnePlus,亦憑著 6T 首次擠身入圍名單,可說是對廠方多年努力的一次肯定。

男爵府

兩年幾前我用華為機畀人用白眼望我,而家用華為先進嘅表現。

男爵府

我識得有個朋友係專業攝影師,佢話而家華為負責調校影相軟件嘅工程師(香港人)係佢朋友,佢話呢個朋友本身係專業攝影師加Leica 迷,所以華為影出嚟嘅 tone 同 Leica 非常之配合。

男爵府

今次美國佬真係幫華為賣免費廣告,我有兩個同事本身部三叔同 iphone 都差唔多要換機,不約而同因為今次華為事件結果出咗 mate 20 同 mate 20 pro

男爵府

loved 發表於 19-3-1 12:58
尋晚個朋友話,唔想俾華為收集個人資訊,我問佢有無用 Google, 佢話有,我話google一早已經收集曬佢個人資 ...

佢會話被民主美國監控好過被邪惡共產黨監控。我真係有朋友咁樣講。

男爵府

kelly_wong123 發表於 19-3-1 15:04
我兩年前用華為,比好多人寸我咩機黎,未聽過咁leung架,但當時我已經覺得華為好用過蘋果同三星
...

x2

我兩年半前開始用華為,啲人用啲好古怪嘅眼神望嚟望去係乜牌子咁得意嘅。可能佢心諗我冇錢用三星或者iphone

男爵府

瀟灑兔兔 發表於 19-3-1 22:35
股票下禮拜又要升了吧

唔好意思華為冇上市架

男爵府

ddkaka 發表於 19-3-2 16:15
你好勤力,年終無休

佢呢句野喺香討見過廿次以上, 啲狗糧真係易賺, 不斷 copy n paste 搞掂

不過我都係選擇唔覆佢,呢啲人越插佢越興奮

首頁

尾頁

跳至