自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽媽有糖尿,最近試過血糖低入院!
行動ok,但嚴重渴睡,可以瞓到完全唔食野!試過我返工前放食物係枱,到收工都仲係度,即全日冇食野冇食藥!我想日日有個人上門,監察住佢食野食藥!我發現無論我打電話提佢,較鬧鐘都係完全冇作用!一定要睇住佢食!

我有上網睇過資料,應該最普通既看顧員已經可以滿足到我既要求。最低消費三小時,$80-$100/小時。小數怕長計,大家有乜建議?

Update:
暫時黎講仲頂到,我返工前早d起身睇住佢食野食藥先出門口。但感覺長期落去我會冇晒精神。。。
已收集緊多方面意見,物色鄰居,有聯絡綜合服務中心社工,醫務社工

男爵府

子恩 發表於 19-12-17 20:49
我寧願你出$4610 請個工人24小時照顧呀媽,好過每日比$80-100 , 3個鐘

你講得岩,但屋企地方細,容納唔到

男爵府

8331 發表於 19-12-17 20:56
可安排去日間中心暫托位先,再排期長期位

有沒有多少少資料?暫托位係可以上門?

男爵府

海之風 發表於 19-12-17 20:57
貼張紙在屋企大廈大堂,請鄰居每日半小时去睇住你媽食藥,每日$50至60,應該有人肯做。 ...

都係一個方法,我諗諗!

男爵府

8331 發表於 19-12-17 21:02
是上門,是安排到長者日間中心,好似小朋友返學咁,你可以去家附近的日間中心問下有冇暫托位,如要排日 ...

唔該晒你!不過呢刻我唔需要咁深層既照顧!媽媽行動ok,精神都唔錯,只係太嗜睡!

男爵府

z.mavis 發表於 19-12-17 20:58
請工人好好多,可以叫佢幫老人家做下家務,買餸煮飯,帶佢覆診

如果出舊錢只為提老人家食藥,太不值了 ...

我都知唔值,但我又好需要有個咁既人!

男爵府

8331 發表於 19-12-17 21:07
其實日間中心的長者活動能力好好的,去做下運動和 與人溝通下,可避免成日掛住瞓覺, 排定期都好㗎,因為 ...

應該未必岩喇!叫佢出去又寧願瞓!一定唔肯!不過你好有心,多謝你先!我試下搵綜合服務中心社工傾傾先!

男爵府

8331 發表於 19-12-17 21:22
不用客氣,如黃大仙區可找聖公會此服務

唔該晒你,我觀塘區的,已找到相關資料!但感覺都唔係咁容易,有名額,似乎有排等!加上對比起其他有需要既人(獨居,病患者),我既情況相對冇咁緊要!不過我真係好需要有個幫手,我唔想佢再黎多次唔食野搞到入院 我真係好擔心

男爵府

kwan1981 發表於 19-12-17 21:50
即係唔駛做任何家務?如果咁真係請鄰居最好。

家務我自己星期六日放假做!只需要日日監察住食野食藥就ok。看似簡單,只係我唔知點去搵人。。。坦白講,鄰居唔熟,家家戶戶返到屋企就關門,真係好少接觸

男爵府

我做媽媽了 發表於 19-12-18 00:38
我同媽媽都有糖尿病但唔會不停訓唔食野喎、我後生重不停想食野媽媽年紀大會每朝去公園運動下、但我地一樣 ...

黎緊覆診我都會問問醫生!好似唔識肚餓咁,成日同我講好好瞓,仲怪我叫醒佢食野。。。

男爵府

我做媽媽了 發表於 19-12-18 00:45
請問你媽媽廋定肥呢⋯⋯我聽醫生講肥反而容易搞D糖尿、我同媽媽都肥不過媽媽有運動就廋左、我兩都係嚴重糖 ...

點先算嚴重糖尿?即係要打針?最近入院果次血糖跌到得1.X!我媽肥架,叫佢食其實佢又食到,話好好瞓唔願起身喎,激死!

男爵府

我做媽媽了 發表於 19-12-18 01:03
我近呢兩年打針、其實打針唔係一定好高、不過醫生話打針無食藥咁傷肝、但我每日都食幾粒藥加晚上打一針、 ...

多謝你既分享!保重!我媽都70幾歲!食野差左係最近既事,上月感冒過胃口差左我都明,但都好返晒喇!入院後係轉過藥,唔知有沒有影響?佢一直係口服藥,食左十幾廿年喇!呢排天氣凍左,就話係被窩入面好舒服喎,唔願起身!我而家就日日擔心佢唔食野唔食藥又暈過。。。唯有晚晚收工盡快趕返屋企

男爵府

healthymimi 發表於 19-12-18 01:14
揾個好鄰居(housewife) 搞掂, 買餸時間遷就一下,比少少$幫補買餸,貼紙去會所已ok

我都想做

如果你係我鄰居就好喇!少少錢就解決到我既擔憂!我都要物色下

男爵府

Panda366 發表於 19-12-18 06:16
嗜睡係咪血糖高呀,正常唔應該咁

我都覺得嗜睡程度好唔正常,但血糖又ok,講野仲大大聲,好精神。逼佢起身食又食到,仲食得幾快添,胃口ok。係逼佢起身果下好煩,仲惡過你,又話我嘈醒佢!唔逼既情況真係可以完全唔食!過多兩星期就覆診,我會問下醫生!

男爵府

蘋果木 發表於 19-12-18 06:27
會吾會藥既份量吾岩?如果糖尿病冇食野冇食藥吾會跌到1.X喎,我一日三次藥,兩次針,如果吾記得打針,只食 ...

我都懷疑新藥有影響!過程係咁,10月仲好正常,11月感冒病過,冇胃口都正常,就係食得少左冇胃口糖血好低入院。入院已經順便醫返好晒d感冒,醫生同時將佢d藥調校過,有減藥,有換藥!之後返到屋企就係而家咁,逼佢食野食藥仲慘過咩。。。兩星期後覆診,我一定問醫生!

男爵府

我做媽媽了 發表於 19-12-18 06:01
最慘你同格離左右又唔熟喎⋯⋯如果我係你鄰居就好啦⋯⋯又可以帶埋個B去返工
...

舊屋d鄰居close好多,個個都打開木門,真係隔住道鐵閘都傾到計!而家單位同單位之間好疏,個個又關門,好難熟絡

男爵府

8331 發表於 19-12-18 10:15
覆診可以叫醫生轉介社康護士上門跟進食藥情況

有上過黎幾次,已停,社康姑娘唔係長期服務,一開始已講明只會出院後上黎幾次

首頁

尾頁

跳至