自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我自己未移民,但移民申請已批,即將移民
所以見到呢個topic 就即入黎睇下啦

我其實都有少少擔心呢個問題
我自己生活可以好多完化
我喜歡方便、shopping,也喜歡適度的熱鬧 (但香港人多已超出我可容忍的上限,同埋我也不喜歡夜生活)

另一方面我也喜歡大自然,有山有水…打算去到會成日去行山、去national park,買架單車周圍踩,又會發掘多d跑步路線...所以其實移民後的生活我都好嚮往
家務唔太擔心,因為在香港都已無工人,家務都習慣左自己做,去到老公又話可以share 下做家務…大不了就間中請cleaner!

但好多野真係去到先知適唔適應… 例如自己英文已荒廢不少,去到又要pick up 返!同埋一定有好多野要重新學點樣做,例如去邊都駕車、架車壞左點處理;病左一定要搵家庭醫生先,買藥另外買…

所以都有點擔心…反而老公好淡定,因佢已在外國生活過多年,佢就無問題!

睇到呢個post 都有點安心,我估,只要我願意、努力,唔好收埋自己,應該假以時間都可以融入外國的生活既!

子爵府

好煩囉,我呢啲準備移民的人,想搵下同道中人,睇下大家的經驗
點知入到黎又係見到啲人踩移民,借啲咦又要講下自己在港生活幾富貴

好心啦,人各有志者,我地離開香港梗有我地的原因啦
做咩係要追住人challenge 人?

你地鍾意香港非常好,又無人叫你地走
自己開過個po 讚香港囉,可以開另一個po 講下自己香港有錢人生活都可以,做咩騎劫人地個Po 講咩香港教育好好,又要講香港camping ?

真係好老土呀大佬!

子爵府

fatgarden 發表於 18-10-24 18:44
希望你一飛冲天,永不回來吧!

請問我回唔回來關你咩事?

子爵府

stkyo 發表於 18-10-24 14:24
我未移民之前就有上BK,我好慶幸個陣識到一班英國媽媽,包括有已經回流,佢哋個個好positive,又會分享下 ...

其實去到新環境,點樣都一定會人生路不熟,早已移居當地的朋友如果可以share下經驗,係真係好helpful!
我都有朋友在那邊,佢已經同我講過好多好多,同埋我地之前去小住,又係識到d 老移民,都真係俾到好多有用的意見!

要融入當地生活,我諗要識講當地語言係必要啦
我d英文已放低好耐,所以都打算settle 左就搵d 英文course上下
同埋一定要試下d local,唔想淨係群香港人,所以都打算會去小朋友的學校做下家長義工,同埋同鄰居打下交道,由呢d開始做起。

移民後真係有好多野要學
如果話要學交水費電費,講真呢個都係practical的問題
但我覺得要學咪學囉,呢㰕只係云云要學的事中的其中一件事
我仲大鄉里,去到應該連點樣買野俾錢都要學!因為老公只剛幫我申請了張當地銀行的debit card,我真係咁大個女第一次擁有debit card哈哈...香港都無呢樣野!所以黎緊真係要試下點用!

子爵府

眼訓 發表於 18-10-24 22:31
其實呢,呢度有移民版可以走去嗰度傾。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=13 ...

謝謝妳呀!
其實我係知呢度有其他國家版區
之前plan 緊移民時已經有去睇!

但個度人流好少
所以呢我都只係間中去望下,無在那邊出聲呀

妳講的我都明
其實走得的確係對香港生活不滿
但我都無點踩呢個地方,話晒都係我成長的地方,同埋我仲有家人朋友繼續住在香港,點會想唱衰
唔知點解咁都可以得罪佢地,只可以話佢地太玻璃心
睇怕我都係唔好在公海講太多

子爵府

眼訓 發表於 18-10-25 00:01
冇辦法,移咗民就有另外嘅世界。外國嘅論壇更切合我嘅生活。上來中文論壇只不過係因為想keep住使用中文而 ...

我其實會移民架啦,residence visa已經批左。
走的機票都已經訂左!所以唔會臨崖勒馬架啦。

我有睇我要移的國家的資料架啦,同埋我老公都有入d 相關的fb group,有好多當地新移民(但都係非華人)在group內,我都打算會入架啦。呢度bk 只係我其中一個會睇的地方,我唔係專登在這裡搵移民資料,係咁o岩見到有就睇下而已

子爵府

stkyo 發表於 18-10-24 23:26
可否講移民去邊?

sorry 唔方便公開講,驚講左會有人認得我
可以講既係,都係一個英語系的已發展國家

首頁

尾頁

跳至