自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說今日我去打疫苗,旁邊坐左一位看似2x-30的女生。

在打疫苗之前,有護士會問有無懷孕,有冇中過肺炎,有冇藥物敏感等。

咁我聽到個女仔問呢度有冇得量血壓,佢話一星期前去診所量到高血壓,但不知當時係因為緊張定點。所以問吓有冇得量下血壓睇吓自己會唔會血壓過高不適合打針。

護士話:呢度係有血壓機,但不會幫佢量。叫個女仔今日可選擇打 / 不打針。 部機係你打完針,你到時不舒服,我哋才會幫你量。

我坐喺旁邊都聽到有點苛刻,我記得平時在診所都可以任你量,而且既然部機都有,幫人量下等佢安心都不過分ja

最後不知個女仔有無打針,我去完個廁所返來,左右d人不同左

大宅

Chloe199401 發表於 21-4-11 22:16
回覆 sistercute2 的帖子

個護士態度好差,你可以比個女仔量完之後決定打唔打針。

係,我都覺。而且部血壓機都不算咩重大醫療器材。

D護士下下咁樣,真係不怪得d人對隻疫苗針怕怕。

大宅

andyman 發表於 21-4-11 22:43
冇錯, 如果個個入來都要求, 天光都未做得曬, 呢個要求驗血壓, 一陣下一個可能要驗血糖, 驗尿....... 沒完 ...

咁呢個比較又誇張左,

驗血糖,驗尿當然複雜好多。

驗血壓都係放隻手,按個制ja。加上中心又有部機係度。而且的確不多人提出左驗右驗。

大宅

soso1227 發表於 21-4-11 23:45
疫苗唔係免費丶唔係免費丶唔係免費,香港政府真金白銀俾錢買,而打針嘅護士係有人工丶有人工丶有人工嘅。
...

講得好!

咁做個度d護士又幾好喎(不是打針個堆,係問問題個堆)。
只係問幾條問題(有冇敏感?有冇大肚?),其他有問題嘅自己出去找醫生,睇好晒才好過嚟。

大宅

Babetoto 發表於 21-4-11 23:56
我上星期打疫苗,係醫療中心承辨,打前講解後,佢地好歡迎各位資詢佢地既意見,想量血壓都可以一一安排。
...

咁好既
服務好好多wo,咁樣做才可以令人安心打針。

政府成日想d人打針,其中都要比到個安心的環境市民,人哋才願意打針架ma。

首頁

尾頁

跳至